Ρέθυμνο - Οι πολίτες δεν έχουν λόγο για τ' απορρίμματα
Ημερομηνία Saturday, July 12 @ 10:18:18 UTC
Θέμα Κρήτη


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΡΕΘΥΜΝΟY

         ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ  9-7-08

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ : ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΥΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΝΕΑ ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΜε μια μεθόδευση που αποκλείει τους πολίτες απο τό θεσμοθετημένο δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στις περιβαλλοντικές πληροφορίες και την συμμετοχή στις περιβαλλοντικές αποφάσεις, επιχειρείται, στην Κρήτη, η δημιουργία Εργοστασίου Ενεργειακής Αξιοποίησης απορριμμάτων.

To εργοστάσιο αυτό παρουσιάζεται απο τις Αρχές ως η προσφορότερη λύση που θα δώσει τέλος στο πρόβλημα των σκουπιδιών αξιοποιώντας τα για την παραγωγή ενέργειας. 

Ουδείς, βεβαίως, γνωρίζει το είδος της τεχνολογίας που θα χρησιμοποιεί το εργοστάσιο. Το ζήτημα αυτό, παρουσιάζεται απο τους αρμοδίους ως κάτι επουσιώδες που θα αντιμετωπισθεί εκ των υστέρων, διότι επείγει να γίνει πρώτα η χωροθέτηση!  Πολύ αργά θα μάθουμε, ίσως, τι χωροθετήσαμε.

Προφανώς, όσο υπάρχει ασάφεια γύρω απο την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί, οι  πολίτες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θα αντιμετωπίζονται με το επιχείρημα οτι δεν μπορούν να ασκούν κριτική σε κάτι που δεν γνωρίζουν.

Ωστόσο, όταν οι αρμόδιοι μιλούν για εργοστάσιο Ενεργειακής Αξιοποίησης Απορριμμάτων, παρά τις ασάφειες και τα γλωσσικά τερτίπια στα οποία καταφεύγουν, αποκαλύπτουν ακριβώς αυτό που προσπαθούν να αποσιωπήσουν. Την καύση.  Διότι ένα Εργοστάσιο Ενεργειακής Αξιοποίησης Απορριμμάτων δεν παράγει ενέργεια τρώγοντας τα σκουπίδια, αλλά καίγοντάς τα. 

Είναι γνωστό πως με οποιαδήποτε τεχνολογία και αν καίγονται σκουπίδια, παράγονται αέρια τοξικά και διοξίνες . Γι αυτό απαιτείται εξοπλισμός πανάκριβος που συντηρείται  αυστηρά και αντικαθίσταται συχνά. Παράγεται επίσης τέφρα τοξική που πρέπει να ταφεί σε ειδικό Χώρο Ταφής Τοξικών Υπολειμμάτων, συνήθως κάπου δίπλα στο εργοστάσιο. Και υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος μιας αστοχίας με απρόβλεπτες συνέπειες στο περιβάλλον, στην παραγωγή και στην δημόσια υγεία.

Πόσο είναι πρόσφορη, λοιπόν, η λύση που προτείνεται και πόσο θα  κοστίζουν τα σκουπίδια ; Ποιοί θα κερδίσουν πουλώντας κι αγοράζοντας τεχνολογία παρωχημένη σε νέο περιτύλιγμα ; Και αν, τέλος, μετανοιώσουμε, πόσο εύκολα θα πάμε σε έναν καλίτερο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων μας;

Γι αυτά και για άλλα ακόμα σχετικά με το προς χωροθέτηση Εργοστάσιο Ενεργειακής Αξιοποίησης Απορριμμάτων θα συζητήσουμε στην εκπομπή του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ρεθύμνου «Μη πατάτε το πράσινο»
την Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008  στη 1μμ. Στο Studio Ρέθυμνο 9.80

καλεσμένος της εκπομπής  ο κ.   Αριστείδης Παπαδάκης, αντιπρόεδρος της Οικολογικής  Παρέμβασης Ηρακλείου,  μέλος της γραμματείας του Παγκρήτιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ

Στην συζήτηση  θα συμμετέχει και ο κ.   Βαγγέλης Μαρκάκης , Χημικός, μέλος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ρεθύμνου.

Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2008, στη 1 μμ, απο το Studio Ρέθυμνο 9.80
   και στο Διαδίκτυο, στο www.studio980.gr Η εκπομπή αναμεταδίδεται το Σάββατο στις 2 μμ.
 

 Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2153