Μνημεία αρχαίας Αυλίδας ώρα μηδέν
Ημερομηνία Saturday, July 12 @ 10:12:02 UTC
Θέμα Εύβοια


Μνημεία αρχαίας Αυλίδας ώρα μηδέν...

Το Σάββατο 5 Ιουλίου μια ομάδα φίλων από την κίνηση «Ενεργοί Πολίτες» και το Σύλλογο Περιβάλλοντος Ληλαντίων, με οδηγό ένα στέλεχος της Αρχαιόφιλου Εταιρίας Αυλίδος, κάναμε μια μικρή περιήγηση στους χώρους της αρχαίας Αυλίδας και μείναμε έκπληκτοι για τα μνημεία που παραμένουν άγνωστα σε πολλούς από μας, παρότι απέχουμε μόλις λίγα λεπτά απ'αυτά. Μείναμε έκπληκτοι για τη βαρβαρότητα που έχουμε επιδείξει ως νεοελληνικό κράτος απέναντι σε μνημεία με παγκόσμια εμβέλεια και πανανθρώπινη σημασία. Μείναμε έκπληκτοι γιατί είδαμε για πρώτη φορά μια θαυμάσια Χαλκίδα από τα «κυκλώπεια» τείχη της Ακρόπολης της αρχαίας Αυλίδας στο μεγάλο βουνό «Σαλγανέα», που τις πλαγιές του κατατρώνε γιγάντια μηχανήματα των Τσιμέντων Χαλκίδας.

Όμως τα πράγματα είναι πιο σοβαρά πέρα από την δική μας μικρή ή μεγαλύτερη έκπληξη. ?ραγε γιατί τα μνημεία μιας τέτοιας κληρονομιάς έχουν μείνει τόσο άγωστα στους πολίτες ;

Ο χώρος της Αυλίδειας Αρτέμιδος μετά την ανάδειξή του από την αρχαιολογική σκαπάνη του Ιωάννη Θρεψιάδη και παρά τις προειδοποιήσεις του, έμεινε με μια συρματένια περίφραξη, άγνωστος ακόμη και στους Χαλκιδείς, περικυκλωμένος από τα Τσιμέντα Χαλκίδας, τα Ναυπηγεία και τις χημικές βιομηχανίες. Βέβαια το έγκλημα ξεκίνησε από τη στιγμή που άφησαν τα Τσιμέντα Χαλκίδας να κάνουν το εργοστάσια στην πιο όμορφη θέση της περιοχής και μάλιστα ακριβώς πάνω στο μυκηναϊκό νεκροταφείο της Αυλίδας, από τη στιγμή που άφησαν να καταστρέψει τον όρμο του μικρού Βαθέως και να «κατατρώει» τις πλαγιές του Μεγάλου Βουνού, από τη στιγμή που άφησαν να εγκατασταθούν στην περιοχή αυτή τα Ναυπηγεία και οι χημικές βιομηχανίες... Και το έγκλημα συνεχίζεται χρόνια τώρα.

Χιλιάδες στρέμματα από την νοτιοδυτική περιοχή της αρχαίας Ακρόπολης έχουν λατομηθεί επιφανειακά από τα Τσιμέντα Χαλκίδας και έχουν δημιουργήσει ένα σεληνιακό τοπίο, χωρίς καμιά αποκατάσταση. Μόλις πέντε μέτρα χωρίζουν αυτή τη στιγμή τα λατομεία από τον ιστορικό δρόμο – τείχος και κάποιο συρματόπλεγμα που έδειχνε κάποια όρια το έχουν ισοπεδώσει. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά. Επιφυλασσόμεθα να διοργανώσουμε σε συνεργασία και με άλλους φορείς, μια μεγάλη εκδήλωση για την ανάδειξη αυτού του μεγάλου θέματος που η ιστορία μας ανέθεσε να το διαχειριστούμε και εμείς καταστρέφουμε τα τελευταία ίχνη του...

 

Απευθυνόμαστε, προς το Υπουργείο Πολιτισμού, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, την Αρχαιολογική Υπηρεσία του Νομού Ευβοίας, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το Δήμο Χαλκίδας, το Δήμο Αυλίδας και κάθε αρμόδιο για το θέμα και ρωτάμε :

Έχουν χωροθετηθεί οι αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής επακριβώς; Πως προστατεύονται οι χώροι αυτοί από τον κάθε επίδοξο καταπατητή;

Τα Τσιμέντα Χαλκίδας έχουν άδεια επιφανειακής λατόμησης στη περιοχή ;

Πως σκέφτεστε να προστατεύσετε αυτή την κληρονομιά παγκόσμιας εμβέλειας;

Απευθυνόμαστε στην τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση της περιοχής: Πως σκέφτεστε να προστατεύσετε και να αναδείξετε τα μνημεία της περιοχής της αρχαίας Αυλίδας ;

Εμείς ως πολίτες αυτού του τόπου θα σγωνισθούμε και θα αξιοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την δίωξη των καταπατητών και των παρανομούντων.

Χαλκίδα 7-7-2008

 --
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
energoipolitesevias@gmail.com
http://energoipolitesevias.blogspot.com/
..........................................................................................

Έγκλημα κατά των μνημείων της Αρχαίας Αυλίδας συνέχεια...

26 Ιουλίου 2008

Είχαμε γράψει στην ανακοίνωσή μας της 6ης Ιουλίου 2008, για το έγκλημα που επιτελείται στο «Μεγάλο Βουνό» από την ληστρική λατόμευση του τσιμεντάδικου Χαλκίδας (Lafarge - ΑΓΕΤ) με αποτέλεσμα μια τεράστια καταστροφή στα αρχαιολογικά μνημεία της αρχαίας Αυλίδας.

Σήμερα με το ντουκουμέντο που δημοσιεύουμε πιστοποιούμε ότι το έγκλημα αυτό επαναλαμβάνεται καθημερινά παραβιάζοντας τους όρους της απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού στις 12-12-2005 με βάση την οποία πήρε άδεια το τσιμεντάδικο για την λατόμευση στο «Μεγάλο Βουνό». Συγκεκριμένα η απόφαση αυτή λέει:

Εγκρίνεται το αίτημα της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ για παράταση άδειας εκμετάλλευσης του λατομείου αδρανών υλικών στη θέση Μεγάλο Βουνό, Δήμου Αυλίδας, Νομού Ευβοίας, για 5 έτη και με τους ακόλουθους όρους :

Οι εργασίες της λατόμευσης θα συνεχίσουν να εκτελούνται σε βάθος και όχι σε μήκος με την προοπτική ανεύρεσης νέου χώρου εκμετάλλεσης.
Θα υπάρχει απόσταση ασφαλείας 80 μ. Από το Διατείχισμα.
Θα τηρηθεί η απαγόρευση εκμετάλλευσης του λατομικού χώρου από το υψόμετρο +100 και άνω.
Η αποκατάσταση του περιβάλλοντος θα συνεχισθεί και θα ολοκληρωθεί η δημιουργία αναβαθμών, η διάστρωση φυτικής γής, και η φύτευση, χωρίς να μειωθεί στο ελάχιστο η απόσταση από το τείχος.
Κάθε παράβαση των παραπάνω όρων αποτελεί αιτία για την αναστολή της ισχύος αυτής της απόφασης.
 

Όλα τα παραπάνω τα έχει παραβιάσει κατάφωρα η ΑΓΕΤ :

Οι εργασίες της  λατόμευσης συνεχίζονται να γίνονται σε μήκος και όχι σε βάθος.
Η απόσταση ασφαλείας των ογδόντα μέτρων από το τείχος της Αρχαίας Αυλίδας έχει φτάσει τα πέντε (5) μέτρα όπως αποδείξαμε και με τις σχετικές φωτογραφίες.
Η εκμετάλλευση του λατομικού χώρου έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα +100 μέτρα υψόμετρο.
Δεν έχει γίνει καμία αποκατάσταση του περιβάλλοντος, καμία δημιουργία αναβαθμών, καμία διάστρωση φυτικής γής, καμία φύτευση.
 

Σύμφωνα λοιπόν με τον τελευταίο όρο θα πρέπει να ανασταλλεί η ισχύς της άδειας του τσιμεντάδικου για λατόμευση στο «Μεγάλο Βουνό».

Καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να εφαρμόσουν το νόμο.

Καλούμε τον εισαγγελέα Χαλκίδας αυτεπάγγελτα να ασκήσει δίωξη κατά παντός υπευθύνου για το τεράστιο ιστορικό έγκλημα που επιτελείται στα αρχαία μνημεία της χωρας μας από την πολυεθνική Lafarge.

Καλούμε τέλος τη τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση της Εύβοιας να επιληφθούν του θέματος και να σταματήσουν το έγκλημα.

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

 Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2151