Τήνος - Μουσικό αεράκι στο νησί της γλυπτικής
Ημερομηνία Wednesday, July 16 @ 04:54:08 UTC
Θέμα Τήνος


Μαργαρίτα Σαλταμανίκα, μια γυναίκα-ορχήστρα
Μουσικό αεράκι στο νησί της γλυπτικής
Toυ Γιώργου Βιδάλη

«Στο νησί μπορείς να κάνεις περισσότερα πράγματα παρά στην Αθήνα. Είναι κοντά όλα. Αλλοι ρυθμοί. Μ' αρέσει να δουλεύω με παιδιά. Είναι πιο ειλικρινή, εκφράζονται πιο εύκολα από τους μεγάλους».

Η 27χρονη Μαργαρίτα Σαλταμανίκα από τον Πύργο της Τήνου είναι συνθέτρια μικρών μελωδιών, δασκάλα μουσικής στη Μουσική Σχολή της Χώρας, υπεύθυνη ενορχήστρωσης παραστάσεων, κυρίως για παιδιά, συντονίστρια της χορωδίας του χωριού της. Φέρνει ένα μουσικό αεράκι σ' αυτό το κατ' εξοχήν χωριό της μαρμαρογλυπτικής, τη γενέτειρα του Χαλεπά, του Φιλιππότη, του Λύτρα.

Αυτό το καλοκαίρι συμμετέχει σε δύο από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Εξωμβούργου, που διευθύνει καλλιτεχνικά ο Θέμης Ροδαμίτης, ενώ ετοιμάζει και μια τρίτη στον Πύργο.

Με τον Γιώργο Βίδο (βιολί) και τον Θανάση Ντόντση (φλάουτο), σε συναυλία στον Πύργο
Βασισμένο στο γνωστό παραμύθι των αδελφών Γκριμ και εμπνευσμένο από την όπερα του Χούμπερντιγκ, θα παρουσιαστεί το «Χάνσελ και Γκρέντελ» από το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κυριακή, 8.30 μ.μ., στο χωριό Μυρσίνη). Η περιπετειώδης ιστορία των δύο αδελφιών στο δάσος και στο ζαχαρωτό σπίτι της κακιάς μάγισσας θα ζωντανέψει από παιδιά του Δημοτικού σε κείμενο-διασκευή και σκηνοθεσία Αννας Ζαλώνη. Η Σαλταμανίκα έχει δημιουργήσει για την παράσταση μικρές μελωδίες για πιάνο, φλάουτο και μπάσο (η ενορχήστρωση είναι του Θανάση Ντόντση).

Μια αλλιώτικη παρουσίαση της δημοφιλούς «Κάρμεν» του Μπιζέ με τη μορφή όπερας δρόμου θα κάνει η ομάδα OperaLamp (27 Ιουλίου, στη μικρή πλατεία του Πύργου κάτω από τον πλάτανο). Τα ερωτικά πάθη της Κάρμεν, σε σκηνοθεσία Ροδόπης Γαϊτάνου και Ζιλ Ντενιζό, θ' αποδώσουν οι νέοι λυρικοί καλλιτέχνες, που ήδη κάνουν καριέρα σ' Ελλάδα και Ευρώπη: Σοφία Καπετανάκου, Δημήτρης Πακσόγλου, Νίκος Συρόπουλος, Αρκάδιος Ρακόπουλος, Εριφύλη Γιαννακοπούλου, Αγγέλα Σαρόγλου, Λητώ Μεσσήνη, Μυρτώ Μποκολίνη, Βιργινία Παυλοπούλου, Θοδωρής Μπιράκος, Αλέξης Ρουπαλιώτης. Στο πιάνο ο Γιάννης Λουνοκαλιώτης (την αφίσα της παράστασης έχει φιλοτεχνήσει ο Μανώλης Χάρος). Τη διεύθυνση στην εικοσαμελή γυναικεία χορωδία της κοινότητας Πανόρμου, που θ' αποδώσει τη γνωστή Χαμπανέρα από την «Κάρμεν», θα έχει η Μαργαρίτα Σαλταμανίκα.

Η ίδια χορωδία, με την επιμέλεια πάντα της Μαργαρίτας, θα παρουσιάσει στον Πύργο τις «Μικρές Κυκλάδες» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη (10 Αυγούστου). Στις 14 Σεπτεμβρίου, παραμονή πανσελήνου, θα επαναληφθεί στο εγκαταλειμμένο χωριό Ισμαήλ.

Παίζοντας κλασική κιθάρα και προχωρώντας σιγά σιγά στον δρόμο της σύνθεσης, η Μαργαρίτα Σαλταμανίκα λέει: «Η μουσική και το τραγούδι για μένα είναι έκφραση ελευθερίας και συναισθημάτων, ο συνδετικός κρίκος που ενώνει τις παρέες, τους ανθρώπους. Σ' έναν χώρο που δεν έχει πολλά πολιτιστικά ερεθίσματα και βάσεις, μ' ενδιαφέρει να γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, που συνδυάζουν το παραδοσιακό με το σύγχρονο. Για να συμμετέχουν όσοι ζουν εδώ».

----------------------------------------
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/07/2008Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2174