Επικοινωνιακό τρικ το σχέδιο Σουφλιά για τους αέριους ρύπους
Ημερομηνία Friday, May 16 @ 15:42:09 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Μη εφαρμόσιμα τα μέτρα
«Επικοινωνιακό τρικ» κατά το ΠΑΣΟΚ το σχέδιο Σουφλιά για του αέριους ρύπους

Για «ευχολόγια» και «επικοινωνιακό τρικ» κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση και το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ μετά την ανακοίνωση του Εθνικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι τα μέτρα δεν έχουν μελετηθεί σωστά και δεν είναι εφαρμόσιμα.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Τρίτη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος για το Περιβάλλον και τη Χωροταξία Σπύρος Κουβέλης και ο εισηγητής ΚΤΕ ΠΕΧΩΔΕ Γιάννης Μανιάτης απέδωσαν στις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ «αδράνεια και αβελτηρία» και στην κυβέρνηση «έλλειψη συντονισμού»:

-Τα «πράσινα» τέλη κυκλοφορίας, είπαν, εξαγγέλονται χωρίς προσυνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών

-Η υποχρεωτική χρήση φυσικού αερίου στη θέρμανση των κτιρίων ανακοινώθηκε την ίδια μέρα που συζητήθηκε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

-Η ανανέωση του στόλου των οχημάτων προωθείται χωρίς εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών κινήτρων από τα αρμόδια υπουργεία.

-Η συζήτηση περί διοδίων στις πόλεις ξεκινά ενώ παραμένουν άλυτα βασικά προβλήματα με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τις πεζοδρομήσεις και τους ποδηλατοδρόμους.

Οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επανέφεραν επίσης το αίτημα για αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος και υπογράμμισαν ότι τα μέτρα για τη βιομηχανία «θα πρέπει να απαντηθούν με συγκεκριμένες διοικητικές πράξεις μετά την προειδοποιητική επιστολή για τη μη εφαρμογή της Οδηγίας IPPC (2001/80/ΕΚ)».

(πηγή: Newsroom ΔΟΛ,13/05/08)  
.....................................................................................................................
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
16 καταδίκες σε 4 χρόνια!

Το «μαύρο πρόβατο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθεί να είναι η Ελλάδα. Οι συνεχείς κόντρες ανάμεσα στον έλληνα επίτροπο Περιβάλλοντος Στ. Δήμα και τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά εκ των πραγμάτων λειτουργούν ως προπέτασμα καπνού για να ξεχαστούν οι όχι και τόσο υποδειγματικές επιδόσεις της χώρας μας στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Ο τελευταίος απολογισμός, όπως καταγράφεται από το ελληνικό γραφείο της διεθνούς οικολογικής οργάνωσης WWF, είναι ανησυχητικός:

*Η Ελλάδα δεν έχει ενσωματώσει στο εθνικό της δίκαιο 14 κοινοτικές οδηγίες. Για δύο απ' αυτές, η προθεσμία έληξε στις αρχές του 2006, για άλλες τρεις μέσα στο 2007 και άλλη μία στις αρχές του χρόνου. Υπό το βάρος της πρώτης καταδίκης, βρίσκεται στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά την ενεργειακή κατανάλωση στα κτίρια.

*Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο η χώρα μας είναι κατηγορούμενη για τρεις παραβιάσεις μέτρων που αφορούν την προστασία της φύσης και τη διαχείριση των σκουπιδιών.

*Εχει επίσης κινηθεί η διαδικασία για παραβάσεις σε άλλες 22 περιπτώσεις, με προειδοποιητικές επιστολές και εξελίξεις που βρίσκονται ένα βήμα πριν την παραπομπή στο δικαστήριο.

Υπάρχει πάντα η «ρετσινιά» του Κουρουπητού. Η καταγγελία είχε υποβληθεί το 1992 και πέντε χρόνια μετά η Ελλάδα ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που τιμωρήθηκε με πρόστιμο, το οποίο δεν φαίνεται να λειτούργησε θετικά για τους αρμοδίους, αφού η υπόθεση εξακολουθεί να εκκρεμεί στο δικαστήριο! Ως σήμερα έχουν εκδοθεί 31 καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος της Ελλάδας, οι 16 μέσα στην τελευταία τετραετία. Σε έξι τομείς (εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, προστασία της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, εργοστάσιο της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα Κρήτης, ρύπανση στο Θριάσιο Πεδίο, χωματερή στους Πέρα Γαληνούς Κρήτης και διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων) η νέα καταδίκη συνεπάγεται υψηλότατα πρόστιμα που θα είναι «ψίχουλα» μπροστά στον Κουρουπητό.

(πηγή: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 11/05/2008)Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1899