Σχετικά με την δήθεν κατάσχεση αρχαίων στην Ελληνική Εταιρεία
Ημερομηνία Friday, June 27 @ 06:51:01 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Αθήνα, 26 Ιουνίου 2008
 
 
Θέμα: Σχετικά με την δήθεν κατάσχεση αρχαίων στην έδρα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (οδός Τριπόδων 28).

Δημοσιεύθηκε σήμερα σε ορισμένες αθηναϊκές εφημερίδες «είδηση» που προφανώς προέρχεται από Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Η «είδηση» αναφέρεται κυρίως στην περιώνυμη έρευνα την οποία κλιμάκιο της Υπηρεσίας Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, συνοδευόμενο από αρχαιολόγο, ενήργησε στο κτήριό μας την 8/4/2008.
 
Στην «είδηση» αυτή γίνεται ανεπίτρεπτη σύγχυση μεταξύ των αντικειμένων που ήταν αποτεθείμενα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία στο κτίριό μας και σε άλλα, τα οποία βρίσκονταν στην οικία του τότε Προέδρου του Σωματείου μας κ. Κώστα Καρρά, ο οποίος και έχει λάβει τα προσήκοντα μέτρα άμυνάς του. Σημειώνουμε ότι από τα αναφερόμενα στην «είδηση» αντικείμενα (όπως δακτυλίδι, νομίσματα κτλ.) δεν εντοπίστηκαν στο οίκημα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. Τούτο άλλωστε πιστοποιείται και από τον επίσημο κατάλογο ο οποίος επιτέλους συντάχθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και του οποίου αντίγραφο κρατά η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ στο αρχείο της.
 
Με την ευκαιρία θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ακολουθώντας τις γραπτές οδηγίες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (1989), διαφύλαξε επί μια 20ετία τα αντικείμενα στο υπόγειο του κτιρίου της, ανέπαφα αλλά ακατάτακτα και στη θέση όπου η Αρχαιολογική Υπηρεσία τα άφησε. Μετά την επίσκεψη του κλιμακίου στις 8 Απριλίου 2008, απευθύναμε εξώδικη διαμαρτυρία-πρόσκληση στην Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της ζητήσαμε να παραλάβει όλα ανεξαιρέτως τα κινητά αρχαία μέλη που είχε αφήσει στην Τριπόδων 28. Ζητήσαμε επίσης να ολοκληρωθεί σωστά η όλη εργασία, δηλαδή να φωτογραφηθούν και να αριθμηθούν όλα αυτά τα αντικείμενα. Με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έγινε κατάσχεση αυτών των αντικειμένων, γι’ αυτό και αρνηθήκαμε να υπογράψουμε το σχετικό Πρακτικό ως μεσεγγυούχοι τους.
 
Επειδή, όμως, η Υπηρεσία συνέχισε σε νεότερο έγγραφό της να κάνει λόγο για κατάσχεση, στείλαμε νέο έγγραφό μας στις 5 Ιουνίου, με το οποίο ζητήσαμε κατ’ αρχήν να παραλάβει και τους 3 εναπομένοντες ογκώδεις αρχαίους λίθους από την αυλή της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, ενώ επισημάναμε ότι μετά την ρητή εντολή τους για παραμονή όλων αυτών των αντικειμένων στο οίκημά μας, δεν μπορεί να γίνει λόγος για κατάσχεση αλλά για παρακατάθεσή τους επί μια 20ετία στο οίκημα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, από όπου και τελικά αναλήφθηκαν με φροντίδες της Υπηρεσίας.
 
Σημειώνουμε, τέλος, ότι με την απόθεση των αντικειμένων στο οίκημά μας, δεν συντάχθηκε εκ μέρους της Υπηρεσίας έκθεση εργασιών ανασκαφών και δεν έγινε στο Αρχαιολογικό Δελτίο δημοσίευση τόσο για τα ευρήματα τα οποία παρέλαβε αμέσως η Υπηρεσία το 1989, όσο και γι’ αυτά που αφέθηκαν στο ακίνητο. Επίσης, κατά τον εντοπισμό των αρχαιοτήτων το 1984-1988, δεν έγινε φωτογράφηση, αρίθμηση και καταλογογράφησή τους, ενώ ποτέ δεν εισήχθη η σχετική υπόθεση στο ΚΑΣ. Τέλος, δεν υπήρξε από το 1988 μέχρι σήμερα Υπουργική Απόφαση που να αφορά όλα αυτά τα αντικείμενα.
 
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ έχει ενημερώσει αρμοδίως το Υπουργείο Πολιτισμού για όλα αυτά, όπως και τις σχετικές δικαστικές αρχές, δεν κατανοούμε δε για ποιο λόγο δημιουργείται η σημερινή σύγχυση και πού αποβλέπει, επιφυλασσόμαστε  δε για την χρήση κάθε νόμιμου δικαιώματός μας όσον αφορά την δυσφήμηση που τυχόν έχει δημιουργηθεί από την διοχετευθείσα «είδηση».
 
Βασίλης Δωροβίνης
Αντιπρόεδρος
-------------------------------------------------------------------------

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2101