Εσύ θα κάτσεις σπίτι;
Ημερομηνία Tuesday, June 24 @ 23:21:57 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


?γρια ζωή:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                     24/06/2008                                         
ΕΣΥ ΘΑ ΚΑΤΣΕΙΣ ΣΠΙΤΙ;

Η «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» οργανώνει προγράμματα εθελοντικής δασοπροστασίας για το φετινό καλοκαίρι.Οι δασικές πυρκαγιές δεν είναι η μόνη απειλή για τα ορεινά δάση της χώρας μας: είναι όμως σίγουρα από τις πιο άμεσες. Μόνο πέρσι, κάηκαν 3,5 εκατομμύρια στρέμματα γης (1,5 από αυτά δασικής) ή με άλλα λόγια το 2,65% της έκτασης της χώρας! Οι αιτίες πολλές και βαθιές: από την ερήμωση της υπαίθρου και την αλλαγή των παραδοσιακών παραγωγικών δραστηριοτήτων ως τον τουρισμό και την άναρχη δόμηση, τις χωματερές, την ανεπάρκεια υποδομών πυρόσβεσης, την ξηρασία και την αλλαγή του κλίματος. 

Ξέρουμε ότι η μόνη αποτελεσματική προστασία είναι η πρόληψη. Εκτός από τη δημιουργία υποδομών και τις μακροπρόθεσμες πολιτικές αναζωογόνησης της υπαίθρου, η πρόληψη αφορά άμεσα στην καλύτερη δυνατή επίβλεψη των δασικών εκτάσεων με σκοπό την αποτροπή ή/και το έγκαιρο εντοπισμό και αντιμετώπιση των μικρών εστιών προτού εξελιχθούν σε μεγάλα μέτωπα.

Η «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» πιστεύοντας πως υπάρχει ρόλος, θέση και δουλειά για όλους, απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή στα προγράμματα εθελοντικής δασοπροστασίας του φετινού καλοκαιρού, με την προτροπή να μη μείνουμε αμέτοχοι! Είναι βέβαια σαφές ότι η ευθύνη και η αρμοδιότητα ανήκει στο κράτος και στις αντίστοιχες υπηρεσίες και ότι ούτε θέλουμε, ούτε μπορούμε να τις υποκαταστήσουμε στον αναγκαίο ρόλο τους. Είναι όμως επίσης σαφές ότι, δυστυχώς, τα μέσα και οι άνθρωποι δεν φτάνουν και ότι κινδυνεύουμε έτσι να χάσουμε και άλλα δάση. 

 Σας καλούμε να προσπαθήσουμε μαζί να προστατέψουμε τα δάση της Βόρειας Πίνδου, από το Γράμο ως τη Βάλια Κάλντα. Με συνεννόηση και συντονισμό με τις τοπικές αρχές, με ευθύνη και επίβλεψη από ειδικούς συνεργάτες της οργάνωσής μας, με την κατάλληλη εκπαίδευση και εξοπλισμό, οι εθελοντές μας θα οργανωθούν σε ομάδες δασοπροστασίας που θα εποπτεύουν ευαίσθητες δασικές εκτάσεις μέσα από περιπολίες με κατάλληλα οχήματα.

Οι εθελοντές και οι εθελόντριες με την αφορμή της συμμετοχής τους θα έχουν παράλληλα την ευκαιρία να γνωρίσουν μερικές από τις σημαντικότερες –και ομορφότερες- ορεινές περιοχές και να αποκτήσουν μια άτυπη, αλλά ουσιαστική περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Η «Καλλιστώ» εξασφαλίζει για όλους τους εθελοντές τη διαμονή τους στην περιοχή, τη διατροφή, την ασφάλιση, τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση τους.
Τα προγράμματα συνδιοργανώνονται από την «Καλλιστώ», τη WWF και την Πίνδο Περιβαλλοντική και αναμένεται να διαρκέσουν από τις 13 Ιουλίου έως και τις 7 Σεπτεμβρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες: Έφη Γελαστοπούλου 2310 252530/ 6977274287
Τμήμα Εθελοντισμού «ΚΑΛΛΙΣΤΩ»Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2085