Ο αγγελικά πλασμένος κόσμος του βιβλίου
Ημερομηνία Friday, May 23 @ 13:25:45 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΑΦΟΥ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ -ΣΤΗ ΓΝΩΣΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ- ΕΧΟΥΝ ΒΓΑΛΕΙ ΦΤΕΡΑ
ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΔΟΤΕΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΑΓΓΕΛΟΙ;

(το παρακάτω κείμενο μοιράστηκε στους επισκέπτες της Έκθεσης Βιβλίου,
στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, την Κυριακή 18 ΜάηΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ,
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΕΧΕΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ
 
Εργαζόμενοι/ες, νέοι/ες, φίλοι/ες επισκέπτες/τριες της Έκθεσης Βιβλίου
 
Απευθυνόμαστε σε σας, θέλοντας να σας ενημερώσουμε για τα όσα συμβαίνουν στον «όμορφο, ηθικό και αγγελικά πλασμένο» κόσμο του βιβλίου.
 
Εμείς οι βιβλιοϋπάλληλοι έχουμε τα ίδια προβλήματα με όλους εσάς, τους εργαζόμενους σε διάφορους άλλους κλάδους: χαμηλοί μισθοί, εντατικοποίηση, απάνθρωπα ωράρια, απολύσεις, εργοδοτική αυθαιρεσία, κουτσούρεμα κατακτήσεων π.χ. ασφαλιστικά δικαιώματα, κακοπληρωμένες ή απλήρωτες υπερωρίες και πολλά άλλα.
 
Αυτή την περίοδο, οι εργαζόμενοι/ες στο Βιβλίο και ο σύλλογός μας βρισκόμαστε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2008. Η εργοδοτική πλευρά προσφέρει «απλόχερα» αυξήσεις τύπου ΓΣΕΕ-ΣΕΒ (3,45% + 3%).
Η ακρίβεια καλπάζει, οι τιμές στα βασικά καταναλωτικά αγαθά και στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας βρίσκονται στα ύψη και ο εργαζόμενος καταδικάζεται να τα φέρει βόλτα με μισθό που μάλλον μοιάζει με φιλοδώρημα. Δεν πάει άλλο, δεν μπορούμε να ζήσουμε… και αυτό δεν είναι υπερβολή.
 
Για να ξέρουν και οι  φίλοι του βιβλίου τη μισθολογική μας πραγματικότητα, παρουσιάζουμε ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα:
1ο:  633 ευρώ το μήνα, για άγαμο πωλητή/τρια με 0 έως 2 χρόνια προϋπηρεσία,       
2ο:  668 ευρώ το μήνα, για άγαμο διανομέα με 4 έως 6 χρόνια προϋπηρεσία (περιλαμβάνεται σε αυτά το επίδομα επικίνδυνης εργασίας (10%), επειδή δουλεύει με δίκυκλο),
3ο:  725 ευρώ το μήνα, για έγγαμο αποθηκάριο με 6 έως 8 χρόνια προϋπηρεσία,
4ο:  877 ευρώ το μήνα, για έγγαμο και με ένα παιδί βοηθό λογιστή με 4 έως 6 χρόνια προϋπηρεσία (περιλαμβάνεται σε αυτά το επίδομα πτυχίου ΑΕΙ -18%),
5ο:  950 ευρώ το μήνα, για έγγαμο και με ένα παιδί οδηγό (έως 2 χρόνια στον ίδιο εργοδότη) με 9 έως 12 χρόνια προϋπηρεσία (περιλαμβάνονται σε αυτά 3 επιδόματα - ανθυγιεινής εργασίας, ειδικών συνθηκών, επικίνδυνης εργασίας).
 
Αν ισχύσουν και στον κλάδο μας οι αυξήσεις τύπου ΓΣΕΕ-ΣΕΒ, οι «παχυλοί» μισθοί μας θα απογειωθούν (!!). Στα παραπάνω παραδείγματα, από 1/9/08, οι μισθοί θα διαμορφωθούν ως εξής:
1ο:  674 ευρώ, 2ο:  712 ευρώ, 3ο:  773 ευρώ, 4ο:  934 ευρώ, 5ο:  1012 ευρώ
Εμείς ρωτάμε: Θα μπορούσε κάποιος εργοδότης να ζήσει με αυτά τα χρήματα το μήνα;
 
Οι εργαζόμενοι/ες στο χώρο του Βιβλίου (πωλητές, δειγματιστές, διανομείς, επιμελητές, αποθηκάριοι, λογιστές, οδηγοί…) δεν είμαστε συντεχνία, δεν είμαστε κάποια ειδική κατηγορία. Αγωνιζόμαστε για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για μισθούς που θα μας επιτρέπουν να ζούμε αξιοπρεπώς χωρίς την ανάγκη δεύτερης δουλειάς και υπερωριών. Διεκδικούμε στις ιδιαίτερες συνθήκες του κλάδου μας, να κατακτήσουμε και να κατοχυρώσουμε ορισμένα πράγματα. Ό,τι κατακτήσουμε εμείς, θα είναι προς όφελος κάθε κλάδου. Έτσι θα μπορούν και αυτοί να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο. ?λλωστε, οι κατακτήσεις των άλλων κλάδων είναι και προς δικό μας όφελος.
 
Ο αγώνας μας για ικανοποιητική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για διατήρηση και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι ταυτόχρονα και αγώνας για το βιβλίο.
Οι εκδοτικοί οίκοι – μαμούθ, οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης βιβλίου δε χτίζονται από την «δημιουργικότητα» και την «εργατικότητα» των αφεντικών μας, αλλά από τη δική μας υπερεκμετάλλευση, τις χαμένες μας υπερωρίες, τα 600 - 700 ευρώ μισθό, τις πενιχρές αυξήσεις και τα πανάκριβα βιβλία.
Πάμε κόντρα στη λογική των εργοδοτών και της εκάστοτε κυβέρνησης που θέλει το βιβλίο είδος πανάκριβο, απρόσιτο, μακριά από την πλειοψηφία της νεολαίας και των εργαζομένων. Παλεύουμε για να πάψει το βιβλίο να είναι εμπόρευμα, για να γίνει κοινωνικό αγαθό.
 
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ!
 
Κανένας συνάδελφος βιβλιοϋπάλληλος να μη λείψει από τη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του Συλλόγου, όπου θα συζητήσουμε και θα πάρουμε αποφάσεις για την πορεία διαπραγμάτευσης της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβαση Εργασίας του 2008.
 
Κυριακή 25 Μάη 11.30 π.μ. 

στα γραφεία του Συλλόγου (Λόντου 6 - β’ όροφος, Εξάρχεια)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ, ΑΤΤΙΚΗΣ
ΤΗΛΕΦ.: 210-3820537, e-mail: sylyp_vivliou@yahoo.grΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1937