Ημερολόγιο εγκατάστασης και απεγκατάστασης ενός αιολικού πάρκου της ΕΥΠΛΟΙΑΣ
Ημερομηνία Sunday, March 26 @ 11:58:04 UTC
Θέμα Νησιά


Το 1997, η «ΑΙΟΛΙΚΗ ΝΕΩΡΙΟΥ Α.Ε.» ζήτησε από το Δημόσιο να της παραχωρηθούν 250 στρέμματα στην κορυφή του όρους Σύριγγας, το οποίο είχε ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμρνων περιοχών NATURA, για να εγκαταστήσει αιολικό πάρκο.

Το 1998, με κοινή υπουργική απόφαση της παρεχωρήθη έκταση 29 στρεμμάτων στην καρδιά της προστατευόμρνης περιοχής, στο Σύριγγα.

Το 1999, η «ΑΙΟΛΙΚΗ ΝΕΩΡΙΟΥ Α.Ε.» ξεκίνησε παράνομη διάνοιξη δρόμου στο όρος Σύριγγας από την πλευρά της θάλασσας για να μεταφέρει τα μηχανήματά της και εγκατέλειψε αυτή την ιδέα, όταν ενεπλάκη, με δική μας πρωτοβουλία, ο Συνήγορος του Πολίτη και αποκάλυψε την παρανομία.

Αργότερα, την ίδια χρονιά, η εταιρία  έκανε παράνομες εργασίες διαπλάτυνσης της υφιστάμενης οδού για να διέλθουν τα ογκώδη ερπυστριοφόρα οχήματα με τους πύργους των ανεμογεννητριών. Για το λόγο αυτό και μετά από μήνυση της Διεύθυνσης Δασών νομού Κυκλάδων καταδικάστηκε ο εργολάβος σε 5μιση μήνες φυλάκιση .

Στις 15.4.2000, διαπιστώσαμε ότι είχαν αρχίσει εργασίες διάνοιξης νέου δρόμου σε άλλη πλευρά της κορυφής Σύριγγα.
Μετά την απροθυμία της Αστυνομίας να σταματήσει τη παράνομη διάνοιξη προσφύγαμε στην Εισαγγελία η οποία αμέσως απαίτησε από την Πολεοδομία να σταματήσουν οι εργασίες διάνοιξης δρόμου μέχρις ότου η εταιρία προσκομίσει τις νόμιμες  άδειες.
Εδώ πρέπει να διευκρινιστούν για τη συνέχιση της εξιστόρησης τα εξής:
Όπως μας έγινε εκ των υστέρων γνωστό, στις 24.4.2000 ημέρα Δευτέρα, κι ενώ οι πάντες στις υπηρεσίες γνώριζαν ότι ο υπό παραίτηση προϊστάμενος της πολεοδομίας  ευρίσκετο εν αδεία, εκείνος επιστρέφει στη θέση του και εκδίδει άδεια συνέχισης -με το γενικό και αόριστο τίτλο- «οικοδομικών εργασιών», εννοώντας τις εργασίες που θα γίνονταν στα 29 στρέμματα που είχαν παραχωρηθεί από το Δημόσιο στην εταιρία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΝΕΩΡΙΟΥ». Ο κ. προϊστάμενος στην άδεια συνέχισης οικοδομικών εργασιών που εκδίδει αποφαίνεται ότι εξέλιπαν οι λόγοι της διακοπής χωρίς να διευκρινίζει το πώς και γιατί. Και οι εργασίες άρχισαν την ίδια μέρα.
Μετά από επιτόπια επίσκεψή μας στο χώρο του αιολικού πάρκου αντιλαμβανόμαστε ότι οι εργασίες εκτείνονται σε χώρο πολύ μεγαλύτερο των 29 στρ. Προσφεύγουμε ξανά στην Εισαγγελία.

8 Μαΐου 2000 μας ανακοινώθηκε από την Εισαγγελία ότι έχει γίνει διακοπή εργασιών από τις 4.5 τρέχοντος.
Την ίδια μέρα, η «ΑΙΟΛΙΚΗ ΝΕΩΡΙΟΥ Α.Ε.» έδωσε συνέντευξη τύπου. Εξήγησε πως η εταιρία γνώριζε ότι οι εργασίες θα γίνονταν μέσα σε περιοχή NATURA αλλά πως με τις Ανεμογεννήτριες δεν επιβαρύνεται καθόλου το περιβάλλον.
Η εταιρία ισχυρίστηκε επίσης ότι οι αιολικοί σταθμοί απαλλάσσονται αδείας γιατί δεν είναι οικοδομικά τα έργα πλην ενός οικίσκου που θα κατασκευάσουν. Επίσης στη 2η διακοπή  έγινε αυτοψία από την πολεοδομία η οποία αποφάνθηκε ότι οι εργασίες διενεργούνται μέσα στα όρια των 29 παραχωρηθέντων στρ.

Στις 26 Μαΐου 2000 καταθέσαμε μήνυση κατά του Νομάρχη, (παράβαση καθήκοντος), επίσης κατά του προϊσταμένου της πολεοδομίας, κατά του διευθύνοντα συμβούλου της ΑΙΟΛΙΚΗΣ και κατά του εργολάβου του έργου.
Στις προσπάθειές μας αυτές βρήκαμε αναπάντεχους συμμάχους τους κυνηγούς, οι οποίοι μας πρότειναν συνεργασία για τη σωτηρία της Απάνω Μεριάς.

Την ίδια χρονιά, μετά από προσφυγή πολιτών  μελών της Ένωσης Πολιτών Σύρου στο ΣτΕ εκδίδεται η υπ΄ αριθμ. 3891/2000 απόφαση του δικαστηρίου που  ακυρώνει την άδεια εγκατάστασης του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου για ελλείψεις στην περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Η   ενδιαφερόμενη εταιρία επανέρχεται με νέα μελέτη για αιολικό πάρκο με λιγότερες ανεμογεννήτριες αλλά υπερδιπλάσιες σε ύψος η οποία εγκρίνεται ταχύτατα και συνεχίζει ολοκληρώνει την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου, παρά την ήδη νέα και εκκρεμμούσα αίτηση ακυρώσεως στο ΣτΕ από την περιβαλλοντική ομάδα Κυκλάδων ΓΑΙΑ».

Από αμέλεια του δικηγορικού γραφείου που έχει αναλάβει την υπόθεση προσφυγής στο ΣτΕ δεν παρευρίσκεται δικηγόρος να υποστηρίξει τα ασφαλιστικά μέτρα που ζητήσαμε και η εταιρία συνεχίζει τις εργασίες εγκατάστασης.

?νοιξη 2003. Η «Αιολική Νεωρίου Α.Ε.» ενεργώντας δολίως ανοίγει ακόμη δύο δρόμους "προσπέλασης" και προχωράει στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου, μολονότι εκκρεμεί η 2η προσφυγή της Ένωσης Πολιτών Σύρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το 2001. Στις διανοίξεις προχώρησε η «Αιολική Νεωρίου Α.Ε.» χωρίς να ζητήσει έγκριση περιβαλλοντικών όρων από τις αρμόδιες αρχές και χωρίς κανενός είδους άδεια, προκειμένου να μεταφέρει τους τεράστιους πυλώνες των ανεμογεννητριών στο Σύριγγα όπου και τους εγκατέστησε.

Φεβρουάριος 2004: Η «Αιολική Νεωρίου Α.Ε.» και ο εργολάβος που εργάστηκε στην παράνομη διάνοιξη δρόμου προσπέλασης 500 μέτρων στην κορυφή του βουνού Σύριγγας περιοχή NATURA και έχει εγκατασταθεί το αιολικό πάρκο, καταδικάζονται σε 6 μήνες φυλάκιση.

Ιούνιος 2005: Το Κλιμάκιο Ελέγχου Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων εισηγείται πρόστιμο 25.000 ευρώ στην «Αιολική Νεωρίου Α.Ε.» για παράνομη διάνοιξη δρόμου στην Αληθινή και υποχρέωση αποκατάστασης με επιχώσεις του φυσικού αναγλύφου και της κατεστραμμένης βλάστησης. Η εταιρεία υποχρεούται να αποκαταστήσει την πληγωμένη περιοχή με επιχώσεις, και σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία, στα τμήματα που χαρακτηρίζονται δασικά, να φυτέψει τα φυτικά εκείνα είδη που κατέστρεψε.

Ιούλιος 2005:  Εκδίδεται η υπ’ αριθμ. 1805/2005 ιστορική απόφαση από το Ε΄ Τμήμα του Σ.τ.Ε.: "Η αρμοδιότητα έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οποιασδήποτε ισχύος, εντός περιοχών που περιλαμβάνονται στο Δίκτυο Natura 2000 ανήκει στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.
Δεκτή η αίτηση ακυρώσεως".
Το αιολικό πάρκο Σύριγγα Σύρου είναι παράνομα εγκατεστημένο!!!

Απρίλιος 2006. Αρχίζουν οι  διαδικασίες απεγκατάστασης του αιολικού πάρκου…5ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=215