Ο αγώνας ενάντια στην ακρίβεια συνεχίζεται
Ημερομηνία Tuesday, June 24 @ 23:45:15 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Διατροφή:
«ΒΙΟ.ΖΩ» - Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών

"ΒΙΟ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ"
Αγ. Κωνσταντίνου 12, Ομόνοια, 10431 Αθήνα
Τηλ/Φαξ: 210 522 23 23, Κινητό: 697-9734591
Ηλ.Ταχ: email@biozo.org Ιστοσελίδα: www.biozo.orgΜετά την επιτυχία του μποϋκοτάζ στο γάλα, ο αγώνας ενάντια στην ακρίβεια συνεχίζεται!
Καιρός να το καταλάβουν όλοι:

Καταναλωτής σημαίνει «δύναμη»... όχι μάζα !
Οι Ενώσεις Καταναλωτών μαζί με ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΣΕΓΕΣ και Τοπική Αυτοδιοίκηση, διοργανώνουν μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στην Αθήνα και στις περισσότερες πόλεις της Περιφέρειας, το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης 19 Ιουνίου 2008.

Μοιάζει θαρρείς με ξεθωριασμένη ασπρόμαυρη φωτογραφία η εποχή, που ο καταναλωτής είχε άμεση πρόσβαση στην αγνή τροφή και γνώριζε σε προσωπικό επίπεδο τον παραγωγό που του παρείχε τις πρώτες ύλες. 

Με το πέρασμα των ετών πολλά άλλαξαν και ήταν οι μεσάζοντες, που φρόντισαν για την άρδην και προς το χειρότερο αλλαγή των δεδομένων στην αγορά.

Η λιγοστή, έως τότε, παραγωγή βεβαίως αυξήθηκε, παράλληλα όμως ανέβηκε και η τιμή ενώ κατέβηκε η ποιότητα.

Οι μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες στην προσπάθεια τους να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς σε ποσότητα έκαναν σκόντο στην ποιότητα του παρεχόμενου προϊόντος, ενώ μόνιμος στόχος τους ήταν η αύξηση των κερδών  με την μείωση του κόστους εργαζόμενου και πρώτης ύλης (τιμή παραγωγού).   

Σήμερα πια, οι παραγωγοί είναι δέσμιοι συμβολαίων δουλοπαροικίας. Πωλούν κοψοχρονιά τα προϊόντα τους στα καρτέλ και ο κόπος τους φτάνει στον καταναλωτή σε τιμές αντιστρόφως ανάλογες, που συνήθως είναι 4-5 φορές πάνω από το κόστος αγοράς της πρώτης ύλης. Οι δε εργαζόμενοι καταναλωτές, παρά την αύξηση της παραγωγικότητας, βλέπουν συνεχόμενη πτώση της αγοραστικής δύναμης των αποδοχών τους.

Είναι εμφανές ότι οι μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες απευθύνονται στους καταναλωτές σαν σε μάζα. Τόσο η ποιότητα όσο και η τιμή έχουν ως βασικό γνώμονα τα κερδοσκοπικά συμφέροντα και...ως μόνιμο πελάτη ένα τηλεκατευθυνόμενο άβουλο κοπάδι.

Έτσι, όταν αποδυναμώθηκε ο μικρομεσαίος παραγωγός, δεκάδες διατροφικοί Φρανκεστάιν βγήκαν με φόρα στην αγορά. Ανάμεσά τους το χημικά επεξεργασμένο γιαούρτι, το οποίο προωθήθηκε στα ράφια με την ταμπέλα «ζωντανό», το ομογενοποιημένο και παστεριωμένο γάλα, που ενώ ήταν επεξεργασμένο «δήλωνε» φρέσκο, η φούσκα με τις διάφορες χημικές μαγιές, που θα ήθελε πολύ να είναι ψωμί, τα μεταλλαγμένα κ.λπ.

Αλλά ας διερωτηθούμε κάτι βασικό. Είμαστε πράγματι η μάζα, που εκμεταλλεύονται οι κερδοσκόποι και που μας καθοδηγούν να καταναλώνουμε εσαεί ακριβοπληρωμένα σκουπίδια;

Ήρθε η ώρα ο καταναλωτής να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας και να βγάλει από την τσέπη του το μακρύ χέρι των καρτέλ

Ας τους δείξουμε ότι δεν είμαστε μάζα !
Ας πάρουμε μέρος όλοι στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 19 Ιουνίου 2008, 7:30 μ.μ. στο Σύνταγμα.

Μας συμφέρει...

·        Να  συσπειρωθούμε και να συνεχίσουμε την μάχη ενάντια στην ακρίβεια με κάθε μέσο.

·        Να αλλάξουμε το βουλιμικό καταναλωτικό ατομικό πρότυπο σε συλλογικό, ανατρέχοντας στις επιτυχίες της παράδοσης.

·        Να υποστηρίξουμε αγορές σε τοπική κλίμακα, από μικρούς ποιοτικούς παραγωγούς της φυσικής είτε της βιολογικής γεωργίας, που γίνονται στα πλαίσια του «δίκαιου» εμπορίου.

·        Να σταματήσουμε τις οργανωμένες αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ και των υπόλοιπων ΔΕΚΟ, ανακόπτοντας την κατρακύλα του κοινωνικού ρόλου της πολιτείας.

Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα!

Αθήνα 12 Ιουνίου 2008

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΒΙΟΖΩ

 

 Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2089