ΓουίκιΠαίδεια
Ημερομηνία Thursday, June 05 @ 16:56:16 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


5 χρόνια πριν, το 2003, ξεκίνησε να συγγράφεται συλλογικά η ελληνική έκδοση της ελεύθερης εγκυκλοπαίδειας Γουικιπαίδεια
Από Dr_Absentius

 Τι είναι η Wikipedia

Η wikipedia είναι ένα wiki, δηλαδή μια ιστοσελίδα της οποίας το περιεχόμενο παράγεται συλλογικά, κάτι σαν το Ιντυμίντια αλλά με την διαφορά ότι ο καθένας μπορεί να αλλάξει οποιοδήποτε κομάτι της ιστοσελίδας!!! Συνήθως τέτοιες σελίδες γίνονται με σκοπό να συλλεχθούν πληροφορίες γρήγορα (η λέξη wiki προέρχεται από το χαβανέζικο wikiwiki που θα πεί γρήγορα). Η wikipedia είναι ένα αρκετά φιλόδοξο wiki, έχει σκοπό να συγράψει μια εγκυκλοπαίδια σέ όλες τις γλώσσες που το περιεχόμενό της θα είναι ελεύθερα διαθέσιμο στο διαδύκτιο. Να πως αυτοπεριγράφεται:

Καλώς ήρθατε στην Wikipedia, ένα σχέδιο συνεργασίας για την παραγωγή μιας ελεύθερα διαθέσιμης και πλήρους εγκυκλοπαίδειας σε κάθε γλώσσα. Ξεκινήσαμε τον Δεκέμβριο του 2001 και ήδη δουλεύουμε σε πάνω από 168,100 άρθρα στην αγγλική έκδοση, με πολλά να προστίθενται και να βελτιώνονται συνέχεια, σε όλες τις γλώσσες. Οποιοσδήποτε, συμπεριλαμβανομένου εσού, μπορεί να διορθώσει οποιοδήποτε κείμενο ανά πάσα στιγμή. Βλέπε τις Wikipedia Συχνές Ερωτήσεις - ΣΕ(FAQ) για περισσότερες πληροφορίες πάνω στο σχέδιο, και την Σελίδα βοήθειας για πληροφορίες πάνω στην χρήση και την προσφορά της Wikipedia.
Η αρχική αμερικάνικη εγκυκλοπαίδεια βρίσκεται στο


http://en.wikipedia.org/

Η ελληνική εκδοχή είχε ξεκινήσει πριν από καιρό αλλά είχε μείνει στάσιμη για πολύ χρόνο. Πριν μια βδομάδα πέρασα από το σιτε της και είδα ότι έχουν υπάρξει εξελίξεις, έχουν γραφεί κάποια αρθράκια. Η ελληνική γουικιπαίδια βρίσκεται στο


http://el.wikipedia.org/

Αν έχετε χρόνο περάστε από κει και ρίξτε μια ματιά, και συνεισφέρετε και κανένα άρθρο αν ευκαιρείτε.

Και μας τι μας νοιάζει;
Καταρχήν είναι σημαντικό να εκπροσωπηθεί ο "χώρος" σ' ένα τέτοιο εγχείρημα. Σ' ένα άρθρο που θα περιγράφει πχ την επανάσταση του 1821 καλό θα είναι να υπάρχουν και απόψεις πέρα της επίσημης. Η γουικιπαίδεια προσπαθεί να έχει αυτό που ονομάζει "ουδέτερη οπτική γωνία" (neutral point of view) που σημαίνει για παράδειγμα ότι δεν πρέπει να λες "ο Στάλιν έσφαξε χιλιάδες" αλλά "οι τάδε στηριζόμενοι στις δείνα πηγές λένε ότι ο Στάλιν έσφαξε χιλιάδες", μ' αυτό τον τρόπο οι "διορθοπόλεμοι" (editing wars) ελαχιστοποιούνται.
Επίσης νομίζω ότι πρέπει να ενισχύουμε όλες τις προσπάθειες αυτοοργάνωσης και δημιουργίας, κατά τη γνώμη μου η γουικιπαίδεια είναι ένα παράδειγμα "αναρχίας στην πράξη". Απλά φανταστείτε το: ο καθένας μπορεί να διορθώσει οποιαδήποτε σελίδα! και όχι μόνο δεν επικρατεί χάος, αλλά μερικά άρθρα είναι και εξαιρετικής ποιότητας κατά τη γνώμη μου. Και πρόκειται για μια κοινότητα που περιέχει από θρησκόληπτους μέχρι άθεους (για να αναφέρω τα ακραία σημεία ενός μόνο φάσματος) και όμως ο θρησκόληπτος και ο άθεος κάθονται και συζητάνε -τις περισσότερες φορές καλοπροαίρετα- πως θα πρέπει να εκφρασθούν ώστε να υπάρχει μια ουδέτερη οπτική γωνία.

Και τελικά η γουικιπαίδεια έχει μια ουδέτερη οπτική γωνία αν και κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είναι ουδέτερος, με τον ίδιο τρόπο που η επιστήμη είναι αντικειμενική αν και οι επιστήμονες δεν είναι. Αλλά ας μην αρχίσω τις φιλοσοφίες. Πηγαίνετε να δείτε μόνοι σας.

Ας πάρουμε την εκπαίδευσή μας στα χέρια μαςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1957