Αιολικά πάρκα στο Καρπενήσι
Ημερομηνία Sunday, March 26 @ 01:58:33 UTC
Θέμα Νησιά


Με ομόφωνη απόφαση του, το Δημοτικό συμβούλιο Καρπενησίου, γνωμοδοτεί αρνητικά στην εγκατάσταση 3 αιολικών πάρκων στα όρια του Δήμου στην περιοχή "Νεραϊδοβούνι" και “Μπαγασάκι”.
Ομόφωνα αρνητική απόφαση, πήρε και πάλι το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου σε αίτημα της εταιρίας "ΒΙΟΣΑΡ" αυτή τη φορά, για την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στα όρια του Δήμου Καρπενησίου κατά την συνεδρίαση που έγινε την περασμένη Τετάρτη 10 Αυγούστου.

Το Δημοτικό συμβούλιο εμμένει στην παλιότερη του απόφαση που έλαβε τον Ιούνιο του 2003 σε αντίστοιχο αίτημα άλλης εταιρίας για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα όρια του Δήμου Καρπενησίου και Δήμου Δομνίστας. Το Δημοτικό Συμβούλιο, εμμένει στην αρνητική του απόφαση η οποία στον κεντρικό της πυρήνα λέει "όχι" στα αιολικά πάρκα στον Δήμο Καρπενησίου τουλάχιστον "…πριν υπάρξει χωροθέτηση της περιοχής από την Νομαρχία Ευρυτανίας". Στην απόφασή του τάσσεται μεν υπέρ των ήπιων μορφών ενέργειας πλην όμως λέει "όχι" στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα όρια του Δήμου πριν πραγματοποιηθεί η μελέτη χοροθέτησης των πάρκων αυτών.

Συγκεκριμένα, η νέα αυτή αρνητική απόφαση αφορά αίτημα της εταιρίας "ΒΙΟΣΑΡ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.", η οποία στην εισηγητική της έκθεση (αρ. πρωτ. 298/-05) υποστηρίζει ότι έχει την σύμφωνη γνώμη τοπικών συμβουλίων για τις τοποθεσίες που ζητά, κάτι που στο Δημοτικό Συμβούλιο αμφισβητήθηκε.

Η εταιρία προτίθεται να κατασκευάσει τρία μεγάλα αιολικά πάρκα.
Το πρώτο στην περιοχή "Κρανιά - Τσάι - Αγριοκερασιές", είναι η κορυφογραμμή που διατρέχει τις περιοχές των χωριών Μηλιά, Σελά κ.λ.π. και ακουμπάει την περιοχή "Κουμπί" στα όρια του Δήμου Ποταμιάς. Για το συγκριμένο αιολικό πάρκο η εταιρία υποστηρίζει ότι έχει στα χέρια της άδεια παραγωγής και τις απαιτούμενες γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων φορέων και υπολείπεται η συμφωνία των ιδιοκτητών -η περιοχή αποτελεί ιδιόκτητο δάσος- για την μίσθωση του χώρου τους προκειμένου να προχωρήσουμε στις υπόλοιπες ενέργειες χορήγησης άδειας εγκατάστασης.

Για το δεύτερο και το τρίτο αιολικό η εταιρία έχει υποβάλει στην ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) φακέλους για χορήγηση άδειας παραγωγής για αιολικό πάρκο στην θέση "Νεραϊδοβούνι (Γ860/12-01-05)" μεταξύ των χωριών Μυρίκη και ?γιος Νικόλαος και στη θέση "Περδικότοπος (Γ926/20-04-05)" βορείως του χανιού "Μπαγασάκι".

Κατά την συζήτηση του θέματος αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για την τελική απόφαση του Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Βασίλης Καραμπάς τόνισε ότι "…όσο δεν υπάρχει σχεδιασμός χωροθέτησης αιολικών πάρκων στον Νομό θα είμαι αρνητικός όπως έχω τοποθετηθεί και παλιότερα. Πιστεύω δε, ότι εκφράζω και την θέση των τοπικών συμβουλίων". Στον προβληματισμό που του έθεσε ο αρχηγός της ελλάσσονος αντιπολίτευσης κ. Μπομποτσιάρης να κάνει τοπικό σχεδιασμό ο Δήμος Καρπενησίου, ο Δήμαρχος απάντησε ότι "…αυτό δεν μπορεί να γίνει σε επίπεδο Δήμου διότι δεν έχει ισχύ". Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης κ. Δημήτρης Καρατσίκης επεσήμανε ότι "…το συμβούλιο μας επανέρχεται να αποφασίσει και να γνωμοδοτήσει για ένα θέμα που στο τέλος θα αποφασίσουν άλλοι". Αυτή η θέση του κ. Καρατσίκη έχει μία βάση σαφώς αφού η όποια απόφαση του Δήμου Καρπενησίου μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα έχει, πλην όμως στην ισχύουσα νομοθεσία υπάρχει ρητός όρος ότι τα αιολικά πάρκα εγκαθίστανται όταν συμφωνούν και οι τοπικές κοινωνίες.

Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Καρπενησίου καταφέρθηκε κατά των εταιριών οι οποίες όπως είπε "…θέλουν να κατεδαφίσουν τις βουνοπλαγιές μας" ενώ πρόσθεσε ότι "διεκδικούμε την ματαίωση των σχεδίων για την εγκατάσταση αιολικών στα όρια του Δήμου Καρπενησίου". Τελικά στην απόφαση προστέθηκε και ο όρος ότι ο Δήμος Καρπενησίου σε περίπτωση που η εταιρία προχωρήσει στα σχέδιά της -διότι για αυτό της δίνουν το δικαίωμα οι θετικές εγκρίσεις που λέει ότι έχει στα χέρια της από άλλα όργανα του νόμου όπως είναι η επιτροπή περιβάλλοντος Νομού Ευρυτανίας-επιφυλάσσεται να προσφύγει στο "Συμβούλιο της Επικρατείας" (ΣτΕ) και να μπλοκάρει τα έργα.5ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=190