Νεκρός ο "Πολύμυλος"
Ημερομηνία Monday, August 04 @ 17:21:07 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΚΑΛΛΙΣΤΩ & ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                   30/07/2008

ΝΕΚΡΟΣ Ο «ΠΟΛΥΜΥΛΟΣ»



Πριν περίπου ένα χρόνο, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» και «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» διέσωσαν τον «Πολύμυλο» μια νεαρή αρσενική αρκούδα 2,5 ετών που πήρε το όνομά της από την τοποθεσία στην οποία βρέθηκε παγιδευμένος, και τραυματισμένος όταν προσπάθησε να διασχίσει το οδόστρωμα της Εγνατίας Οδού στο ύψος του κόμβου του Πολύμυλου. Μετά την απαραίτητη περίθαλψή του από τις ομάδες της «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» και του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ», ο «Πολύμυλος», φορώντας ειδικό ραδιοκολλάρο, επανεντάχθηκε μερικές μέρες αργότερα στο φυσικό του περιβάλλον και μάλιστα σε αρκετή απόσταση από την επικίνδυνη περιοχή για να αποφευχθεί νέο ατύχημα.

Η μεγάλη κινητικότητα της αρκούδας (όπως φάνηκε στη συνέχεια) έκανε την παρακολούθησή της εξαιρετικά δύσκολη και αποσπασματική. Όλες οι ελπίδες στηρίζονταν στην αποθήκευση των διαδρομών της από το ίδιο το σύστημα του ραδιοκολλάρου που ήταν προγραμματισμένο να πέσει από το λαιμό του ζώου στις 18 Ιουλίου 2008.

Έτσι, στις 19 Ιουλίου ξεκίνησε από την ομάδα της «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» εντατική αναζήτηση του «Πολύμυλου» στην ευρύτερη περιοχή των νομών Κοζάνης και Πιερίων για την περισυλλογή του ραδιοκολλάρου. Τελικά το ραδιοκολλάρο εντοπίστηκε σε δασική περιοχή στα βόρεια Πιέρια, αλλά δυστυχώς κοντά του βρέθηκε και ο ίδιος ο «Πολύμυλος», νεκρός και μισο-θαμμένος ! Ένα πραγματικά ασυνήθιστο θέαμα για τους ειδικούς.

Η αυτοψία του κτηνιάτρου της «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» έδειξε πως το άτυχο ζώο είχε πεθάνει εδώ και 3 εβδομάδες, γεγονός που δυσκολεύει την εξακρίβωση των αιτίων θανάτου του. Τα σενάρια βέβαια είναι πολλά. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως το μοιραίο μπορεί να επήλθε είτε από φυσικά είτε από ανθρωπογενή αίτια. Ο «Πολύμυλος» όπως δείχνουν τα στοιχεία της τηλεμετρίας, μετά την χαρτογράφηση των δεδομένων, βρίσκονταν σε διαρκή περιπλάνηση αναπτύσσοντας μεγάλη κινητικότητα και διανύοντας τεράστιες αποστάσεις (συνολικά σε ένα χρόνο περίπου 2.000 χλμ!) ίσως και προς αναζήτηση μιας σταθερής χωροκράτειας (χαρακτηριστικό των νεαρών αρσενικών αρκούδων). Πιθανό είναι να μπήκε στη χωροκράτεια ενήλικου αρσενικού και να δέχτηκε θανάσιμη επίθεση ή να πέθανε από εξάντληση και υποσιτισμό λόγω της διαρκούς του περιπλάνησης σε υποβαθμισμένο βιότοπο. Μάλιστα τα στοιχεία έδειξαν ότι τον περασμένο χειμώνα δεν φαίνεται να έπεσε καν σε χειμέριο ύπνο.

Το γεγονός ότι τελευταία έχουν σημειωθεί αρκετά κρούσματα ζημιών σε μελίσσια στην περιοχή των Πιερίων (μια περιοχή όπου τα τελευταία χρόνια κάνουν δειλά την επανεμφάνισή τους κάποιες αρκούδες) υποψιάζει τους ειδικούς πως μπορεί ο ανθρώπινος παράγοντας να έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην τραγική κατάληξη του ζώου. Δυστυχώς οι θανατώσεις αρκούδων από δηλητηριασμένα δολώματα και πυροβόλα όπλα συνεχίζουν να αποτελούν συνήθεις πρακτικές εξόντωσης σπάνιων ειδών πανίδας.  Φαίνεται τελικά πως ο «Πολύμυλος» δεν ήταν και τόσο τυχερός. Παρόλο που γλίτωσε από το τροχαίο ατύχημα, λίγο αργότερα ήρθε αντιμέτωπος με ένα όλο και πιο αφιλόξενο περιβάλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ηλιάνα Μπουσιάκη, υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας «Καλλιστώ»/ 2310252530 και 6972-694147
για την επιχείρηση ραδιοπαρακολούθησης αρκούδας στην περιοχή Γρεβενών: Δρ. Γιώργος Μερτζάνης, 6999-230693







Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2197