Μήλος: τραγιά αντί τραγωδών
Ημερομηνία Monday, May 19 @ 15:39:47 UTC
Θέμα Μήλος


ΤΡΑΓΟΙ ΑΝΤΙ ΤΡΑΓΩΔΩΝ


Τα κατσίκια βόσκουν στο Ρωμαϊκό Θέατρο της Μήλου και σκορπίζουν και το άρωμά τους αγνοώντας τα τραγικά και παραποιημένα απαγορευτικά σήματα της υπηρεσίας του ΥΠΠΟ.
Μια ομάδα τουριστών γελούσε όταν ο ενοχλημένος τράγος έσπρωξε (άθελά του το ζώο) μια πέτρα πάνω στα μάρμαρα.
Το Ρωμαϊκό θέατρο της Μήλου είναι κλειστό για περισσότερα από 10 χρόνια, προκειμένου να γίνουν αναγκαίες ανασκαφές και να αναδειχθεί το μνημείο ώστε να δοθεί στη συνέχεια για χρήση (όπως και πριν την ανασκαφή) στην κοινωνία της Μήλου.
Τα έργα έχουν σταματήσει (δεν κράτησαν και πολύ) εδώ και επίσης πολλά χρόνια.
Σε παλαιότερη διαμαρτυρία όλων των φορέων της Μήλου και σε ερώτηση βουλευτών Κυκλάδων, ο τότε ΥΠΠΟ κ Καραμανλής αναγνώρισε το δίκαιο των διαμαρτυριών και υποσχέθηκε ότι το έργο θα ενταχθεί σε πρόγραμμα ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργικότητά του.
Κάθε επισκέπτης της Μήλου θα επισκεφθεί το χώρο (δίπλα είναι οι κατακόμβες, το σημείο εύρεσης της Αφροδίτης, τα τείχη της αρχαίας πόλης κλπ) και όλοι εκφράζουν την απορία τους για το κατάντημα του ωραίου θεάτρου.
---------------------------------------------
Μηλίων διάλογοι, Tρίτη, 6 Μάϊος 2008
http://miliondialogoi.blogspot.com/

.........................................................................................................................

Η ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής ιδιαιτερότητας της Μήλου είναι υπόθεση των Μηλιών
Τα πρωτογενή φυσικά χαρακτηριστικά ενός τόπου είναι η γεωγραφική θέση και η γεωλογία του, συνέπεια των οποίων είναι τα λοιπά φυσικά αλλά και ανθρωπογενή στοιχεία που προσδιορίζουν τελικά τη φυσιογνωμία του.


Η Μήλος έχει μια ενδιαφέρουσα γεωγραφική θέση, χαρακτηρίζεται όμως κυρίως από την πιο εξαιρετική και ιδιαίτερη γεωλογική δομή, με αποτέλεσμα την τελείως ξεχωριστή γεωμορφολογία της, το σπάνιο έδαφος που σχετίζεται με τη διαφορετική πανίδα και χλωρίδα της και την ιδιαίτερη ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική της πορεία.


Για την προστασία ορισμένων φυσικών ειδών του νησιού, υπήρξε κάποια μέριμνα τα τελευταία χρόνια, αν και απαιτούνται βέβαια πολύ περισσότερα τόσο στον τομέα της πυρασφάλειας όσο και σε άλλους τομείς. Η απόλυτη απαξίωση όμως, αφορά στον πολιτισμό μας. Στο πρόσφατο προσχέδιο για το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, η Μήλος είχε καταταχθεί στα υπόλοιπα της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο τελικό σχέδιο μετά τις αντιδράσεις από διάφορα μέρη της Ελλάδας, ολόκληρη η παράγραφος του άρθρου 10 για τις περιοχές προτεραιότητας πολιτιστικού πλούτου έχει αφαιρεθεί, αλλά η ουσία παραμένει. H όποια ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής μας ιδιαιτερότητας είναι δική μας υπόθεση.


Ιδιαίτερης προσοχής και φροντίδας θα πρέπει να τύχουν κατά τη γνώμη μου κάποιες κατασκευές του πρόσφατου σχετικά παρελθόντος, για τις οποίες δεν έχει εκδηλωθεί μέχρι σήμερα κανένα ενδιαφέρον και υφίστανται την καταλυτική επίδραση του χρόνου. Οι παλιές σκάλες φόρτωσης των Ορυκτών που σήμερα καταρρέουν. Αλλά και οι γερμανικές κατασκευές της κατοχής που δεν θα πρέπει να έχουν την τύχη των τζαμιών των ελληνικών πόλεων, η εγκατάλειψη των οποίων θεωρείτο παλαιότερα θεάρεστος και εθνική πράξη.


Την πρωτοβουλία θα πρέπει να έχουν όσοι εκφράζουν συλλογικότητες στο νησί. Φορείς υλοποίησης των αρχικών τουλάχιστον μελετών έρευνας, καταγραφής, αποκατάστασης, προστασίας και ανάδειξης θα μπορούσαν κατ’ αρχήν να είναι κάποιοι μεταπτυχιακοί φοιτητές. Εκατοντάδες χρηματοδοτούμενα μεταπτυχιακά προγράμματα πραγματοποιούνται σήμερα στη χώρα μας αλλά πολλές διπλωματικές εργασίες, αντλούν τα στοιχεία τους αποκλειστικά από την υπάρχουσα βιβλιογραφία. Τι απλούστερο και επικερδέστερο τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για την εκπαίδευση, να απασχολούνται μεταπτυχιακοί φοιτητές σε μελέτες που αφορούν σε τοπικά θέματα. Από εκεί και πέρα και χορηγοί θα μπορούσαν να υπάρξουν και πιέσεις προς την κατεύθυνση απόσπασης εθνικών και κοινοτικών κονδυλίων, θα μπορούσαν να ασκηθούν.

Γιώργος Θ. Παγώνης
Μεταλλειολόγος Μηχανικός ΕΜΠ
Παρασκευή, 25 Απρίλιος 2008

 







Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1905