Λιθάνθρακας: διαμαρτυρία έξω από τη ΡΑΕ
Ημερομηνία Tuesday, May 20 @ 15:09:08 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Δελτίο τύπου, 15/5/2008

Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη ΡΑΕ και … οι εξηγήσεις της ΡΑΕΕκδήλωση διαμαρτυρίας, κατά της εγκατάστασης μονάδων λιθάνθρακα, πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 15/5, στις 12 το μεσημέρι, έξω από τα γραφεία της ΡΑΕ. Την εκδήλωση οργάνωσε πρωτοβουλία πολιτών από την Αθήνα και συμμετείχαν εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”, των κινήσεων πολιτών από τη Βοιωτία, την Αιτωλοακαρνανία, το Αλιβέρι, καθώς και ο αντιδήμαρχος Κηρέως (Μαντουδίου) κ. Νικολάου.

Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί μια νέα εξέλιξη στον αγώνα κατά του λιθάνθρακα, που την προσδιορίζει η συμμετοχή στο πανελλαδικό μέτωπο κατά του λιθάνθρακα και πολιτών από περιοχές που δεν αντιμετωπίζουν άμεσα πρόβλημα εγκατάστασης τέτοιων μονάδων και, ιδιαίτερα, από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι γνωστό ότι, παρόμοιες δράσεις, στο πλαίσιο της “εβδομάδας κατά του λιθάνθρακα”, αναπτύσσονται, εκτός από την Αθήνα, και στη Θεσσαλονίκη και στην Κόρινθο.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων, συναντήθηκε με τους πρόεδρο και αντιπρόεδρο της ΡΑΕ κ. Μ. Καραμανή και Θ. Πανάγο, στους οποίους και μεταφέρθηκε η καθολική αντίθεση των τοπικών κοινωνιών στην προοπτική εισαγωγής του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και τους ζητήθηκε να μην προχωρήσουν σε νέες θετικές γνωμοδοτήσεις. Ζητήθηκαν, επίσης, εξηγήσεις για τον, τουλάχιστον, ανορθόδοξο τρόπο με τον οποίο εμφανίστηκε, στα αρχεία της ΡΑΕ, θετική γνωμοδότηση για μονάδα λιθάνθρακα στη Λάρυμνα, από τη ΔΕΗ.

Από την πλευρά των εκπροσώπων της ΡΑΕ, υπήρξε η εξής ενημέρωση:
* Η ΡΑΕ περιορίζεται, αποκλειστικά, στον έλεγχο της οικονομικής βιωσιμότητας και των τεχνικών στοιχείων των προτάσεων που της υποβάλλονται. Για την ουσιαστική ευθύνη των αποφάσεων αδειοδότησης και τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, που αυτές συνεπάγονται, παρέπεμψαν στα όργανα διοίκησης.

* Η αίτηση για τη μονάδα της Αντίκυρας Βοιωτίας (όμιλος Μυτιληναίου), βρίσκεται στο ΥΠΑΝ, σε αναμονή έγκρισης ή απόρριψης, με θετική γνωμοδότηση από τη ΡΑΕ.

* Η αίτηση για τη μονάδα του Μαντουδίου (όμιλος ΤΕΡΝΑ), επιστράφηκε στη ΡΑΕ (η οποία είχε δώσει θετική γνωμοδότηση) για επανέλεγχο του φακέλου και με παρατηρήσεις σε ιδιοκτησιακά ζητήματα, αλλά και σε περιβαλλοντικά (παρόλο που η ΡΑΕ ισχυρίζεται ότι δεν ασκεί περιβαλλοντικό έλεγχο των προτάσεων).

* Η αίτηση για τη μονάδα του Αστακού (EDISON) βρίσκεται στη φάση ελέγχου του τεχνικού μέρους του φακέλου.

* Η αίτηση για τη μονάδα του Αλιβερίου (ΔΕΗ) έχει συναντήσει προσκόμματα με την ιδιοκτησία του χώρου στον οποίο προτείνεται η εγκατάσταση (σημ. είναι γνωστό ότι η προτεινόμενη έκταση ανήκει στο δήμο Ταμυνέων, ο οποίος για ανεξήγητο λόγο εξακολουθεί να σιωπά για τη μονάδα λιθάνθρακα).

* Η αίτηση για τη μονάδα της Λάρυμνας (ΔΕΗ) δεν  έχει αρχίσει να εξετάζεται, ακόμη.

* Η εμφάνιση θετικής γνωμοδότησης για τη Λάρυμνα οφείλεται σε λάθος υπαλλήλου. Υποσχέθηκαν να εξετάσουν για ποιο λόγο:
- εμφανίστηκε με άλλο αριθμό πρωτοκόλλου στο αρχείο θετικών γνωμοδοτήσεων (Γ3375) και άλλο στο αρχείο των αιτήσεων (Γ3376)
- είναι η μοναδική, ίσως, περίπτωση αίτησης, που έχει ημερομηνία πρωτοκόλλου (30/3/2008) μεταγενέστερη της ημερομηνίας δημοσιοποίησης της αίτησης (29/1/2008)
- έστω και έτσι, αυτή η αίτηση δημοσιοποιήθηκε από τη ΡΑΕ στις 5/5/2008 (σημ. δημιουργώντας νομικό πρόβλημα με την εκπνοή της 15θήμερης προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων, που ξεκινά από την ημερομηνία δημοσίευσης)
- υπάρχει ένα ένοχο κενό στο μητρώο των αιτήσεων, που δεν έχει δημοσιοποιηθεί, στο επίμαχο διάστημα (δεν δημοσιεύονται οι αιτήσεις με αριθμούς πρωτοκόλλου Γ3372, Γ3373, Γ3375)

* Θεωρούν ότι ήταν αυτονόητη η παροχή θετικής γνωμοδότησης για την αλλαγή του χαρακτήρα της μονάδας συμπαραγωγής του ομίλου Μυτιληναίου, στην Αντίκυρα, από τη στιγμή που το επιθυμεί ο ίδιος (για λόγους ομαλής λειτουργίας του ανταγωνισμού στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι παραπάνω τοποθετήσεις ενισχύουν τις επιφυλάξεις μας για τη λειτουργία της ΡΑΕ και για το κατά πόσο παίζει ρυθμιστικό ή απορυθμιστικό ρόλο. Δεν μας ξενίζει, φυσικά, και αυτή η ατέρμονη πρακτική μεταφοράς της ουσιαστικής ευθύνης, για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον μεγάλων περιοχών και την ενεργειακή προοπτική της χώρας, από τον ?ννα στον Καϊάφα.

Και για το λόγο αυτό οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν, για μια ακόμη φορά, παρόντες και έτοιμοι να προασπίσουν το μέλλον και τη ζωή, τη δική τους και των παιδιών τους.


“Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”
Πανελλαδικό δίκτυο κινήσεων πολιτών
lithanthrakas.wordpress.com
lithanthrakas@gmail.com


Για την επικοινωνία
Τάσος Κεφαλάς
6942984299Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1913