Μέχρι που θα πάει η πυρηνική παραφροσύνη;
Ημερομηνία Thursday, June 05 @ 16:40:48 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΑΝΤΙΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Ρόδος, 30/05/2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΦΡΟΣΥΝΗ?«Σε συνεργασία με την ιταλική κυβέρνηση, θα χρηματοδοτήσουμε την κατασκευή ενός εργοστασίου στην Αλβανία», δήλωσε  χθες σε ιταλική εφημερίδα ο  Αλβανός πρόεδρος Σαλί Μπερίσα, προσθέτοντας ότι «υπάρχει μια ιταλική επιχειρηματική ομάδα, η οποία μας επισκέφθηκε για να συζητήσουμε την πιθανότητα οικοδόμησης εργοστασίου στη χώρα μας».
 
Η είδηση αυτή που μόνο ως ανέκδοτο θα μπορούσε να εκληφθεί με δεδομένες τις ανύπαρκτες δυνατότητες οικονομικές-τεχνολογικές και την ανύπαρκτη εμπειρία  της Αλβανίας στα θέματα των πυρηνικών, μεταδίδεται από τα Διεθνή ΜΜΕ, χωρίς δυστυχώς να  έχει διατυπωθεί μέχρι τώρα καμμία επίσημη (ελληνική τουλάχιστον) αντίδραση. Κι ας μην υποστηρίξει κάποιος οτι θα φροντίσουν τις ελλείψεις να καλύψουν οι έμπειροι κατασκευαστές, διότι είναι σαφές οτι την ευθύνη δεν την αναλαμβάνουν οι εργολάβοι, αλλά το κράτος που παίρνει τις αποφάσεις
 Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου  επισημαίνει τον αδιέξοδο και επικίνδυνο δρόμο στον οποίο οδηγείται ολόκληρη η περιοχή από άφρονες αποφάσεις.

Η πυρηνική ενέργεια με άλυτα τα προβλήματα ασφαλούς λειτουργίας και διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων, με τον πρόσθετο κίνδυνο μιάς ολοκληρωτικής καταστροφής από ένα ατύχημα ή ένα «τυφλό» χτύπημα, με ελάχιστη την απόσταση που χωρίζει την λεγόμενη ειρηνική χρήση από τη χρήση της και για στρατιωτικούς σκοπούς, παραμένει μιά τεράστια απειλή για τη Ζωή, το Περιβάλλον και την Ειρήνη. Ακόμα περισσότερο: Η επιλογή εγκατάστασης πυρηνικών σταθμών στην έτσι κι αλλιώς εύφλεκτη περιοχή μας με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη ρευστότητα που υπάρχει από γεωπολιτική σκοπιά, συνιστά στην κυριολεξία παιχνίδι με τη φωτιά.
 
Για άλλη μιά φορά καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να αλλάξει γραμμή πλεύσης και να αναλάβει επιτέλους πολιτικές πρωτοβουλίες  για την αποτροπή εγκατάστασης  νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στην περιοχή. Με την ακολουθούμενη μέχρι τώρα στάση της στο θέμα της πυρηνικής απειλής αναλαμβάνει και η ίδια τεράστιες ευθύνες.

Για επικοινωνία:
Μητροπόλεως 4, ΤΕΕ/Τμ. Δωδεκανήσου, Ρόδος, Τ.Κ. 85100, Ελλάδα
Τηλ.. (0030)6936656947, FAX: (0030) 2241022462
URL: http://www.manw.org - E-mail: info@manw.orgΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1952