Νέα επεισόδια στη Λευκίμμη της Κέρκυρας για την κατασκευή του ΧΥΤΑ
Ημερομηνία Tuesday, August 12 @ 07:09:12 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Πετροπόλεμος και δακρυγόνα
Νέα επεισόδια στη Λευκίμμη της Κέρκυρας για την κατασκευή του ΧΥΤΑ

ΚέρκυραΣοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στην Λευκίμμη της Κέρκυρας ανάμεσα σε κατοίκους, που αντιδρούν για την δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στον δήμο τους, και στην αστυνομία.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την επέκταση του χώρου όπου θα δημιουργηθεί ο ΧΥΤΑ. Aργά το βράδυ του Σαββάτου, περισσότερα από 100 άτομα συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ, που έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και δακρυγόνων.

Τέσσερα οχήματα της αστυνομίας καταστράφηκαν και ανάμεσά τους ένα περιπολικό που κάηκε. Συνελήφθησαν ο ιερέας της Λευκίμμης και ένας νέος άνδρας.

Σε ανακοίνωσή της η βουλευτής Κέρκυρας και πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα τουριστικής πολιτικής, Αντζελα Γκερέκου, καταγγέλλει απερίφραστα τα επεισόδια στη Λευκίμμη και σημειώνει ότι «για πολλοστή φορά, τα ΜΑΤ συγκρούστηκαν με κατοίκους της περιοχής, μέσα στις αυλές των σπιτιών τους, κάνοντας χρήση καπνογόνων και χημικών, μπροστά στα έκπληκτα μάτια ηλικιωμένων, παιδιών, μα και δεκάδων τουριστών».

Στη Λευκίμμη οι κάτοικοι διαμαρτυρονται για μήνες για την κατασκευή του ΧΥΤΑ. Στα τέλη Μαΐου μία 43χρονη γυναίκα υπέστη βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κατά τη διάρκεια επεισοδίων και υπέκυψε στα τραύματά της λίγες ημέρες αργότερα.

Newsroom ΔΟΛ, 10/08/08 
 
...............................................................................................................

ΕΝΙΑΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΕΝΑΚ 
Κέρκυρα 10-8-2008
 
ΕΞΩ ΤΑ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΣΑΝ ΥΠΟΚΙΝΗΤΗΣ Ο ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ!
«ΑΘΩΕΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΕΣ» ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΝΤΟΛΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΤ.
ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΘΑ ΦΘΑΣΕΙ Η ΑΥΤΑΡΧΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ;
 

Τα νέα επεισόδια στη Λευκίμμη, το βράδυ του Σαββάτου και τα ξημερώματα της Κυριακής 9-10/8 αποτελούν ένα ακόμα στιγμιότυπο στο πλαίσιο της αισχρής κατάστασης των τελευταίων μηνών, όπου η Λευκίμμη ζει σε συνθήκες ΚΑΤΟΧΗΣ κάτω από τις μαύρες μπότες των ΜΑΤ. Η ιερή συμμαχία κυβέρνησης-δημάρχων και δυνάμεων καταστολής συμπεριφέρεται πλέον παράλογα και επικίνδυνα. Ο ιερέας συνελήφθη σαν υποκινητής , μαζί με έναν νεαρό!! Εκτός από τα συνηθισμένα χημικά και δακρυγόνα, τώρα ριπές πυροβόλων των αστυνομικών δυνάμεων εκτοξεύονται στον αέρα για εκφοβισμό ή από πανικό. Ένα τουριστικό λεωφορείο γεμάτο κόσμο εγκλωβίζεται πάνω στη γέφυρα με κατεύθυνση προς Κάβο και τα ΜΑΤ δεν κάνουν πέρα να περάσει. Κυνηγητά, έρευνες, συλλήψεις. Η πολιτική εξουσία και τα μαντρόσκυλά της τραβάνε πολύ το σκοινί ενώ Η ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ. Όμως όλοι ξέρουμε ότι χωρίς την έλευση, χωρίς την παρουσία των ΜΑΤ, τίποτε από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να συμβεί. Είναι, επιτέλους, τόσο σημαντικό θέμα για την τοπική εξουσία η κατασκευή-ολοκλήρωση του ψευτοΧΥΤΑ στα Μεσοράχια; Είναι τόσο σημαντικό;                                                                                                                                                                       Η ανάλγητη συμπεριφορά δημάρχων και άλλων αυτοδιοικητικών παραγόντων συνεχίζεται με μεθόδους άλλοτε την πρόκληση σύγχυσης, άλλοτε τη διαστρέβλωση και τη συσκότιση και άλλοτε την ένοχη σιωπή. Η ΤΕΔΚ απουσιάζει για διακοπές(;), ενώ το δημοτικό συμβούλιο Κερκυραίων όταν αναγκάζεται να συζητήσει το πρόβλημα ΜΑΤ-απορρίμματα, εκδίδει αντιφατικά και υποκριτικά ψηφίσματα που δεν συμβάλουν στη διαμόρφωση δυναμικής για την επίλυση του προβλήματος. Με πρωταγωνιστές τους κκ. Μικάλεφ-Κούρκουλο προσπαθούν απελπισμένα να κερδίσουν χρόνο, να θολώσουν τα νερά ισχυριζόμενοι ακόμα και το αμίμητο «να γίνει ο ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη και ας μη λειτουργήσει ποτέ»!!! Οι άνθρωποι αυτοί (και όσοι τους στηρίζουν) έχουν χάσει εντελώς την ψυχραιμία τους και την σχέση τους με την πραγματικότητα. Το παλλαϊκό αίτημα ΕΞΩ ΤΩΡΑ ΤΑ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ είναι ισχυρό και θα ξανακουστεί δυνατά μέχρι την πλήρη αποχώρηση των δυνάμεων κρατικής καταστολής. Θα ξανακουστεί θέλουν – δεν θέλουν οι πραιτοριανοί της τοπικής εξουσίας και οι διάφοροι σύμμαχοί τους όπου και αν αυτοί βρίσκονται.

Εκτίμηση της ΕΝΑΚ είναι ότι οι τρισάθλιες προσπάθειες των κέντρων εξουσίας, της κυβέρνησης  της περιφέρειας, της ΤΕΔΚ, του Συνδέσμου Καθαριότητας(;) και των συμμάχων τους να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη άλλοτε με τον τοπικισμό και άλλοτε με τον «ρεαλισμό» έπεσαν στο κενό και οι εμπνευστές αυτών των πρακτικών βρίσκονται εκτεθειμένοι στα μάτια των πολιτών. Οι λεγόμενοι θεσμικοί (αυτοδιοικητικοί) παράγοντες έχασαν την ουσία του θεσμού της αυτοδιοίκησης που είναι η ορθολογική σχέση με την πραγματικότητα, με τους πολίτες και τα προβλήματά τους, όμως έπιασαν γερά επαφή με έναν άλλον «θεσμό», τις δυνάμεις καταστολής, τα ΜΑΤ, τη βία, την τρομοκρατία, τις συλλήψεις και τις δίκες. 

Στην μια και μοναδική, τεκμηριωμένη πρόταση της ΕΝΑΚ ο αυτοδιοικητικός, πολιτικός κόσμος του νησιού φρόντισε να περάσει στη γενικολογία και αμέσως μετά στη σιωπή, επιβεβαιώνοντας το σκεπτικό μας  ότι τα συμφέροντα είναι πολλά και μακροπρόθεσμα. Όχι απλά εργολαβικά. Επαναφέρουμε δυναμικά την ρεαλιστική και ισχυρή πρότασή μας για την Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων, πρόταση ακόμα πιο ρεαλιστική μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής, στις 23-07-08 σχετικά με το θέμα των απορριμμάτων.

Η ΕΝΑΚ καταγγέλλει στο Κερκυραϊκό λαό την ανεπάρκεια των «τοπικών αρχόντων», των εκλεγμένων από την Κερκυραϊκή κοινωνία, να δώσουν μια οριστική λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών, πλήττοντας πρωτίστως την υγεία του κόσμου, την οικονομία και το φυσικό περιβάλλον. Ορμώμενοι, οι «άρχοντες» αυτοί, πάντα από προσωπικές και  μικροπολιτικές αντιλήψεις και τακτικές και με τις ευλογίες όσων από τα πολιτικά κόμματα τους υποστηρίζουν, υποβαθμίζουν σκόπιμα την ζωή των Κερκυραίων και υποβιβάζουν έναν ιστορικό τόπο όπως είναι το νησί μας σε τόπο αναζήτησης πλουτισμού, ρουφιανιάς, μιζέριας και τελικά εκτεταμένης οικονομικής-κοινωνικής κρίσης.

Καλούμε όλους τους Κερκυραίους πολίτες, τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, από τον αγροτικό και εργατικό κόσμο έως τον επιχειρηματικό, επειδή θεωρούμε ότι πλήττονται όλοι ανεξαιρέτως  βραχυπρόθεσμα, ή μακροπρόθεσμα, να παρέμβουν άμεσα και καταλυτικά και να προκαλέσουν ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ. Οι ευθύνες αυτών (13 Δήμαρχοι) που με εξουσιαστική λύσσα έφεραν στην Κέρκυρα τις ένοπλες δυνάμεις καταστολής μόνο και μόνο για να περάσει το δικό τους, ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ. Ο κόσμος δεν θα ξεχάσει, γιατί το αίμα είναι νωπό και γιατί έχουμε όλοι υποχρέωση να μην αφήσουμε να ξεχαστούν τέτοια τραγικά γεγονότα. Παράλληλα έχουμε όλοι την υποχρέωση να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στους ΧΥΤΑ και για την προστασία του περιβάλλοντος μέχρι την ουσιαστική δικαίωση. Η ΕΝΑΚ, μαζί με τον Κερκυραικό λαό και την νεολαία, γιατί είναι κομμάτι τους, διεκδικεί και σίγουρο είναι ότι θα κερδίσει αυτό που αξίζει ο τόπος μας: ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2222