Βραβεία Europa Nostra 2008
Ημερομηνία Thursday, May 29 @ 10:16:12 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Περιβάλλοντος και Πολιτισμού


Τετάρτη 21 Μαΐου 2008


Βραβεία EUROPA NOSTRA 2008: Τριπλή Tιμητική Διάκριση για την ΕλλάδαΗ Ευρωπαϊκή Ένωση και η EUROPA NOSTRA βράβευσαν με τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διάκριση -βραβείο που περιλαμβάνει και χρηματικό ποσό- τον αρχαιολογικό χώρο Σκάρκος στην Ίο για την υποδειγματική αναστήλωσή και ανάδειξή του.

Στην ίδια κατηγορία βραβεύτηκαν επίσης η νότια πρόσοψη του Horni Hrad (?νω Κάστρο) της πόλης Krumlov (Τσεχία), για την υποδειγματική συντήρησή της, καθώς επίσης και το εργοστάσιο Van Nelle του Rotterdam (Ολλανδία) για την υποδειγματική αναστήλωση και την ευρηματική επανάχρησή του.
 
Μετάλλιο επίσης κέρδισε το ανακτορικό συγκρότημα του Γαλέριου στη Θεσσαλονίκη για την αναστήλωση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, ενώ διάκριση πήρε και η σκευοθήκη της Μονής Βατοπεδίου στο ?γιον Όρος για την αποκατάσταση και επανάχρησή της ως μουσείoυ.

Τα δύο πρώτα έργα, ο αρχαιολογικός χώρος Σκάρκος στην Ίο (υπεύθυνη έργου: προϊσταμένη ΚΑ ΕΠΚΑ Μαρίζα Μαρθάρη, αρχιτέκτονας: Χάρης Βασιλειάδης) και το ανακτορικό συγκρότημα του Γαλέριου στη Θεσσαλονίκη (υπεύθυνη έργου:  αρχιτέκτων Φανή Αθανασίου, συνεργάτες αρχιτέκτονες: Βενετία Μάλαμα, Μαρία Μίζα και Μαρία Σαραντίδου), έγιναν από την ΚΑ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και την ΙΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων αντίστοιχα, ενώ το τρίτο (σκευοθήκη της Μονής Βατοπεδίου στο ?γιον Όρος)  έγινε από το αρχιτεκτονικό γραφείο των Π. Κουφόπουλου και Μ. Μυριανθέως-Κουφοπούλου.

Τα έργα υποβλήθηκαν στην ΕUROPA NOSTRA (Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πολιτιστικής Κληρονομιάς) από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς), εκπρόσωπο της Εuropa Nostra στην Ελλάδα.

Η ειδική τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει στις 12 Ιουνίου 2008, στον περίφημο καθεδρικό Ναό του Durham στην Μ. Βρετανία, παρουσία πολλών επισήμων από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Αντιπρόεδρος της EUROPA NOSTRA και ιδρυτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, κ. Κώστας Καρράς.Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1941