ΟΧΙ στον ΧΥΤΑ. Σοβαρά επεισόδια στη Λευκίμη Κέρκυρας
Ημερομηνία Thursday, May 29 @ 13:40:28 UTC
Θέμα Νησιά


Αντιδράσεις για τον ΧΥΤΑ
Σοβαρά επεισόδια με τραυματίες στη Λευκίμη της Κέρκυρας 
 
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης στη Λευκίμη της Κέρκυρας, όπου κάτοικοι διαμαρτύρονται για τη δημιουργία ΧΥΤΑ. Στην περιοχή έσπευσαν δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ τουλάχιστον δύο άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Οι κάτοικοι αντιδρούν στην δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή τους και προσπάθησαν να αποτρέψουν την εγκατάσταση των μηχανημάτων για την έναρξη του έργου.

(πηγή: Newsroom ΔΟΛ, 29/05/08)Βάρβαρη, αστυνομική βία και τρομοκρατία στη Λευκίμμη 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

      Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας μια 44χρονη μητέρα δυο παιδιών, αρκετοί βαριά και ελαφριά τραυματισμένοι, 13 συλλήψεις πολιτών και ενός δημοσιογράφου, είναι ο θλιβερός απολογισμός της βάρβαρης, άγριας, αστυνομικής βίας, που ασκήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής, ενάντια στον «εχθρό λαό», στη Λευκίμμη της Κέρκυρας.

       «Δια πυρός και σιδήρου», οκτώ διμοιρίες ΜΑΤ και άλλες αστυνομικές δυνάμεις, με αθρόα χρήση καπνογόνων και χημικών, ξυλοδαρμούς, προπηλακισμούς και βρισιές, άσκησαν άγρια βία ενάντια στον «εχθρό λαό», ακόμη και σε γέρους, γυναίκες και παιδιά, που αντιστέκονται στην κατασκευή ενός ΧΥΤΑ στα «Μισοράχια» Λευκίμμης, δίπλα στα σπίτια τους, σε απόσταση 350μ από τον ?γιο Πέτρο, οικισμό του Κάβου, πολύ κοντά στο ποτάμι της Λευκίμης

      Ενός ΧΥΤΑ που «φυτεύτηκε» κυριολεκτικά στη θέση αυτή, με πολιτικές αποφάσεις, με ανύπαρκτες ή προσχηματικές μελέτες, χωρίς διαφάνεια, ενημέρωση και συναίνεση των κατοίκων.

      Ενός ΧΥΤΑ που επιβλήθηκε από έναν κοινωνικά άδικο, πρόχειρο, χωρίς αρχές, σχεδιασμό, με κυβερνητικές εντολές, τις οδηγίες της ΕΕ, με ευθύνη της Περιφέρειας Ιονίων νήσων και με την συνενοχή των τοπικών αρχόντων (Δήμων, Νομαρχίας, Σύνδεσμου Καθαριότητας).

      Ενός ΧΥΤΑ που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία, στο περιβάλλον και στη οικονομία της περιοχής. Έχουμε σαν παράδειγμα τον ΧΥΤΑ στο «Τεμπλόνι» για τον οποίο έχουν διατεθεί πολλά χρήματα για να γίνει μια σύγχρονη χωματερή. Αν λάβουμε υπόψη μάλιστα ότι δεν έχει τις νόμιμες άδειες και σε λίγο καιρό θα κλείσει, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο ΧΥΤΑ της Λευκίμης θα δεχτεί τα σκουπίδια όλης της Κέρκυρας.

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η πρωτοφανής για τον τόπο μας επιχείρηση καταστολής, γίνεται κάτω από τις εντολές της κυβέρνησης και έχει στόχο να τρομοκρατήσει το λαό και τη νεολαία, να κάμψουν το αγωνιστικό τους φρόνημα. Έγινε άλλωστε λίγες μέρες μετά την παρουσία στην Κέρκυρα του Υφ. Εσωτερικών, Νάκου. Είναι μέρος μιας ευρύτερης επιχείρησης ενάντια στους εργαζόμενους της χώρας και τη νεολαία μας, που εφαρμόστηκε και σε άλλους ΧΥΤΑ (Καρβουνάρι Παραμυθιάς κλπ.) .
   Ο Κερκυραϊκός λαός και η νεολαία μέσα από τον αγώνα και την επίθεση αυτή, πρέπει να ξεκαθαρίσει φανερούς εχθρούς και κάλπικους φίλους, «με τα ψεύτικα, τα λόγια, τα μεγάλα», όψιμους υπερασπιστές, συκοφάντες και υπηρέτες των μηχανισμών εξουσίας.

   Η αντιμετώπιση της ρύπανσης στην πηγή της, χωρίς μεταφορά της σε άλλες περιοχές, η μείωση και η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον συσκευασιών, η διαλογή στην πηγή για ανακύκλωση, η ενημέρωση, η διαφάνεια και η συναίνεση των κατοίκων, σε συνδυασμό με την συνολική αμφισβήτηση αυτής της καταναλωτικής κοινωνίας και με τον αγώνα για μια άλλη κοινωνία κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά ευαίσθητη, είναι βασικές αρχές ενός άλλου σχεδιασμού, που δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


      -Καταγγέλλουμε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης
           της άγριας βίας, της καταστολής, της τρομοκρατίας,
           της φτώχειας και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης
      -Χαιρετίζουμε τον αγώνα των κατοίκων της Λευκίμμης
      -Καλούμε τον Κερκυραϊκό λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη του
      -Καλούμε του τοπικούς φορείς και το λαό να  καταδικάσουν την τρομοκρατική επιχείρηση και να απαιτήσουν
       -Να φύγουν άμεσα τα ΜΑΤ  και οι δυνάμεις καταστολής από το νησί

Αντίσταση και αγώνας
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αλληλεγγύη στον αγώνα των κατοίκων της Λευκίμμης

         Κέρκυρα 30-5-2008                                         Μ-Λ ΚΚΕ
 
........................................................................................................................

ΕΝΙΑΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΕΝΑΚ.
Κέρκυρα 29-5-2008 Ανακοίνωση Νο 4

ΕΞΩ ΤΑ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗ
Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑΠΟΛΗ –Η ΛΕΥΚΙΜΜΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΑΓΔΑΤΗ
ΟΧΙ ΧΥΤΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΡΑ .

Η ΕνιαίαΑριστερή Κίνηση Κέρκυρας (ΕΝΑΚ) καταγγέλλει την μεθοδευμένη επίθεση των ΜΑΤ , με δύναμη εκατοντάδων ανδρών , στη Λευκίμμη . Αν κάποιος δεν το δει με τα μάτια του , δεν μπορεί να πιστέψει την επιθετικότητα και την βαναυσότητα των ΜΑΤ εναντίον του Λευκιμμιώτικου λαού και κάθε συμπαραστάτη του. Μια νέα γυναίκα (λέγεται ότι είναι έγκυος) βρίσκεται στο νοσοκομείο σοβαρά τραυματισμένη . Αυτά μέχρι τη στιγμή που γράφεται τούτη η ανακοίνωση .

Έτσι εξελίσσεται στη Κέρκυρα Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ . Μέχρι τώρα λέγαμε – ως ΕΝΑΚ- ότι η Κέρκυρα δεν είναι Νάπολη . Τώρα προσθέτουμε : Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑΠΟΛΗ , Η ΛΕΥΚΙΜΜΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΑΓΔΑΤΗ.

Χωρίς να μασάμε τα λόγια μας, κατονομάζουμε του υπεύθυνους αυτού του αίσχους:

1.Την κυβέρνηση ΝΔ και το υπουργείο εσωτερικών ( Νάκος – Παυλόπουλος)

2.Την περιφέρεια Ιονίων Νησιών και τους πολιτικούς προϊσταμένους της .

3.Τους δημάρχους ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τα στελέχη τους που εδώ και καιρό λειτουργούν υπονομευτικά , ενώ παριστάνουν τους αθώους και του Πόντιους Πιλάτους. Τώρα κάποιοι παριστάνουν τους αγωνιστές και τους διαμεσολαβητές στον αγώνα του Λευκιμμιώτικου λαού .

4.Το Σύνδεσμο Καθαριότητας (ως φορέα ) που με τη στάση του άνοιξε το δρόμο προς τις πολιτικές της βίας και της καταστολής.

5.Την εισαγγελέα Κέρκυρας κ. Νταϊρούση Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ.

Όλοι αυτοί αναλαμβάνουν ακέραιη ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ ΔΙΕΘΝΩΣ , ΤΩΡΑ , ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣΠΕΡΙΟΔΟΥ .

Η ΕΝΑΚ δεν καταγγέλλει απλώς . Έχει προτείνει ήδη συγκεκριμένη λύση . ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ : α) Τώρα , ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ με κατασκευή μίας και μοναδικής εγκατάστασης για όλο το νομό Κέρκυρας , δηλ. μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων , αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες. Τέρμα τα παιχνίδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης , του κράτους και των εργολάβων .β) Εγκατάλειψη τώρα κάθε σκέψης για λειτουργία ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη και επιπλέον κλείσιμο της χωματερής Τεμπολνίου . γ) Παγκερκυραϊκόςαγωνιστικός συντονισμός , γιατί τα σκουπίδια δεν είναι πρόβλημα του Λευκιμμιώτικου λαού αποκλειστικά . Αντίθετα , οι Λευκιμμιώτες ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ .


........................................................................................................................

29.5.2008
Το ΚΚΕ καταγγέλλει με αγανάκτηση τη δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ κατά των κατοίκων της Λευκίμμης στην Κέρκυρα που αγωνίζονται κατά της δημιουργίας ΧΥΤΑ στην περιοχή τους.
Η ευθύνη για την τρομοκρατική βάρβαρη επίθεση βαραίνει πρώτα απΆ όλα την κυβέρνηση. Η εισαγγελέας που έδωσε την άδεια για την εγκληματική δράση και οι επικεφαλής των δυνάμεων καταστολής πρέπει να λογοδοτήσουν. Το λαϊκό κίνημα πρέπει να απαιτήσει την τιμωρία τους.
Η άγρια επίθεση των δυνάμεων καταστολής οδήγησε στον τραυματισμό δεκάδων κατοίκων, ανάμεσά τους μικρών παιδιών, με αποτέλεσμα μία γυναίκα να βρίσκεται στην εντατική με κίνδυνο για τη ζωή της και ένα παιδί να είναι σοβαρά τραυματισμένο. Δεκάδες είναι και οι συλληφθέντες. Ανάμεσά τους και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης του ΚΚΕ, που προσπάθησε να εμποδίσει την επίθεση των ΜΑΤ. Στο στόχαστρο ΜΑΤ και αστυνομίας βρέθηκαν και τα δεκάδες στελέχη του εργατικού και λαϊκού κινήματος, που συμμετείχαν στην αγωνιστική κινητοποίηση, όπως ο πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας. Χαρακτηριστικό της βιαιότητας με την οποία αντιμετώπισαν τους κατοίκους είναι ότι οι δυνάμεις καταστολής ακόμα πολιορκούν τη Λευκίμμη βομβαρδίζοντας με χημικά και δακρυγόνα.
Το ΚΚΕ απαιτεί να αποχωρήσουν αμέσως οι δυνάμεις καταστολής από το χωριό, να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες.

.............................................................................................................................

άρθρο – παρέμβαση του Μάριου ?νθη
μέλους της γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ
και μέλους του ιδρυτικού πυρήνα της ΕΝΑΚ


Κέρκυρα 29 -5 - 2008

ΕΞΩ ΤΑ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑ .
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΩΡΑ

Όταν γράφτηκε αυτό το άρθρο , χθες 28-5, δεν είχε εκδηλωθεί ακόμα η μανιώδης επίθεση των ΜΑΤ , με μεγάλη δύναμη διμοιριών και ανδρών ενάντια στο Λευκιμμιώτικο λαό . Αυτό που είδαμε σήμερα, και μέχρι τώρα , όσοι βρεθήκαμε στη Λευκίμμη , που τα ΜΑΤ έχουν μετατρέψει σε Βαγδάτη , ξεπερνάει όρια ανοχής . Πρόκειται για πραγματική αντιδημοκρατική εκτροπή που επιβάλλει σε ολόκληρο το Κερκυραϊκό λαό να κινητοποιηθεί με κοινό το σύνθημα : ΕΞΩ ΤΑ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑ .
Συνεχίζω με το άρθρο.
Την τελευταία περίοδο πληθαίνουν οι αναφορές σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα. Τόσο με συζητήσεις στα τηλεοπτικά παράθυρα όσο και με τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων. Παράλληλα , με τις επαφές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με κοινωνικούς και εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως με τους κατοίκους και τις επιτροπές σε Λευκίμμη και Τεμπλόνι.
Ορισμένες ουσιώδεις παρατηρήσεις:
Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων υπήρξε – μάλλον – αποπροσανατολιστική σχετικά με την ουσία του προβλήματος. Το πρόβλημα δεν είναι ούτε η ίδρυση Ανωνύμης Εταιρίας ΟΤΑ (πρόταση Γαβαλά – Σαρλή) ούτε η διατήρηση του διαχειριστικού ελέγχου από το Σύνδεσμο καθαριότητας (Μικάλεφ). Αυτό θα μπορούσε να είναι πρόβλημα τους σε μια άλλη , μελλοντική φάση. Το πρόβλημα σήμερα εντοπίζεται στο εάν θα παραμείνουμε δογματικά αγκυλωμένοι στη κυρίαρχη αντίληψη και πρακτική περί ΧΥΤΑ – χωματερών που έχουν φθάσει πλέον σε αδιέξοδο. Στο εάν ο Νομός της Κέρκυρας θα παραμείνει στη σημερινή πραγματικότητα των δύο χωματερών - «ΧΥΤΑ» σε Τεμπλόνι και Λευκίμμη. Γιατί εάν συνεχιστεί σε βάθος χρόνου αυτή η «πολιτική» που σήμερα υλοποιείται , τότε η Κέρκυρα - πράγματι – θα γίνει Νάπολη και η αλήθεια , όταν μάλιστα έχει την έννοια της προειδοποίησης και της αφύπνισης είναι πάντα επαναστατική, χρήσιμη και θετική. Αυτό να έχουν υπόψη όσοι διακατέχονται από τα μικροαστικά σύνδρομα , αυτά τα σύνδρομα που τελικά κρύβουν όλα τα σκουπίδια «κάτω από το χαλί» του σπιτιού.
Για την θέση της συντηρητικής παράταξης του κ. Τρεπεκλή δεν μπορεί να υπάρξει σαφής αναφορά. Πέρα από τα βαρύγδουπα και νεοφιλελεύθερα «αναπτυξιακά οράματα» αυτό που διαφαίνεται είναι η απροθυμία τους να αλλάξει κάτι επί της ουσίας.
Η Κέρκυρα σήμερα χρειάζεται επειγόντως ένα γενναίο , ένα αποφασιστικό και ριζοσπαστικό άλμα στη πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων . Αυτό πρακτικά ονομάζεται πολιτική για την ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. Στο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξε κάποια δειλή – αόριστη αναφορά (Μικάλεφ) όμως τόσο αόριστη που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ερωτηματικά σχετικά με τη σκοπιμότητα της αναφοράς αυτής.
Γιατί η ολοκληρωμένη διαχείριση, σαν επιλογή, έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο, δεν είναι ένας σουρεαλιστικός πίνακας τον οποίο ερμηνεύει όπως νομίζει ο θεατής.
Στις συνθήκες της Κέρκυρας , με την μεγάλη και συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση και επιπλέον με το Τεμπλόνι να έχει «χτυπήσει κόκκινο» και τη Λευκίμμη – Μεσαράχι να μην ενδείκνυται , μόνη διέξοδος είναι η προσφυγή στις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων . Εκεί οφείλουν να τοποθετήσουν οι αρμόδιοι φορείς το θέμα και να εγκαταλείψουν τις συνειδητές ή ασυνείδητες αοριστολογίες και τους περιπάτους γύρω από το πρόβλημα , μέχρι να ζαλιστούν οι πολίτες που τους παρακολουθούν. Επιπλέον αόριστη και (εσκεμμένα ;) αποπροσανατολιστική είναι η βαρύγδουπη επίκληση του χωροταξικού σχεδιασμού. Γιατί αυτή η συζήτηση αποκτά διαφορετικό περιεχόμενο εάν πρόκειται να χωροθετηθούν ΧΥΤΑ και εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο εάν πρόκειται να χωροθετηθεί σε ορθολογική βάση, μια μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων . Τα δεδομένα τότε αλλάζουν και ποιοτικά και ποσοτικά. Πρώτο ζητούμενο λοιπόν αποτελεί η ριζική αλλαγή πολιτικής επιλογής , για να ξέρει ο χωροτάκτης (υπάλληλος – τεχνοκράτης) τι πράγμα θα τοποθετήσει και που , στο πλαίσιο του Νομαρχιακού χωροταξικού σχεδιασμού.
Περιεκτικά ο πυρήνας μιας νέας πρότασης, που καταθέτω στη δημόσια προβληματική, προβλέπει:
α) Εγκατάλειψη της περιορισμένης, ξεπερασμένης και καταστροφικής για το περιβάλλον και το μέλλον του νησιού μας , πολιτικής των ΧΥΤΑ – χωματερών. Ας λέει ότι νομίζει ο υφυπουργός κ. Νάκος , και οι κρατικοί και λοιποί παράγοντες.
β) ?μεσος , επείγον προσανατολισμός στην μελέτη και επιλογή των νέων , σύγχρονων τεχνολογιών που έχουν αναπτυχθεί στο τομέα διαχείριση απορριμμάτων, τεχνολογίες που εφαρμόζονται σε διάφορες ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, με σημαντικά αποτελέσματα.
γ) Ξεκάθαρη κατεύθυνση προς την επιλογή τεχνολογιών συμβατών στις τοπικές μας ιδιαιτερότητες και ανάγκες , δηλαδή επιλογή μιας και μοναδικής εγκατάστασης , ικανής σε δυναμικότητα και ποιότητα να αντιμετωπίσει τον όγκο των Νομαρχιακών απορριμμάτων και θα λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους δημοσίου ελέγχου.
δ) Σε αυτό το πλαίσιο , οριστικό κλείσιμο του «ΧΥΤΑ» - χωματερής Τεμπλονίου , πλήρης και οριστική εγκατάλειψη του «ΧΥΤΑ» Λευκίμμης , περιοχών ακατάλληλων, κορεσμένων και βεβαρημένων περιβαλοντικά.
Αυτές οι – συνοπτικά αναφερόμενες – προτάσεις μπορούν να συγκροτήσουν το πυρήνα μιας νέας , διαφορετικής πολιτικής , μιας πολιτικής ουσιαστικής απεμπλοκής.

 Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1950