Σκύρος - Καιγόμαστε!
Ημερομηνία Wednesday, July 16 @ 05:13:10 UTC
Θέμα Σκύρος


Σάββατο 12 Ιουλίου, 2008

Καιγόμαστε
Καίγεται το μισό από το πευκοδάσος της Σκύρου. Δεν έχω να πω τίποτα άλλο, συναισθήματα οργής, θυμού και απογοήτευσης.

--------------------------------------------------
Lambros Μanis, μελισσοκομία στη Σκύρο
skyrian-bee.blogspot.com/Η φωτιά σταμάτησε στη θάλασσα
Πάνω από 6.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στη Σκύρο
Ρεπορτάζ: Λία Νεσφυγέ

Σε επιφυλακή για μικροεστίες και αναζωπυρώσεις παραμένουν και σήμερα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, στην αερομεταφορά βοήθειας που οργανώθηκε στο νησί.
Η μέχρι τώρα καταστροφή εκτιμάται στα 6.000 στρέμματα, ενώ η πυρκαγιά έως αργά χθες δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο.
Σε πύρινο κλοιό βρέθηκε και αυτό το Σαββατοκύριακο η χώρα, καθώς από τις 6 προχθές το πρωί μέχρι τις 6 χθες το απόγευμα ξέσπασαν 94 (67 προχθές και 27 χθες) δασικές πυρκαγιές. Οι σημαντικότερες οι οποίες έχουν τεθεί υπό έλεγχο εκδηλώθηκαν χθες το μεσημέρι, στο Καπαρέλλι Βοιωτίας καθώς και δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα στο Καλέντζι και στα Αθίκια.
Η πυρκαγιά στη Σκύρο- όπως είχε συμβεί και πέρυσι στη Σκιάθο- καταδεικνύει την ανεπάρκεια των πυροσβεστικών δυνάμεων σε μεγάλο τμήμα της νησιωτικής Ελλάδας. Στη Σκύρο τους καλοκαιρινούς μήνες υπηρετούν 10 μόνιμοι πυροσβέστες και 9 εποχικοί, οι οποίοι μόλις που επαρκούν για να επανδρώσουν δύο πυροσβεστικά οχήματα.
Οι κάτοικοι καταγγέλλουν επιπλέον ότι το πυκνό πευκοδάσος έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του καθώς δεν διαθέτει δασικούς δρόμους για την έγκαιρη επέμβαση και, το κυριότερο, δεν υπάρχει δασοφύλακας.
«Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες- υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι- συντελούν στο να λαμβάνουν οι δασικές πυρκαγιές καταστροφικές διαστάσεις», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος κ. Φίλιππος Παντελεάκος, ο οποίος παραδέχεται το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στα μικρά νησιά. «Με δεδομένο ότι στο Πυροσβεστικό Σώμα οι ελλείψεις σε δυναμικό αγγίζουν το 33%, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στα μικρά νησιά», προσθέτει.

Μέτωπο 4 χιλιομέτρων

Η πυρκαγιά στη Σκύρο ξέσπασε προχθές στις 8 το πρωί και λόγω των ισχυρών ανέμων- 7 έως 8 Μπωφόρ- έλαβε πολύ μεγάλες διαστάσεις σχηματίζοντας μέτωπο που έφθασε τα 4 χλμ.

Κάτοικοι της Σκύρου καταγγέλλουν ότι υπάρχει σχέδιο εμπρησμού για τις Σποράδες, όπως φανερώνουν οι καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων, και φέτος «ήρθε η σειρά της Σκύρου» έλεγαν χαρακτηριστικά.

-----------------------------------
EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 15/7/2008

Πυρκαγιά μαίνεται σε δασική έκταση στη Σκύρο
Η κατάσβεση της φωτιάς είναι δύσκολη, λόγω των ανέμων
Μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται το Σάββατο σε δασική έκταση στο Τραχύ της Σκύρου. Οι ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης στην οποία συμμετέχουν πέντε οχήματα, οκτώ αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.
--------------------------------
Newsroom ΔΟΛ, 12/07/08 
 

Η πιο καταστρεπτική φωτιά στη Σκύρο
 
Η μεγαλύτερη καταστροφή δασικής έκτασης εφέτος το καλοκαίρι συνέβη κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στη Σκύρο. Η πυρκαϊά ξεκίνησε το Σάββατο το πρωί και λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή έλαβε αμέσως μεγάλες διαστάσεις. Τελικά σταμάτησε, προχθές, στη θάλασσα αφού έκανε στάχτη πάνω από 6.000 στρέμματα πυκνού πευκοδάσους, ενώ και χθες ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής ήταν σε επιφυλακή για το κίνδυνο αναζωπυρώσεων. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών που έχουν στο στόχαστρό τους τις Σποράδες.

----------------------------
 ΤΟ ΒΗΜΑ - 15/7/2008

 

Κίχλη, Σεφέρης

Μόλις σηκωθούν οι άνεμοι αρχίζει κι ο εφιάλτης των πυρκαγιών. Μία φίλη που κάνει διακοπές στη Σκύρο και τη βλέπει να καίγεται μου ζήτησε να της διαβάσω κάποιους στίχους από την Κίχλη:

  και είσαι
σ’ ένα μεγάλο σπίτι με πολλά παράθυρα ανοιχτά
τρέχοντας από κάμαρα σε κάμαρα, δεν ξέροντας από που
  να κοιτάξεις πρώτα,
γιατί θα φύγουν τα πεύκα και τα καθρεφτισμένα βουνά
  και το τιτίβισμα των πουλιών
θ’  αδειάσει η θάλασσα, θρυμματισμένο γυαλί, από βοριά
  και νότο
θ’ αδειάσουν τα μάτια σου απ’ το φως της μέρας
πως σταματούν ξαφνικά κι όλα μαζί τα τζιτζίκια.


---------------------------------
Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2008
Δημοσιευμένο από : terracomputerata
http://blogs.sch.gr/tgiakoum/archives/522
 
 Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2178