Πότε θα υπάρξει ουσιαστική πολιτική για την προστασία του Περιβάλλοντος
Ημερομηνία Sunday, July 06 @ 08:38:38 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΟΡΓΑΝΩΣΗ "KΑΛΛΙΣΤΩ"
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                     02/07/2008                                         

ΓΡΑΜΟΣ:
ΠΟΤΕ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ;



Με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον ορεινό όγκο του Γράμου, η περιβαλλοντική οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» η οποία συμμετείχε στη συνάντηση μετά από πρόσκληση της Προεδρίας, κάνει το δικό της απολογισμό σε σχέση με μια περιοχή εξαιρετικού οικολογικού ενδιαφέροντος και αισθητικής αξίας.

Η χθεσινή επίσκεψη του Προέδρου είναι βεβαίως σημαντική για τη συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και με σκοπό να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Ας μην ξεχνάμε πως ο Γράμος συμπεριλήφθηκε δυστυχώς στο μακρύ κατάλογο (2,65% της ελληνικής επικράτειας) των περιοχών που επλήγησαν από τις περσινές πυρκαγιές . Πολλά σπάνια είδη πανίδας, έχασαν πολύτιμα κομμάτια καταφυγίου και σημαντικά αποθέματα τροφής μιάς και όλος ο υπόροφος της βλάστησης με τα άγρια οπωροφόρα δένδρα στους τομείς που επλήγησαν κάηκε. Μερικές αρκούδες μάλιστα άρχισαν να πλησιάζουν πιο κοντά και πιο συχνά σε οικισμούς προς αναζήτηση τροφής, ξεσηκώνοντας έτσι τους κατοίκους της περιοχής.

Η «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», η οποία δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην περιοχή, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της περιήγησής του στο Γράμο σχετικά με τα προβλήματα και τις ανάγκες της περιοχής, έτσι ώστε η διαχείριση αυτού του σημαντικού ορεινού όγκου να τεθεί σε πιο στέρεες βάσεις.

Συγκεκριμένα η «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» πρότεινε να προωθηθεί προς υπογραφή το σχετικό Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα ανακηρύσσει την περιοχή σε Εθνικό Πάρκο, ενώ παράλληλα πρότεινε και τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης της περιοχής ο οποίος θα αναλάβει ουσιαστικά τη διατήρηση, βιώσιμη διαχείριση και ανάδειξη του Γράμου. Είναι ανάγκη ένας Φορέας να αναλάβει το συντονισμό για μια ολοκληρωμένη διαχείριση του ορεινού όγκου δεδομένου ότι δεν υπάρχει περιθώριο για νέες καθυστερήσεις. Η θεσμοθέτηση της περιοχής μπορεί να δρομολογηθεί άμεσα εφόσον έχει προηγηθεί εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης από το 1999, μέσω προγράμματος LIFE που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία βρίσκεται στην τελική φάση επικαιροποίησης. Η διατήρηση του «ωραιότερου δάσους της Ελλάδας», σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Παπούλια, προϋποθέτει άρση της αποσπασματικότητας των μέτρων που λαμβάνονται, συνεχή παρακολούθηση των προστατευτέων φυσικών πόρων και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Η δημιουργία Εθνικού Πάρκου μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην κατεύθυνση αυτή!

Για περισσότερες πληροφορίες: Ηλιάνα Μπουσιάκη/Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας, 2310252530







Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2136