Τσουνάμι στο Αιγαίο
Ημερομηνία Monday, May 19 @ 15:44:40 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Σενάρια για τσουνάμι στον ελλαδικό χώρο
Του Θανάση Τσιγγανά

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Σαράντα περιοχές κινδυνεύουν από τσουνάμι στην Ανατολική Μεσόγειο (οι περισσότερες στον ελλαδικό χώρο) σύμφωνα με μελέτη ομάδας επιστημόνων του πανεπιστημίου Αιγαίου.

«Τσουνάμι δεν εκδηλώνεται με κάθε σεισμό σε θαλάσσια περιοχή. Ωστόσο, ορισμένες περιοχές έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες από άλλες να πληγούν από τσουνάμι και αυτές ακριβώς τις πιθανότητες προσπαθήσαμε να εκτιμήσουμε», ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας) κ. Θεοφάνης Καραμπάς, μιλώντας σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη για το έργο CORI. «Πρόκειται για σενάρια που μπορεί να μην υλοποιηθούν ποτέ, αλλά οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η ομάδα του κ. Καραμπά μελέτησε για περίπου δύο χρόνια εντοπισμένες από την ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία θαλάσσιες περιοχές με ρήγματα ή κατολισθήσεις. Τέτοιες περιοχές ήταν στον Βόρειο Ευβοϊκό, στον Κορινθιακό, στις Κάρπαθο, Σαντορίνη, Χαλκιδική, στα ΝΑ της Κρήτης, Κύθηρα, ΝΔ Πελοποννήσου κ. ά.

Οι ερευνητές εφάρμοσαν διάφορα επιστημονικά μοντέλα και εντόπισαν τις περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το δυσμενέστερο σενάριο καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι παράκτιες περιοχές που θα είχαν σοβαρές συνέπειες από ένα τσουνάμι τελικά θα ήταν πολλές», ανέφερε ο κ. Καραμπάς. Καθώς τα μοντέλα είναι ακόμη σε φάση επεξεργασίας, ο κ. Καραμπάς απέφυγε να μιλήσει για συγκεκριμένες περιοχές. Ο ίδιος εκτιμά ότι ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σχετικά με τα τσουνάμι δεν θα μπορούσε να καλύψει όλες τις περιοχές του Αιγαίου. Στον ελληνικό χώρο, από τους ιστορικούς χρόνους, έχουν καταγραφεί δεκάδες μικρά και μεγάλα τσουνάμι (στο βιβλίο των Βασίλη και Κατερίνας Παπαζάχου αναφέρονται πάνω από 80 στην Ανατολική Μεσόγειο). Ορισμένα ήταν πολύ καταστροφικά, ενώ το πιο εντυπωσιακό από τα σχετικά πρόσφατα είναι εκείνο που προκλήθηκε από τα 7,5 R, το 1956, στην Αμοργό.

Μιλώντας στην ίδια ημερίδα, ο κ. Μ. Κορρές από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών ανέφερε ότι το Κέντρο έχει αναπτύξει ειδικό μοντέλο με το οποίο μπορεί να προβλεφθεί προς τα πού θα κινηθεί ενδεχόμενη πετρελαιοκηλίδα από το ναυάγιο Sea Diamond στη Σαντορίνη (είχε εφαρμοστεί και το πρώτο διάστημα μετά το ναυάγιο).

Ακόμη, η Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε χθες, απέκτησε ένα «ηλεκτρονικό μάτι» στον τομέα της θαλάσσιας ρύπανσης και της μελέτης των επιφανειακών ρευμάτων στο Βόρειο Αιγαίο, μέσω ειδικού ραντάρ που έχει τοποθετηθεί στη Λήμνο.

(πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 15-04-08)

.......................................................................................................................
Κύματα ίσα με μια πενταώροφη πολυκατοικία
Το τσουνάμι του Αιγαίου
Του Γιώργου Κιούση

Στο ύψος μια πενταώροφης πολυκατοικίας (20 μ.) αναρριχήθηκαν παλιρροϊακά κύματα στην Αρκεσίνη της Αμοργού, μετά το σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στις 9 Ιουλίου του 1956 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νότια του νησιού.

Διεθνής επιστημονική ομάδα από τα Πανεπιστήμια της Νότιας Καλιφόρνιας, του Νορθγουέστερν (Σικάγου), του Πολυτεχνείου της Αγκυρας (METU) και του Πολυτεχνείου Κρήτης, στην οποία συμμετείχαν οι πανεπιστημιακοί και ερευνητές Εμίλ Οκάλ, Κώστας Συνολάκης, Αχμέτ Γιαλσινέρ, Νίκος Καλλιγέρης, Μπουράκ Ουσλού, Σπύρος Φωτείνης, Βαγγέλης Βουκουβάλας, και Μαρία Γάσπαρη, εφάρμοσαν αριθμητικό μοντέλο προσομοίωσης για το κεντρικό και νότιο Αιγαίο καταγράφοντας το ύψος των κυμάτων από το τσουνάμι σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη και Τουρκία.

«Για το σεισμό του 1956 από τις εργασίες του αείμνηστου Αγγ. Γαλανόπουλου και του κ. Νικολάου Αμβράση (νυν ακαδημαϊκού) γνωρίζαμε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους περίπου 7,5 R και είχε προξενήσει τσουνάμι (τότε το ονόμασαν θαλάσσιο σεισμικό κύμα) στο κεντρικό Αιγαίο και ότι η αναρρίχηση του κύματος έφτασε πάνω από 25 μ. στην Αμοργό», μας λέει ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης. «Για να εξηγήσουν το μεγάλο ύψος, οι Γαλανόπουλος και Αντωνόπουλος αλλά και ο κ. Αμβράσης είχαν προτείνει ότι ο σεισμός είχε προξενήσει υποθαλάσσιες κατολισθήσεις και αυτές προξένησαν τοπικά τσουνάμι. Επίσης προξένηθηκε τσουνάμι και από την τεκτονική μετατόπιση που παραμόρφωσε ένα κομμάτι 75 χλμ. επί 40 χλμ. του Αιγαίου. Δηλαδή τα κύματα που έπληξαν το Αιγαίο δημιουργήθηκαν και με τους δύο τρόπους και μάλλον από περισσότερα από τρία σημεία στις Κυκλάδες.

Μέχρι Τουρκία

Το τσουνάμι έφτασε μέχρι και τα 3,8 μ. στην ανατολική Κρήτη. Εγινε αντιληπτό σε Ναύπλιο, Εύβοια, Τήνο, Σύρο, Αστυπάλαια, Ανάφη, Σαντορίνη, Φολέγανδρο, Σίκινο, Νάξο, Σάμο, Κω, Κάλυμνο, Νίσυρο, Λειψούς, Πάτμο, Τήλο, Χάλκη, Ρόδο και ακόμη στην Τουρκία (Σμύρνη, Αλικαρνασσό). Παρ' όλο που ο κ. Αμβράσης είχε δημοσιεύσει πίνακα με εκτιμήσεις της αναρρίχησης του κύματος σε διάφορα νησιά, δεν γνωρίζαμε την ακριβή τοποθεσία, ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις εκτιμήσεις σε ποσοτικές μελέτες του σεισμού. Η έρευνα του κ. Αμβράση ήταν πρωτοποριακή και ήταν ο πρώτος επιστήμονας διεθνώς που δημοσίευσε σε επιστημονικά περιοδικά στοιχεία αναρρίχησης για οποιοδήποτε τσουνάμι ανά τον κόσμο. Αλλά δεν είχε στη διάθεσή του GPS και σύγχρονα αριθμητικά μοντέλα ώστε να αποδείξει τη θεωρία του».

Η επιστημονική ομάδα επισκέφθηκε όλα τα νησιά των Κυκλάδων, της Δωδεκανήσου, Κρήτη και ανατολική Τουρκία, βρήκε αυτόπτες μάρτυρες, δηλαδή ανθρώπους που θυμούνταν καλά το τσουνάμι του 1956, και τους πήραν συνεντεύξεις σύμφωνα με το πρωτόκολλο για διασταύρωση πληροφοριών αυτοπτών μαρτύρων σε έρευνες πεδίου. Μετά μέτρησαν την αναρρίχηση του κύματος στα σημεία που τους υπέδειξαν οι μάρτυρες και ανίχνευσαν με GPS το ακριβές σημείο της μέτρησης ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σε μοντελοποιήσεις και εκτιμήσεις μελλοντικού σεισμικού κινδύνου. Ετσι μάζεψαν πάνω από 65 μετρήσεις σε διάστημα 4 ετών.

Προσομοίωση

«Κατόπιν φτιάξαμε ένα αριθμητικό μοντέλο προσομοίωσης για το κεντρικό και νότιο Αιγαίο για να απαντήσουμε διάφορα ερωτηματικά. Τι είδους αρχικό κύμα είναι συμβατό με αυτές τις μετρήσεις; Αν έγιναν κατολισθήσεις, πού μπορεί να έγιναν και πόσο μεγάλες ήταν; Με τις ποσοτικές μας μετρήσεις αναρρίχησης βαθμονομήσουμε το μοντέλο μας και έτσι μπορούμε να κάνουμε πιο ακριβείς εκτιμήσεις για τι είδους τσουνάμι μπορούν να προκληθούν στο Αιγαίο από παρόμοιους σεισμούς και κατολισθήσεις. Κάποτε (όταν το αποφασίσει η πολιτεία) αυτά τα στοιχεία θα βοηθήσουν στην παραγωγή χαρτών επικινδυνότητας ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι όταν γίνει το επόμενο τσουνάμι. Κρίνουμε απαραίτητο να γνωρίζουμε όλοι τη γεωλογική ιστορία της χώρας μας, όπως κρίνουμε απαραίτητη την ενημέρωση και εκπαίδευση στα σχολεία για όλες τις πιθανές φυσικές καταστροφές. Σε μια καλά εκπαιδευμένη και ενημερωμένη κοινωνία δεν παρατηρούνται φαινόμενα πανικού, όπως με την τρομολαγνεία των τελευταίων εβδομάδων, γιατί όλοι είναι προετοιμασμένοι».

Η εργασία τους για το τσουνάμι της Αμοργού έχει ήδη σταλεί για δημοσίευση, ενώ η μεθοδολογία τους έχει ήδη κριθεί με τρεις δημοσιευμένες εργασίες τους σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά για το τσουνάμι του 1946 στον Ειρηνικό· το ίδιο σκότωσε 165 ανθρώπους στη Χαβάη και την Αλάσκα. Στην έρευνά τους για το 1946 πάλι είχαν συνεργαστεί με τον Οκαλ Γκάι, μέτρησαν αναρριχήσεις στο νησί Ουνιμάκ και στο Φολς Πας στην Αλάσκα, στη Ραϊατέα, το Χουαχίνε, την Μπόρα Μπόρα, τη Φάτου Χίβα, τη Νούκου Χίβα, τη Χίβα Οα, την Ούα Που της Γαλλικής Πολυνησίας (Ταϊτή), το νησί του Πάσχα και το νησί Χουάν Φερνάντες, επίσης γνωστό σαν το νησί του Ροβινσώνα Κρούσου. Και αυτό το τσουνάμι προκλήθηκε και από τεκτονική παραμόρφωση και από κατολίσθηση κοντά στο νησί Ουνιμάκ, στο αρχιπέλαγος Αλιούτ στον Βερίγγειο Πορθμό.

------------------------------------------
(πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/03/2008)Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1906