Χίος, έγκλημα κατά της φύσης
Ημερομηνία Tuesday, May 20 @ 16:37:19 UTC
Θέμα Χίος


Σύλλογος Οικολογίας και                                                   07-05-2008
Περιβάλλοντος Χίου
Τ.Θ 56                                                                            
Email: syl_oikologias.chiou@yahoo.gr                           

(Συνέχεια της από 26-1-2007 καταγγελίας μας)

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Βίκι-Καμπιά
Έγκλημα κατά της φύσης από το Δήμο
Καρδαμύλων σε περιοχή που ανήκει στο πρόγραμμα
Νatura 2000Από το 1981 μέχρι και σήμερα το 90% του δάσους που υπήρχε στο νησί μας κατακάηκε.
Αυτό που παρατηρήσαμε όλα αυτά τα χρόνια ήταν ότι μετά τις φωτιές και τη μετατροπή των καμένων περιοχών σε …  "χορτολιβαδικές", μπήκαν σ’ αυτές ποιμνιοστάσια (ή παρέμειναν σ’ αυτές) με τρομακτικές επιπτώσεις στην επιπλέον υποβάθμιση της χλωρίδας των περιοχών και την ερημοποίησή τους. (Περιοχή Γιαννάκη, Ψηλές, Ρετσινάδικα, Σιδηρούντα, Ελίντα, Τηγάνι, Νέα Μονή, Καρδάμυλα κτλ). Λες και υπήρχε οργανωμένο σχέδιο από την ίδια την πολιτεία, τις υπηρεσίες και τους πολιτικούς …να μετατραπεί η Χίος από "Πυτιούσα" σε "ποιμνιούσα".

Τελευταίο τραγικό παράδειγμα είναι η άδεια που δόθηκε από το δήμαρχο κο Μελιτζάνη για παραμονή και ξεχειμωνιό ολόκληρου κοπαδιού 1000-1500 κατσικιών  στις χαμηλές καμένες περιοχές Βικίου και Καμπιών…

Οι περιοχές αυτές, ήδη καμένες δύο φορές στα τελευταία 10 χρόνια αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν σε σημεία, σημάδια πλήρους υποβάθμισης της χλωρίδας. Περιοχές που πριν 20 χρόνια ήταν ανεκτίμητες για την πλούσια πανίδα και φυσική ομορφιά που παρουσίαζαν.

 Το Δασαρχείο – μετά από τηλεφωνική επικοινωνία – μας έδωσε τη γνωστή σε όλους μας κατάσταση που επικρατεί στην εν λόγω υπηρεσία. Μια υπηρεσία (που αν και οι λιγοστοί υπάλληλοί της προσπαθούν τα μέγιστα κάνοντας το καθήκον τους) εσκεμμένα και αναίσχυντα η Πολιτεία φρόντισε να υποβαθμίσει πλήρως, αφήνοντας την δίχως προσωπικό. (Εμείς προτείνουμε να την κλείνουν τελείως. Έτσι κι αλλιώς αδυνατεί να εκτελέσει οποιοδήποτε έργο δασοφύλαξης).
 
Τελειώνοντας
1) Ο Σύλλογος Οικολογίας και Περιβάλλοντος Χίου καταγγέλλει δριμύτατα την πολιτική που ασκεί η δημοτική αρχή κ. Μελιτζάνη στις συγκεκριμένες καμένες περιοχές που σταθερά μετατρέπει σε ερημότοπους. Μένει να δούμε την Πολιτεία να προχωρεί στο κλείσιμο της εν λόγω υπηρεσίας.
2) Ζητούμε την άμεση απομάκρυνση των κοπαδιών από τις καμένες και αναδασωτέες περιοχές όπως ο νόμος ορίζει.
3) Καταγγέλλουμε το έγκλημα κατά της φύσης που συντελείται στις καμένες περιοχές Βικίου και Καμπιών με την ανοχή του Δασαρχείου.
4) Σε αντίθετη περίπτωση, μη απομάκρυνσης των κοπαδιών, ευθέως πλέον θα αρχίσουμε να μιλούμε για υπόθαλψη προμελετημένου σχεδίου εμπρησμών από την ίδια την πολιτεία με στόχο την καταστροφή των δασών και μετατροπή τους σε κατσικοτρόφια.Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1920