Προβλήματα στα αιολικά πάρκα διαπιστώνει η Κομισιόν
Ημερομηνία Sunday, March 26 @ 10:50:58 UTC
Θέμα Νησιά


Σοβαρά προβλήματα στα αιολικά πάρκα που λειτουργούν στην Ελλάδα διαπιστώνει η Κομισιόν απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής Σταύρος Ξαρχάκος.

Ο Ελληνας ευρωβουλευτής σημείωνε στην ερώτησή του προς την Κομισιόν ότι πολλές από τις γεννήτριες που έχουν χρηματοδοτηθεί με Κοινοτικά κονδύλια στην Ελλάδα έχουν ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας παρουσιάζοντας ένα αποκαρδιωτικό θέαμα σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές ή σε περιφέρειες που δεν έχουν άλλους ενεργειακούς πόρους όπως π.χ. στη Σκύρο, την Ικαρία, την Εύβοια, την Κρήτη κλπ.

Η Επίτροπος κ. Ντε Παλάθιο επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του κ. Ξαρχάκου και αποκαλύπτει ότι από τα 264 έργα αιολικής ενέργειας που έγιναν στην Ευρώπη από το 1983 και μετά μόλις τα 13 υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα, ενώ ακόμη και σ' αυτά τα ελάχιστα έργα υπήρξαν μεγάλα ποσοστά αστοχίας, αφού "έξι αεροστρόβιλοι δεν είναι επιχειρησιακοί και ένας παροπλίστηκε", οπως σημειώνει η κ. Ντε Παλάθιο.

Η Επίτροπος μιλά για "αποτυχίες", ενώ σημειώνει ότι στα πλαίσια της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας "VALOREN" χρηματοδοτήθηκαν κάποια αιολικά πάρκα, αλλά και εδώ δύο έργα (ένα στη Νότιο Εύβοια και ένα στην Κρήτη) παρουσίασαν τεχνικά προβλήματα.
Η κ. Ντε Πιλάθιο υπογραμμίζει ότι "οι υπεύθυνοι οργανισμοί για τα έργα αιολικών γεννητριών είναι η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, τοπικές αναπτυξιακές εταιρείες" κ.α., μιλά για το "αρνητικό φαινόμενο" της μη λειτουργίας πολλών αεροστροβίλων και επιβεβαιώνει ότι αιολικές γεννήτριες είναι εκτός λειτουργίας σε απόμακρες και εθνικά ευαίσθητες περιοχές π.χ. στην Ικαρία και αλλού, όπως κατήγγειλε ο κ. Ξαρχάκος.

Παρά την αβρή διπλωματική γλώσσα, η κ. Ντε Παλάθιο δεν διστάζει να ασκήσει αυστηρή κριτική αναφορικά με την υλοποίηση αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, ενώ αναφέρει ότι "μόνο ένα σημαντικό έργο που συνδυάζει την αιολική ενέργεια (0,5 μεγαβάτ) και την αφαλάτωση υλοποιήθηκε προσφάτως στην Ελλάδα, πλην όμως ακόμα δεν λειτουργεί"..
Φαίνεται, δηλαδή, ότι στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια γίνονται ελάχιστα έργα αιολικής ενέργειας, ακόμη λιγότερα λειτουργούν και το ένα και μοναδικό πρωτοποριακό έργο που αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί δυστυχώς "ακόμη δεν λειτουργεί"...

πηγή: ΠΑΤΡΙΣ, 20025ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=201