Τα φονικά θύματα των κατασκευαστικών εταιριών
Ημερομηνία Tuesday, June 24 @ 23:48:41 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


?γρια ζωή:
ΚΑΛΛΙΣΤΩ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                         20/06/2008

Τα «Φονικά» θύματα των κατασκευαστικών εταιριών;Την Τρίτη 17 Ιουνίου το Νομαρχιακό Συμβούλιο Τρικάλων κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για τη δημιουργία «δανειοθαλάμου αδρανών υλικών», δηλαδή ουσιαστικά ενός λατομείου, στην περιοχή «Φονικά», κοντά στα χωριά Κορυδαλλός και Καλλιθέα, στα όρια των νομών Τρικάλων και Γρεβενών, για τις ανάγκες της κατασκευής της Εγνατίας Οδού.

Οι κατασκευαστικές εταιρίες (βλ. ΑΤΤΙΚΑΤ) χρειάζονται χαλίκι και αποφάσισαν να ισοπεδώσουν τους βράχους των Φονικών: έναν ξεχωριστό γεωλογικό σχηματισμό που δεσπόζει ανάμεσα σε εκτενή δάση μαύρης πεύκης, στην καρδιά της Πίνδου. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να ξεχάσουμε ότι τα δάση μαύρης πεύκης αποτελούν «οικότοπο προτεραιότητας» σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες και την εθνική νομοθεσία και προστατεύονται «αυστηρά». Ότι η περιοχή αποτελεί σημαντικό βιότοπο για την αρκούδα σε όλες τις κρίσιμες φάσεις του βιολογικού της κύκλου – η οργάνωσή μας πιστοποιεί την ύπαρξη ακόμα και θέσεων φωλεοποίησης σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων. Ότι οι χιλιάδες τόνοι εκρηκτικών που θα χρησιμοποιηθούν θα καταστρέψουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και τις πηγές, καταδικάζοντας τα γύρω χωριά σε απερήμωση – είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας γνωμοδότησε αρχικά αρνητικά. Ότι δίπλα ακριβώς έχει βρεθεί ένας αξιοσημείωτος προϊστορικός οικισμός. Ότι ο νόμος απαγορεύει την εγκατάσταση δανειοθαλάμου κάτω από τέτοιες συνθήκες.
Για όλους αυτούς τους λόγους άλλωστε οι τοπικές κοινότητες της Καλλιθέας και του Κορυδαλλού, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλοι φορείς έχουν ομόφωνα απορρίψει την πρόταση και αγωνίζονται ενάντια στην εγκατάσταση του λατομείου. Είναι σαφές ότι η συνολική επιβάρυνση της περιοχής, το λατομείο, οι δρόμοι, η σκόνη, οι ανατινάξεις, θα απειλήσουν δραματικά τη ζωή όχι μόνο στο δάσος, αλλά και στα διπλανά χωριά. Οι κάτοικοί τους, οι οποίοι έχουν υποστεί ήδη αρκετές θυσίες, με δική τους συνειδητή θέληση, για την κατασκευή της Εγνατίας, δεν πρόκειται να ανεχτούν άλλη υποβάθμιση, στο βαθμό μάλιστα που η εγκατάσταση του λατομείου επιβάλλεται εκβιαστικά την τελευταία στιγμή, χωρίς να έχει προβλεφθεί από τις αρχικές μελέτες.
?λλωστε μόλις πριν από λίγους μήνες είχε οριστικά απορριφθεί, μετά από αρνητική γνωμοδότηση και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Γρεβενών, η προηγούμενη πρόταση για εγκατάσταση του δανειοθαλάμου σε απόσταση μόλις 550 μ. από την τωρινή. Είναι σαφές ότι η απόρριψη αυτή θα ίσχυε αυτονόητα και για τη νέα τοποθεσία, αφού αυτή δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά. Οι πολιτικές πιέσεις όμως αποδείχθηκαν για μια ακόμα φορά ισχυρότερες από τη θέση των κοινωνιών και των επιστημόνων και την κοινή λογική. Έτσι, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Γρεβενών ανασκεύασε την απόφασή του μέσα σε λίγους μήνες, εκθέτοντας εαυτούς, και το Νομαρχιακό Συμβούλιο των Τρικάλων, με τις ψήφους μόνο της πλειοψηφίας, παράκαμψε τις αντιδράσεις των κατοίκων. Ενδεικτική της έντασης των πολιτικών πιέσεων η παρουσία στη συνεδρίαση του ίδιου του Περιφερειάρχη.
Οι αιτίες αυτών των υψηλών πολιτικών πιέσεων δεν μας είναι γνωστές, αλλά μοιάζουν προφανείς. Η Εγνατία Οδός απέρριψε χωρίς τεκμηρίωση τις νόμιμες εναλλακτικές λύσεις, όπως η μεταφορά υλικού από λατομικές ζώνες. Οι λόγοι φαίνεται ότι είναι ο κακός αρχικός σχεδιασμός, το κόστος και οι προθεσμίες, οι οποίες όμως δεν γίνεται να τηρούνται πάντα μόνο εις βάρος του περιβάλλοντος. Ερωτηματικά προκαλεί επίσης η σαφής προειδοποίηση του Περιφερειάρχη ότι αν δεν γίνει το λατομείο δεν θα ξεκινήσει η κατασκευή του κάθετου άξονα Ε65 που θα συνδέσει τα Τρίκαλα με την Εγνατία. Πέρα από τον εκβιαστικό χαρακτήρα, η θέση αυτή υποδεικνύει ότι η περιοχή αυτή θα «αξιοποιηθεί» μελλοντικά και για τις ανάγκες του Ε65, κάτι που προς το παρόν υποκρύπτεται.
Η θέση της «Καλλιστώ» παραμένει σαφής: μαζί με τις τοπικές κοινωνίες διεκδικούμε ένα κοινό μέλλον για τους ανθρώπους και την άγρια ζωή. Τα έργα υποδομής δεν μπορούν να υποθηκεύουν αυτό το μέλλον, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που απορρίπτονται λόγω κόστους.

Για περισσότερες πληροφορίες: Νίκος Νικήσιανης, υποψήφιος διδάκτωρ Βιολογίας/συνεργάτης της «Καλλιστώ», 2310252530/ 6976629310.

 Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2090