"Αρχέλων", για Ημέρα χελώνας
Ημερομηνία Tuesday, May 20 @ 15:12:02 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΑΡΧΕΛΩΝ Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας
ARCHELON, the Sea Turtle Protection Society of Greece

Δελτίο Τύπου

Θέμα: «23 Μαΐου, Το ήξερες ότι είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας;»
Κι όμως υπάρχει!Από το 2000 γιορτάζεται, παγκοσμίως, η Ημέρα της Χελώνας κάθε χρόνο στις 23 Μαΐου. Η χελώνα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες σε όλον τον κόσμο. Για τις θαλάσσιες χελώνες δε, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όλες τους θεωρούνται απειλούμενα είδη με εξαφάνιση και περιλαμβάνονται στο «Κόκκινο Βιβλίο» των απειλούμενων ειδών που εκδίδει η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).
 
Από όλα τα είδη των θαλασσίων Χελωνών μόνο η Caretta caretta ωοτοκεί στην Ελλάδα και μάλιστα στη χώρα μας ωοτοκεί ο μεγαλύτερος πληθυσμός της Μεσογείου.
 
Οι πιο σημαντικοί λόγοι που απειλούν την Caretta caretta στη χώρα μας προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Η ανεξέλεγκτη τουριστική εκμετάλλευση των παραλιών, οι ομπρέλες, τα ταχύπλοα, τα φώτα στην παραλία, η εμπλοκή τους σε αλιευτικά εργαλεία είναι κάποιοι από τους λόγους που συμβάλλουν στην εξαφάνιση αυτού του ζώου.
 
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, εδώ και 25 χρόνια, οργανώνει προγράμματα στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας των χελωνών (Ζάκυνθο, Πελοπόννησο, Κρήτη) με σκοπό τη μελέτη και προστασία των θαλασσίων χελωνών και των περιοχών ωοτοκίας τους. Οι περίπου 500 εθελοντές που έρχονται κάθε χρόνο από όλον τον κόσμο για να συμμετάσχουν σε αυτή τη δραστηριότητα αποτελούν τον κορμό των προσπαθειών μας. Το Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών στη Γλυφάδα που ιδρύθηκε το 1994 είναι το πρώτο «νοσοκομείο» θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο. Εκτός από περίθαλψη και επανένταξη των θαλασσίων χελωνών το Κέντρο αποτελεί και ένα σημαντικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Αγωγής και δέχεται πολλές χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Χελώνας καλούμε όλους να μπουν στην ιστοσελίδα μας http://www.archelon.gr/ για να ενημερωθούν για τις δράσεις μας και να επισκεφθούν το Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών στην Γλυφάδα (3η Μαρίνα Γλυφάδας, πίσω από τη στάση του ΤΡΑΜ «Παλαιό Δημαρχείο») και να γνωρίσουν από κοντά αυτό το σπάνιο ζώο, να μάθουν για τη ζωή του, και τους τρόπους που μπορούμε εμείς να το προφυλάξουμε. Το Κέντρο είναι ανοιχτό για το κοινό τα Σαββατοκύριακα 11.00 με 18.00. Όποιος έρθει ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Χελώνας στο Κέντρο Διάσωσης από τις 9.00 μέχρι τις 17.00 θα πάρει εντελώς δωρεάν μια μεγάλη αφίσα με όλες τις χελώνες της Ελλάδας (τηλ: 210 8982600).

Πληροφορίες: 210 52 31 342 και 6937 352382
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Θεώνη Καρκούλια
Εάν επιθυμείτε φωτογραφικό υλικό επικοινωνήστε μαζί μας

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό την έρευνα, την περίθαλψη των θαλασσίων χελωνών και την διαχείριση των βιοτόπων τους καθώς και την ενημέρωση του κοινού.


ΣΟΛΩΜΟΥ 57, 104 32 ΑΘΗΝΑ – ΤΗΛ./FAX: 210 5231342 – stps@archelon.grhttp://www.archelon.gr/
Solomou 57, GR-104 32 ATHENS, GREECE – tel/fax: +30 210 5231342Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1914