Ολλανδία: Χωροθέτηση ανεμογεννητριών Απόδοση στα Ελληνικά: Αθηνά Πολύζου
Ημερομηνία Sunday, March 26 @ 02:13:02 UTC
Θέμα ΝησιάΕίναι πράγματι καλή ιδέα, να εγκαταστήσουμε ανεμογεννήτριες, κοντά σε επιχειρήσεις που δουλεύουν με επικίνδυνες ουσίες;

Μέχρι το 2010, η Ολλανδία σκοπεύει να εγκαταστήσει αιολικά πάρκα μεγέθους 1500 MW.

Η λίστα με τις πιθανές τοποθεσίες στην περιοχής της Ουτρέχτης, έχει ήδη πυροδοτήσει περίπου 3000 επιστολές διαμαρτυρίας. Οι κύριες ενστάσεις επικεντρώνονται στην οπτική μόλυνση του ορίζοντα και τις επιπτώσεις στα πουλιά. Οι ανεμογεννήτριες μπορεί να είναι επικίνδυνες: υπερβολική επιτάχυνση του στροφείου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μέρη του να πεταχτούν μέχρι 400 μέτρα μακριά. Μια αναφορά που δημιουργήθηκε από πληροφορίες που συλλέχθηκαν στην Ολλανδία, Γερμανία και Δανία κατά την περίοδο 1984-2000 δείχνει ότι ένα ατύχημα κάθε χίλια εργάσιμα χρόνια μπορεί να αναμένεται.

Η παρουσία επικίνδυνων εγκαταστάσεων στο άμεσο περιβάλλον ενός αιολικού πάρκου θα πρέπει να παρθεί σοβαρά υπόψη. Υπάρχουν οδηγίες που καλύπτουν γειτνίαση με δρόμους, σιδηροδρόμους και πλωτούς διαύλους, όπως επίσης καλώδια, αγωγούς, ηλεκτροφόρες γραμμές υψηλής τάσης, τάφρους και φράγματα, ραδιοφωνικές κεραίες και δομημένες περιοχές. Όμως η Ολλανδία προς το παρόν δεν έχει ρυθμιστικό πλαίσιο για στοιχεία υψηλού κινδύνου όπως δεξαμενές που περιέχουν επικίνδυνα προϊόντα και τους δρόμους που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά τέτοιων προϊόντων.

Παρόλα αυτά, στην περιοχή του δέλτα του Ρήνου, και τη Ζηλανδία, δεν εκδίδονται άδειες για νέα αιολικά πάρκα όπου υπάρχει δεξαμενή αποθήκευσης που περιέχει καύσιμα (όπως το GPL) ή τοξικά υγρά σε κοντινή απόσταση.

Πληροφορίες:
DCMR, L. Vijgen: ljv@dcmr.nl - Επαρχία Ζηλανδίας, R. Zweistra, aa.zweistra@zeeland.nl
(Περιοδικό Milieu, Ολλανδία, http://www.milieumagazine.nl/)
17 November 2005 
 5ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=196