Ξεχάστε τις υποβρύχιες διασυνδέσεις των νησιών
Ημερομηνία Thursday, June 05 @ 17:15:46 UTC
Θέμα Νησιά
Καμπανάκι προς τους αρμόδιους φορείς ότι κωλυσιεργούν σε ότι αφορά την υλοποίηση των μελετών για τις υποβρύχιες διασυνδέσεις των νησιών, κρούει η ΡΑΕ. Σε επιστολή της με ημερομηνία 21 Μαίου, που απευθύνεται στη ΔΕΗ, το ΔΕΣΜΗΕ και το υπ. Ανάπτυξης, η Ανεξάρτητη Αρχή επισημαίνει ότι το πρόγραμμα των διασυνδέσεων των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, έχει μείνει πίσω.
Οσο αυτό καθυστερεί- σημειώνει η ΡΑΕ- η απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση των νησιών θα παραμένει ζητούμενο, δεν θα μπορέσουμε να αυξήσουμε την ισχύ των αιολικών πάρκων, ενώ ταυτόχρονα η ΔΕΗ θα επιβαρύνεται με υπέρμετρα κόστη πετρελαίου τα οποία και θα μετακυλίει στους καταναλωτές.
Οι επιβαρύνσεις αυτές, δεδομένου ότι η ΔΕΗ πουλάει το ρεύμα σε τιμές κάτω του κόστους, επηρεάζουν όλους τους καταναλωτές, μέσω της χρέωσης στα οικιακά τιμολόγια των λεγόμενων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ), που σύμφωνα με τη ΔΕΗ ανήλθαν σε 442 εκ. ευρώ για το 2007.
Παράλληλα, όσο καθυστερούν οι διασυνδέσεις, δύσκολα θα επιτευχθούν οι κοινοτικοί στόχοι μείωσης των εκπμοπών CO2 κατά 20% ως το 2020, και αύξησης της συμμετοχής των ΑΠΕ κατά 18% στην τελική καταναλωση ενέργειας.

Ανανεώσιμες πηγές... χωρίς ενέργεια

Για τα αιολικά, η ΡΑΕ, αναφέρει ότι αν δεν επισπεύσουμε τις διαδικασίες διασυνδέσεων των νησιών, τότε ο στόχος των 10.000 MW από αιολικά ως το 2020, είναι ανέφικτος. Και αυτό διότι τουλάχιστον ένα 20% από αυτά, υπολογίζεται να προέλθει από τα νησιά. Και για να καταστούν βιώσιμες παρόμοιες επενδύσεις, πρέπει να υπάρχει δυνατότητα να διοχετεύεται η πλεονάζουσα ενέργεια στο ηπειρωτικό σύστημα της χώρας.
Σήμερα εκκρεμούν αιτήσεις τις οποίες εξετάζει η ΡΑΕ για την υλοποίηση μεγάλων αιολικών από τους ομίλους Κοπελούζου-Σαμαρά (Κυκλάδες 400 MW), και από την Χ. Ρόκας- Iberdrola (1.650 MW), εκ των οποίων δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν όλα, αφού η αιτούμενη ισχύς υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια των νησιών.

Η μάχη της ηλεκτροδότησης

Η επιστολή της ΡΑΕ έρχεται σε μια εξαιρετικά επίκαιρη στιγμή, δεδομένου ότι βρισκόμαστε ενόψει ενός δύσκολου καλοκαιριού. Τα τελευταία χρόνια πολλά νησιά αντιμετωπίζουν μεγάλο ενεργειακό έλλειμμα, καθώς οι παλαιές, ρυπογόνες πετρελαικές μονάδες της ΔΕΗ, δεν αρκούν για να καλύψουν τα αυξημένα φορτία του Ιουλίου και του Αυγούστου.
Τα νησιά θα δώσουν και φέτος τη μάχη της ηλεκτροδότησης με τις παλαιές αυτές μονάδες, που συχνά παθαίνουν βλάβες, με αποτέλεσμα οι προγραμματισμένες περικοπές ρεύματος τα καλοκαίρια, να αποτελούν πλέον... παράδοση.
Την αντιμετώπιση του ενεργειακού ελλείμματος των νησιών θα επιχειρήσουν να μετριάσουν και φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια μισθωμένα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, τα οποία και μεταφέρονται.
Ετσι, αν παραστεί ανάγκη σε κάποιο άλλο νησί, η ΔΕΗ τα μεταφέρει εκεί όπου εμφανίζεται το μεγαλύτερο έλλειμμα. Προ ημερών η ΡΑΕ ενέκρινε στη ΔΕΗ για τις ανάγκες του φετινού καλοκαιριού την εγκατάσταση μισθωμένων ή και μόνιμων ηλεκτροπαραγωγών ζευγών ισχύος 86 MW, πλην Κρήτης (έχει επάρκεια), και Ρόδου. Αρχικά η ΡΑΕ είχε ζητήσει 76 MW, αλλά η ΡΑΕ ενέκρινε παραπάνω ενόψει της αύξησης της ζήτησης που σημειώνεται κάθε καλοκαίρι, και προκειμένου να υπάρχουν εφεδρείες.
 
ΠΗΓΗ: ΕΦ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ 30/05/2008Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1962