Η λεσβοφοβία βλάπτει, όχι οι λέξεις!
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης την κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων στο μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών από τις Κοκκώνη Κουβαλάκη, Μαρία Ρόδου και τον Δημήτριο Λάμπρου κατά του σωματείου μας, που αξιώνουν την παύση της χρήσης των ""εθνικών" τοπικών χαρακτηρισμών Λέσβιος, Λεσβία, Λέσβια, Λέσβιο, Λεσβιακός -ή, ό". Ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης έχει οριστεί η 10η Ιουνίου 2008. Το σωματείο μας από την πρώτη στιγμή αποφάσισε να ονομαστεί Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας για να κάνει τις λεσβίες περισσότερο ορατές στην Ελληνική κοινωνία. Είναι ολοφάνερο ότι αναφερόμαστε σε γυναίκες με ομοερωτικό προσανατολισμό. Η λέξη λεσβία χρησιμοποιείται διεθνώς και επισήμως με τη συγκεκριμένη σημασία από το 1787 ως αντιδάνειο. Η έλλειψη ανοχής που εκφράζεται με την κίνηση αυτή συνιστά λεσβοφοβία. Αν οι ενάγουσες και ο ενάγων θεωρούν ότι η χρήση του συγκεκριμένου όρου "προκαλεί και προσβάλει το δικαίωμα της προσωπικότητας... καθώς ενέχει προσβολή της αξιοπρέπειας (τους)", αυτό οφείλεται στην ομοερωτοφοβία που συναντάται δυστυχώς σε μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Πιστεύουμε ότι σε μία κοινωνία όπου καμία και κανένας πολίτης δεν θα ήταν Β' κατηγορίας εξ'αιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού του/της, κανείς λεκτικός προσδιορισμός δεν θα μπορούσε ούτε να προκαλέσει ούτε να προσβάλλει καμία και κανένα συμπολίτη μας.
Η ΕΠΟΧΗ, 11.05.08
................................................................................................
Εν αναμονή της απόφασης για τον όρο "λεσβία"
Συζητήθηκε χθες ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΟΛΚΕ (Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας) από τρεις Λέσβιους, ενώ σήμερα κατατίθενται οι προτάσεις από τις δύο πλευρές. Η τελική δικαστική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε λίγες εβδομάδες.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Λάμπρου και δύο γυναίκες από την Καλλονή, οι Μαρία Ρόδου και Κοκκώνη Κουβαλάκη, συνυπέγραψαν στα τέλη Απριλίου την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας την απαγόρευση της χρήσης των λέξεων "λεσβία" και με τρόπο που να προσδιορίζει την ταυτότητα των ομοφυλόφιλων γυναικών.
Από την πλευρά των αιτούντων κατέθεσε ο Ιωάννης Αχλώτας, ο οποίος υποστήριξε ότι "με τη χρήση του όρου από τις ομοφυλοφιλικές κοινότητες προσβάλλεται ο τόπος της καταγωγής και η προσωπικότητά τους". Όπως δήλωσε, γίνεται σύγχυση των όρων με αποτέλεσμα να γίνεται απίστευτος διασυρμός των γυναικών που κατάγονται από τη Λέσβο, οι οποίες, όπως είπε, δεν τολμούν να πουν τον τόπο καταγωγής τους.
Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο δικηγόρος του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης Θεμιστοκλής Κεφάλας, ο οποίος ανέφερε ότι "ανά τον κόσμο υπάρχουν κοινότητες λεσβίων καταγόμενων από την Μυτιλήνη και μέχρι στιγμής καμία δεν έχει θιγεί από την χρήση του όρου πλην των αιτούντων". Όπως είπε ο μάρτυρας, σε όλο το νησί επικρατεί η άποψη ότι η σημερινή αίτηση είναι άνευ ουσίας και έχει γελοιοποιήσει διεθνώς τη Μυτιλήνη. Ο μάρτυρας επεσήμανε ότι ο όρος χρησιμοποιείται για τις ομοφυλόφιλες γυναίκες εδώ και 300 χρόνια.
Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας τα μέλη της ΟΛΚΕ Ευαγγελία Βλάμη και Γρηγόρης Βαλιανάτος, επέκριναν την κίνηση των τριών κατοίκων. Όπως είπε η κ. Βλάμη, καμία λεσβία δεν προσβάλλει καμία γυναίκα που κατάγεται από τη Λέσβο. Τόνισε επίσης ότι "το αίτημα είναι άκαιρο, έχει πολιτική σκοπιμότητα και κρύβει ρατσιστική διάθεση". Ο κ. Βαλιανάτος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο όρος τιμά το νησί διότι αναφέρεται σε μία κορυφαία ποιήτρια, που ύμνησε τον έρωτα των γυναικών.
Σημειωτέον ότι την χθεσινή συζήτηση κάλυψαν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, καθώς από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η ιστορία προκάλεσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον των ΜΜΕ.
----------------------------------
AIOΛIKA NEA, 11.06.2008
20ο Τεύχος