Έβρος - Έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης για κατασκευή Αιολικού Πάρκου
Ημερομηνία Sunday, March 26 @ 02:02:12 UTC
Θέμα Νησιά


Ένα θέμα προ ημερησίας διάταξης συζητήθηκε στο νομαρχιακό συμβούλιο της Τρίτης, και αφορούσε μα περιβαλλοντική μελέτη για την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου στην περιοχή της Αισύμης από την Εταιρεία ΑΙΟΛΟΣ ΑΕ. Το νέο αυτό αιολικό πάρκο θα περιλαμβάνει 27 ανεμογεννήτριες σε μια δασική έκταση 171.000 τμ., ένα κτίριο ελέγχου λειτουργία του πάρκου, διάνοιξη δασικού δρόμου και κατασκευή υπόγειου δικτύου μεταφοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το νομαρχιακό συμβούλιο πλην μιας λευκής ψήφου.

Ο κ. Ζαμπουνίδης για την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης του αιολικού Σταθμού στην περιοχή της Αισύμης είπε: «Ψηφίσαμε ομόφωνα τη μελέτη εκτός ενός νομαρχιακού συμβούλου που είχε διαφορετική άποψη.
Σε ερώτηση για όλα όσα ακούστηκαν μέσα στο νομαρχιακό συμβούλιο κατά τη συζήτηση του θέματος και μιλούσαν για ασυδοσία παρόμοιων επενδύσεων και για μια απαραίτητη χωροταξική μελέτη σε όλο το νομό ο κ. Ζαμπουνίδης απάντησε πως κατ' αρχήν συμφωνεί με όλα αυτά και είπε: «Αν θα ανοίξετε το Στρατηγικό σχέδιο σε κάθε πυλώνα το πρώτο που βάζουμε είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός, ο οποίος αν δεν υπάρχει όλα όσα θα γίνουν στο νομό μας θα είναι ασύνδετα. Όμως δεν είναι τόσο απλό να κάνεις ένα χωροταξικό σχεδιασμό για όλο το νομό. Χρειάζονται πολύ μεγάλα κονδύλια και λέμε ότι πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε προσπάθεια να βρούμε τους πόρους, φυσικά δεν περιμένουμε ότι θα τους βρούμε από εθνικά κονδύλια, αλλά από τα Αιολικά Πάρκα ή ιδιωτικές πρωτοβουλίες»κατέληξε.

Ο κ. Τρέλλης ήταν ο νομαρχιακός σύμβουλος που ψήφισε λευκό στην περιβαλλοντική μελέτη και κάνοντας τις δηλώσεις του είπε: «Από την πρώτη μέρα που ήρθαν παρόμοιες μελέτες στο νομαρχιακό συμβούλιο δήλωσα ότι είναι απαράδεκτο η αιολική ενέργεια να παραχωρείται ουσιαστικά στον ιδιωτικό τομέα και το μεγάλο κεφάλαιο. Το δεύτερο που είπε ήταν ότι θα πρέπει να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της περιοχής. και προτείναμε αφού γνωρίζαμε ότι οι άλλες παρατάξεις του νομαρχιακού συμβουλίου θα προχωρήσουν στην έγκριση και παραχώρηση εκτάσεων για τη δημιουργία αιολικών πάρκων να υπάρξει μια ουσιαστική μελέτη για την προστασία του περιβάλλοντος για να μην έχουμε καταπάτηση όλου του ορεινού όγκου της περιοχής μας. Δυστυχώς αυτή μας την πρόταση δεν την αποδέχθηκαν και πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για να προχωρήσει το νομαρχιακό συμβούλιο σε μια τέτοια απόφαση» κατέληξε.

πηγή: ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ ΕΒΡΟΥ

 5ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=192