Παντού στο Νησί φυτρώνουν παράνομοι δρόμοι
Ημερομηνία Friday, July 29 @ 12:05:45 UTC
Θέμα Σύρος


ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΔΡΟΜΟ(*)


1.  Εδώ και 2-3 χρόνια πωλούνται στη Σύρο (μπορεί να συμβαίνει σε οποιοδήποτε νησί) μεγάλες ακαλλιέργητες εκτάσεις (σκληρωπά ή σκληρές), κυρίως βουνά, από ντόπιους σε διάφορους αγοραστές, (OFF SHORE εταιρείες, αθηναϊκά κεφάλαια κτλ).

2. Οι αγοραπωλησίες γίνονται, σε χαμηλές τιμές, αφού οι εκτάσεις αυτές δεν έχουν, σχεδόν πάντοτε, δρόμους  και σε πολλές περιπτώσεις ούτε οδούς πρόσβασης.
 
3. Το χαμηλό κόστος απόκτησης δίνει τη δυνατότητα στους αγοραστές να επενδύσουν κεφάλαια σε οικοδόμηση με μεγάλη προσδοκία κέρδους.
 
4. Για την "αξιοποίηση" των μεγάλων αυτών εκτάσεων, διανοίγονται παράνομοι δρόμοι προσπέλασης και κατάτμησης.
 
5. Περαιτέρω οι εκτάσεις αυτές, είτε ταυτόχρονα με την αρχική αγοραπωλησία, είτε μετέπειτα με πωλήσεις προς τρίτους, κατατέμνονται σε επί μέρους μικρότερα τεμάχια, των 4 ή και 2 στρεμμάτων.
 
6. Εκδίδονται παράνομα οικοδομικές άδειες(**), με συντελεστή δόμησης, όχι επί της αρχικής εκτάσεως, αλλά επί των επί μέρους μικρών τεμαχίων.
 
7. Κατ΄ αυτό τον τρόπο ενεργοποιείται ένας οικονομικός μηχανισμός που παράγει υψηλά κέρδη. Ήτοι η ενιαία αρχική, συνήθως βουνώδης έκταση, π. χ. των 30.000 Ευρώ αξίας, μετατρέπεται σε επί μέρους τεμάχια (οικόπεδα), αξίας έως και 300.000 Ευρώ.
 
8. Για να καταστεί δυνατή η κατάτμηση με την μέθοδο της διάνοιξης παράνομων οδών, (στην ουσία πρόκειται για καλυμμένη ιδιωτική πολεοδόμηση που απαγορεύεται στο νησί) είναι αναγκαία η ενεργητική ή παθητική συνέργια των αρμόδιων κρατικών (κεντρικών ή αποκεντρωμένων) αρχών. Αυτή συνήθως παρέχεται εύκολα, αφού τα μεγάλα περιθώρια κέρδους των αγοραστών, τους δίνουν και  μεγάλα περιθώρια προσβάσεων και ελιγμών στην περιφέρεια και εντός των αρμοδίων ελεγκτικών μηχανισμών. Υπουργεία, Περιφέρεια, Νομαρχία, Δήμοι, Εισαγγελία, ή κλείνουν τα μάτια ή κάνουν πως δεν βλέπουν.
 
9. Ως αποτέλεσμα: Η  ιδιωτική πολεοδόμηση των εκτός σχεδίου περιοχών αυξάνεται ραγδαία από χρόνο σε χρόνο. Βουνά ολόκληρα εξαφανίζονται. Συγκροτήματα οικοδομών εξαπλώνονται σε όλο το νησί, σκαρφαλώνοντας σε κλίσεις πάνω από 35 ή και 40%.  Η φέρουσα ικανότητα του νησιού πλήττεται καίρια στις βασικές της συνιστώσες.  Η Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική αντικαθίσταται από το "Αθηναϊκό όνειρο" για εξοχικό, με θέα και πισίνα. Το Συριανό τοπίο καταβροχθίζεται αμάσητο. Η Σύρα, γίνεται γρήγορα μια "εξωραϊσμένη" Σαλαμίνα¨ με κερασάκι τα νεοκλασικά της Ερμούπολης.

10. Η αντιπαροχή, που κατέστρεψε την Αθήνα, εμφυτεύεται ως θεσμός και στο νησί (βλέπε: Φοίνικας, Φυρό Λαγγόνι, Αζόλιμνος, Δεντράρα, Χαρασσώνας, Τρία Λαγγόνια, Βώλακας, Δελφίνι, Πλατύ Βουνί).

11. Οι  Συριανοί βλέπουν απαθείς όσα γίνονται. Οι ομάδες που έχουν άμεσα οικονομικά συμφέροντα και το σύστημα της κεντρικής και τοπικής πολιτικής πατρωνείας, κάνουν καλά τη "δουλειά" τους.
                                                         

(*) Οι διανοίξεις δρόμων από ιδιώτες απαγορεύονται ρητώς, και διώκονται ποινικά και διοικητικά με βάση τις διατάξεις του νόμου 1650/1985 περί προστασίας του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με την 4033/1998  απόφαση του ΣτΕ η οποία αφορά σε διάνοιξη ή κατάργηση δημοτικών ή κοινοτικών οδών, πρέπει να εκπονούνται τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες και να ακολουθείται η διαδικασία προέγκρισης χωροθέτησης και έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

(**) Η κατάτμηση και η σύνταξη συμβολαίων αγοραπωλησίας προς τον σκοπό της ιδιωτικής πολεοδόμησης απαγορεύεται ρητά από τα άρθρα 1 και  20 του ν. δ 17 Ιουλίου/16 Αυγούστου 1923 και διώκεται ποινικά με βάση το άρθρο 4 παρ. 1 του ν. 651/1977.



1ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=22