Στη δίνη του κυκλώνα η Γυάρος
Ημερομηνία Wednesday, July 16 @ 04:40:19 UTC
Θέμα Νησιά


Στη δίνη του κυκλώνα η Γυάρος     

Ο τρόπος με τον οποίο προωθείται η εγχώρια ενεργειακή πολιτική στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών και ειδικά της αιολικής ενέργειας χαρακτηρίζεται από τα γνωστά συμπτώματα: τελευταία στιγμή τρέχουμε να προλάβουμε το τρένο των υποχρεώσεών μας προς το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς να σκοτιζόμαστε και πολύ για την οριοθέτηση της ανάπτυξης που θα επιφέρει η μετάβαση σε αυτό το είδος παραγωγής ενέργειας – αφού το εγχείρημα έχει κυρίως αναπτυξιακό χαρακτήρα και δευτερευόντως περιβαλλοντικό.

Αντιθέτως, κλείνουμε το μάτι στους επιχειρηματίες που έχουν ανακαλύψει εδώ ένα νέο πεδίο επέκτασης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, μπαίνει το πράγμα στον αυτόματο πιλότο και αρχίζει η ισοπέδωση. Τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ή ιστορικής μνήμης, εθνικοί δρυμοί και δεν συμμαζεύεται μπαίνουν  στη δίνη του κυκλώνα και αντιμετωπίζονται ως οιονεί αιολικά πάρκα, ξεσηκώνοντας τις τοπικές κοινωνίες που βιώνουν στο πετσί τους τις συνέπειες από την άναρχη εγκατάστασή τους. Αποδυναμώνεται έτσι η αξία του εγχειρήματος στη συνείδηση των πολιτών, πέρα από τις απώλειες ωφελειών που θα είχε ένας καλά μελετημένος σχεδιασμός για όλη τη χώρα.

Η Γυάρος είναι μια τέτοια περίπτωση, η οποία έχει το «πλεονέκτημα» ότι δεν κατοικείται. Έλα όμως που τυγχάνει τόπος - μνημείο ιστορικής μνήμης. Ο Σύλλογος «Γυάρος - Ιστορική Μνήμη» διαμαρτύρεται έντονα για το γεγονός ότι προωθείται η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο νησί από την εταιρεία Ελληνική Τεχνοδομική Ενεργειακή Α.Ε. με «αντάλλαγμα», όπως την οικονομική στήριξη του Συνδέσμου Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων ’67- ’74, που αντιδρά.

Η επενδυτική της πρόταση αφορά την εγκατάσταση αιολικού πάρκου 100 ΜW στη Γυάρο για την παραγωγή 350 MWh ετησίως, το οποίο θα αποτελεί ταυτόχρονα αιολικό σταθμό διασύνδεσης με τις Κυκλάδες, των οποίων τη ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια θα καλύπτει κατά 60 - 65% έως το 2010.

Η πρόταση παρέχει και την ηθική, θα λέγαμε, νομιμοποίηση. Αναφέρεται σε κάποιο σημείο: «Τα αιολικά πάρκα θεωρούνται δείγμα πολιτισμού και προόδου». Από την άλλη, «λόγω της ιστορικής μνήμης της νήσου, αλλά και ιδιαίτερα λόγω του υψηλού αιολικού δυναμικού, το νησί είναι και θα παραμείνει ακατάλληλο για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα».

Σύμφωνα με την εταιρεία, η συμβολή του έργου στην εθνική οικονομία δεν είναι αμελητέα: κέρδος 12 εκατ. ευρώ από την εξοικονόμηση πετρελαίου και ετήσια μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 350.000 τόνους. Συν ότι θα συμβάλλει στο να πλησιάσει η χώρα τις υποχρεώσεις της προς την Ε.Ε., αφού μέχρι το 2010 υποχρεούται να καλύπτει το 22% των ενεργειακών αναγκών της από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), αν και σήμερα, τρία χρόνια πριν, βρίσκεται λίγο πάνω από το 3%.

Η εταιρεία υποστηρίζει, επίσης, ότι η πρότασή της δεν θίγει το περιβάλλον, οι παρεμβάσεις είναι ελάχιστες, ότι «όλες οι γραμμές δικτύου είναι υπόγειες, οι Μ/Σ των ανεμογεννητριών εντός των πυλώνων, ο Υ/Σ150/20KV και οι λοιπές εγκαταστάσεις Υ.Τ. θα είναι κλειστού τύπου και γενικότερα δεν θα υπάρχουν εγκαταστάσεις που να θίγουν τον περιβάλλοντα χώρο». Επισημαίνει δε ότι «θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τη λειτουργία, συντήρηση και φύλαξη τόσο του αιολικού πάρκου αλλά και των ιστορικών κτιριακών εγκαταστάσεων και μνημείων του νησιού. Για τη δημιουργία του έργου θα κατασκευαστεί προβλήτα που θα διευκολύνει στην επικοινωνία του νησιού», και καταλήγει με μια γενικόλογη αναφορά σε πτυχές του έργου που θα αναδείξουν το στοιχείο της ιστορικής μνήμης του νησιού.

Ο Σύλλογος «Γυάρος - Ιστορική Mνήμη» απορρίπτει κατηγορηματικά με ψήφισμά του τη συγκεκριμένη πρόταση: «Όλα όσα προτείνει η Ελληνική Τεχνοδομική Ενεργειακή Α.Ε. δεν είναι επιθυμητό ούτε επιτρεπτό να υλοποιηθούν στους τόπους ιστορικής μνήμης με τμήμα των κερδών  ιδιωτικών επιχειρήσεων. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στις κυβερνήσεις της χώρας και ιδιαίτερα στη σημερινή κυβέρνηση, που αποφεύγει να υποχρεώσει τον υπουργό Αιγαίου – αδιάφορο σε θέματα ιστορικής μνήμης – να χρησιμοποιήσει υπαρκτές πιστώσεις, αλλά και τον συναρμόδιο υπουργό Πολιτισμού για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων που προβλέπει για τη Γυάρο η ειδικά εκπονηθείσα μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου».

Ο  Σύλλογος ζητά επίσης να σταματήσει η αυθαίρετη βόσκηση και καταπάτηση της Γυάρου, που αποτελούν βεβήλωση του μαρτυρικού νησιού, και να εκτελεστεί επιτέλους το πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής (αριθμ. 1596/ 08.04.2003 του προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας Κυκλάδων) των καταπατητών - «κτηνοτρόφων», που με τις πράξεις τους βεβηλώνουν το νεκροταφείο των πολιτικών κρατουμένων (1947-1952) και έχουν μετατρέψει το κτίριο της φυλακής και τις άλλες εγκαταστάσεις σε κοπρώνες και χώρους σταυλισμού.

(Ποντίκι, 24.5.2007)
 







Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2172