Μάστιγα για το περιβάλλον οι πάνω από δύο χιλιάδες παράνομες χωματερές
Ημερομηνία Thursday, August 21 @ 10:46:03 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Καταδίκες
ΣΕ μάστιγα για το περιβάλλον, την υγεία μας και, από τον νέο χρόνο, για τα δημόσια οικονομικά εξελίσσονται οι πάνω από δύο χιλιάδες παράνομες χωματερές και σκουπιδότοποι.ΤΟ Σάββατο άλλη μία πυρκαγιά ξεκίνησε από παράνομη χωματερή, αυτή τη φορά στον Κουβαρά Αττικής.

ΗΤΑΝ μία από τις περίπου δακόσιες πυρκαγιές, από την αρχή του χρόνου, που ξεκίνησαν από τέτοιους χώρους ενώ άλλες 251 το ίδιο διάστημα από αυθαίρετους σκουπιδότοπους που είναι εγκατεσπαρμένοι σε όλη τη χώρα.

ΠΑΡΑ τις δεσμεύσεις και τις διαβεβαιώσεις των κυβερνήσεων, εξακολουθούν ακόμη να λειτουργούν περισσότεροι από δύο χιλιάδες παράνομοι χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. Πολλοί βρίσκονται κοντά σε πόλεις και οικισμούς απειλώντας άμεσα την υγεία των κατοίκων.

ΑΛΛΟΙ βρίσκονται μέσα σε δάση και μετατρέπονται εύκολα σε πρώτη ύλη για την εκδήλωση πυρκαγιών. Την τελευταία οκταετία πάνω από 4.700

φωτιές ξεκίνησαν από τέτοιους χώρους, κάνοντας στάχτη σημαντικές εκτάσεις.

ΤΟ χειρότερο είναι ότι δεν προβλέπεται η άμεση κατάργησή τους. Ακόμη και αν υλοποιηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι θα κλείσουν μέχρι το τέλος του χρόνου περί τις 1.580, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο και αμφίβολο, πάλι θα υπάρχουν περίπου πεντακόσιες.

ΓΕΓΟΝΟΣ που θα σημάνει την καταβολή υψηλών προστίμων από τη χώρα μας: 34.000 ευρώ την ημέρα για κάθε τέτοιο παράνομο χώρο σκουπιδιών. Δηλαδή πάνω από δεκαέξι εκατομμύρια ευρώ την ημέρα. Πολλά λεφτά για να διατηρηθεί κάτι που βλάπτει και την υγεία και το περιβάλλον. ΟΙ ευθύνες τόσο των κυβερνήσεων όσο και της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και μερίδας των τοπικών κοινωνιών, είναι μεγάλες.

ΕΠΙ δεκαετίες αντί για λύσεις και ουσιαστικές αποφάσεις προτιμάται η μικροπολιτική και η αποφυγή του πολιτικού κόστους. Δηλαδή η ίδια η Πολιτεία σκεπάζει τα σκουπίδια με το χαλί...

---------------------------------

ΤΑ ΝΕΑ, 14 Αυγούστου 2008Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2225