Θαλασσινό νερό για ψύξη και θέρμανση
Ημερομηνία Saturday, July 12 @ 10:20:39 UTC
Θέμα Λήμνος


Θαλασσινό νερό για ψύξη και θέρμανση
Του Στρατή Μπαλάσκα


Ένα πιλοτικό έργο, που την ώρα που η Ελλάδα απειλείται από ενεργειακό μπλακ άουτ εξαιτίας του καύσωνα, εγγυάται να δροσίζει σε πρώτη φάση πέντε δημοτικά κτήρια, τα οποία και θα θερμαίνει το χειμώνα, ξεκινά στον Μούδρο της Λήμνου.

Κι όλα αυτά φτηνότερα κατά 40% απ' ό,τι με συμβατικές μορφές ενέργειας. Σκοπός, η αξιοποίηση του θαλασσινού νερού διά του τηλεκλιματισμού. Του συστήματος που θα «μετατρέψει» σε κλιματιστικό παντός καιρού τη... θάλασσα! «Ηθικός αυτουργός» των τηλεκλιματιστικών, ο λεσβιακής καταγωγής καθηγητής του ΤΕΙ Χαλκίδας Μιχάλης Βραχόπουλος.

Ειδικότερα, στο πρόγραμμα Ελλάδα-Κύπρος, της κοινοτικής πρωτοβουλίας Interreg ΙΙΙ, εντάχθηκε το έργο «Αξιοποίηση κανονικής (ομαλής ή αβαθούς) γεωθερμίας και αξιολόγηση των δυνατοτήτων εφαρμογών της στη διασυνοριακή περιοχή Μούδρος-Γεροσκήπου», συνολικού προϋπολογισμού 421.440 ευρώ. Το έργο αφορά δύο ξεχωριστές πιλοτικές εφαρμογές στους συμμετέχοντες δήμους του Μούδρου Λήμνου και του Γεροσκήπου της Κύπρου. Στον δήμο της Κύπρου προβλέπεται να κατασκευαστεί σύστημα μέσω του οποίου με τη χρήση αβαθούς γεωθερμίας θα θερμαίνεται το νερό στο δημοτικό κολυμβητήριο. Στον Δήμο Μούδρου θα λειτουργήσει σύστημα ψύξης-θέρμανσης πέντε δημοτικών κτηρίων με τηλεκλιματισμό και «πηγή» ομαλής γεωθερμίας το θαλασσινό νερό.

«Ηδη έχει αναδειχθεί», λέει ο δήμαρχος Μούδρου Κώστας Αδαμίδης, «ο ανάδοχος του έργου που θα κατασκευάσει το δίκτυο τηλεκλιματισμού και πιστεύουμε ότι μέχρι τον Οκτώβριο το έργο θα μας έχει παραδοθεί, ώστε να αρχίσει να λειτουργεί απ' το φετινό χειμώνα, μειώνοντας σημαντικά τη δαπάνη για τη θέρμανση των δημοτικών κτηρίων». Αυτά είναι δύο σχολεία, το Δημαρχείο, το Λιμεναρχείο και το Πνευματικό Κέντρο Μούδρου.

«Πρόκειται για ένα απλό σύστημα τηλεκλιματισμού», λέει ο κ. Βραχόπουλος, εξηγώντας το πώς θα λειτουργεί το σύστημα ψύξης-θέρμανσης στον Δήμο Μούδρου. Σύμφωνα με τον καθηγητή, στην παραλία του Μούδρου ο ανάδοχος του έργου θα ανοίξει ένα πηγάδι βάθους περίπου τριών μέτρων, απ' το οποίο θα αντλείται θαλασσινό νερό το οποίο με έναν εναλλάκτη θερμότητας, ανάλογα με τη θερμοκρασία της θάλασσας και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα κάθε εποχή, θα ζεσταίνεται ή θα ψύχεται, παρέχοντας κλιματισμό στα κτήρια για όλο το χρόνο. Το νερό της θάλασσας, μέσω κλειστού δικτύου σωληνώσεων, θα επιστρέφει σε ένα δεύτερο πηγάδι που θα ανοιχτεί ομοίως στην παρακείμενη παραλία του Μούδρου, ενώ το όλο σύστημα του τηλεκλιματισμού θα εκμεταλλεύεται όπως είπε ο καθηγητής την υπεδαφική, ομαλή γεωθερμική ενέργεια της περιοχής.

«Η ηλεκτρική ενέργεια -συνεχίζει ο κ. Βραχόπουλος- που απαιτείται για την άντληση, μεταφορά του νερού και γενικά για την παροχή κλιματισμού στα κτήρια είναι έως και 40% λιγότερη απ' ό,τι θα χρειαζόταν με τα συμβατικά κλιματιστικά. Κι ελπίζω οι αρχές του τόπου, βλέποντας την πιλοτική αυτή εφαρμογή στον Μούδρο, την πρώτη σε δημοτικά κτήρια στη χώρα μας, να προωθήσουν το καινοτόμο έργο που παρέχει εξοικονόμηση ενέργειας».

Η ομαλή γεωθερμία είναι η πιο διαδεδομένη στη φύση, αλλά και η πιο άγνωστη στους μη ειδικούς μορφή ενέργειας, πάνω στην οποία στηρίζεται το πιλοτικό πρόγραμμα του Μούδρου. Η ομαλή γεωθερμία, όπως μας εξήγησε ο κ. Βραχόπουλος, είναι η ενέργεια που υπάρχει στα επιφανειακά στρώματα του εδάφους καθώς και στα νερά των θαλασσών, των λιμνών και των ποταμών. Είναι ανεξάντλητη σε ανθρώπινη κλίμακα και ανανεώσιμη. Μερικά από τα πλεονεκτήματα της χρήσης της για κλιματισμό (θέρμανση και δροσισμό κτηρίων) είναι:

* Η σταθερή παροχή και διάθεση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου ανεξάρτητα από καιρικές συνθήκες. * Η εξασφάλιση μεγάλου βαθμού ενεργειακής αυτονομίας των εγκαταστάσεων. * Το μικρό κόστος συντήρησης και λειτουργίας σε συνδυασμό με τις μικρές απαιτήσεις σε χώρο εγκατάστασης. * Η σχεδόν μηδενική περιβαλλοντική επιβάρυνση, αφού δεν δημιουργούνται εκπομπές αερίων και απόβλητα.

 

------------------------------------------
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/07/2008







Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2154