Οι πολλαπλές παραβάσεις του υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
Ημερομηνία Friday, May 16 @ 15:39:00 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΔΕΝ ΣΥΓΚΙΝΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ;
Οι πολλαπλές παραβάσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ
Του Δημ. Γ. Χριστοφιλόπουλου
Δικηγόρου, καθηγητή πανεπιστημίου, μέλους του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών


Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όταν αποκαλύπτεται ένα σκάνδαλο, έστω και μικρό, ο αρμόδιος «πρωταγωνιστής» υπουργός έχει την πολιτική ευαισθησία και παραιτείται. Στη χώρα μας, υπάρχει ο κανόνας τής έλλειψης πολιτικής «τσίπας».
 
Ο υπουργός, που θα αποκαλυφθεί σε βάρος του κάποιο σκάνδαλο ή κάποια παρανομία, όχι μόνο δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί, αλλά με θράσος περνάει και στην αντεπίθεση, «κατασκευάζοντας» αόρατους εχθρούς που θέλουν να τον «εξοντώσουν» πολιτικά. Αν το κόλπο αυτό δεν «πιάσει», επικαλείται ή προσπαθεί με διάφορες δικαιολογίες «μικρού ανθρωπάκου» να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Μόνο μετά τη γενική κατακραυγή και με κίνδυνο να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα (πολιτικό κόστος κ.λπ.) στην παράταξή του, αναγκάζεται να παραιτηθεί.

Ως καθηγητής της Πολεοδομικής Νομοθεσίας για αρκετά χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, είμαι σε θέση, με βάση το ιστορικό, όπως αναφέρθηκε στον «Σκάι», να επισημάνω τις ακόλουθες παρανομίες του σημερινού υπουργού ΠΕΧΩΔΕ:

α) Εχει ανεγείρει οικοδομή σε γήπεδο, εμβαδού 4.500 τετρ. μέτρων, εκτός σχεδίου πόλεως, που βρίσκεται σε περιοχή (Θυμάρι - Τρύπια Πέτρα της Αναβύσσου) η οποία έχει καθοριστεί, σύμφωνα με το από 24-1-2003 Π.Δ/γμα, ως Ζώνη Α' (απόλυτης προστασίας), στην οποία ρητά απαγορεύεται η ανέγερση κατοικίας.

β) Επιπλέον, στο γήπεδο αυτό έχουν ανεγερθεί περισσότερα του ενός οικοδομήματα, πράγμα που δεν επιτρέπεται για τη συγκεκριμένη περιοχή.

γ) Εκτός από αυτές τις πολεοδομικές παραβάσεις, υπάρχει και παράβαση των περί διαιρεμένης ιδιοκτησίας διατάξεων του ν.δ. 1024/1971, όπως ισχύει. Ειδικότερα, η κάθετη συνιδιοκτησία, δηλαδή η ανέγερση πλειόνων οικοδομημάτων στο ίδιο γήπεδο, για τα εκτός σχεδίου γήπεδα, ήταν κατά κανόνα απαγορευμένη και κατ' εξαίρεση επιτρεπόταν σε τρεις περιπτώσεις (ενεργός πολεοδομία, ελεύθερη δόμηση, γήπεδο 6 στρ. με ειδικούς όρους δόμησης), στις οποίες δεν υπάγεται η περίπτωση της οικοδομής του κ. υπουργού.

Δ) Η αυθαίρετη οικοδομή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί με την επίκληση του άρθρου 22 του ΓΟΚ (Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός), καθόσον παραβιάζει τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις και αυτές που ίσχυαν κατά τον χρόνο της κατασκευής. Αλλά και με την ανέγερση του κτιρίου σε περιοχή ιδιαίτερης προστασίας (ζώνη απόλυτης προστασίας), ο νόμος απαγορεύει ρητά τη νομιμοποίηση του αυθαιρέτου (βλ. πρόσφατη τροποποίηση ΓΟΚ), λόγω της βάναυσης προσβολής του περιβάλλοντος, το οποίο υποτίθεται ότι ο υπουργός είναι αρμόδιος να προστατεύει. Ετσι, η οικοδομή του δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί με το άρθρο 22 του ΓΟΚ, ούτε και με την αναθεώρηση της προ πολλών ετών χορηγηθείσας σχετικής άδειας οικοδομής, με τις επανειλημμένες αναθεωρήσεις μετά τη λήξη της.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, αντί να παραδεχτεί ευθαρσώς την παρανομία και να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό ή ακόμη και να παραιτηθεί, χρησιμοποιεί διάφορες δικαιολογίες, λ.χ. ότι δεν γνώριζε (πολιτικός μηχανικός γαρ) πως η οικοδομική άδεια έχει πρόβλημα ή ότι για όλα φταίει ο μηχανικός. Μάλιστα, επειδή ακριβώς φταίει, ο κ. Σουφλιάς τον «τιμωρεί», δηλαδή όχι μόνο δεν στρέφεται εναντίον του, όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν, αλλά, όπως πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο, του ανέθεσε χωρίς διαγωνισμό την κατασκευή δημόσιων έργων. Με τις δικαιολογίες αυτές, ο ΥΠΕΧΩΔΕ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να μεθοδεύσει την κάλυψη της παράβασης αυτής. Μην αμφιβάλλετε ότι θα τα καταφέρει, γιατί είναι άριστος στην επικοινωνία. «Κραδαίνοντας» το μαχαίρι της πίτας των δημόσιων έργων, αναγκάζει σε σιωπή το μεγαλύτερο μέρος των ΜΜΕ.

Το ερώτημα που προκύπτει, είναι το εξής: μήπως ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, δείχνοντας λίγη «λεβεντιά» και φερόμενος «σεμνά και ταπεινά», πρέπει να παραιτηθεί; (Οι Σαρακατσαναίοι φημίζονται για την ξεροκεφαλιά, αλλά και για τη λεβεντιά τους).

Διαφορετικά, με ποιο κύρος, με ποια αξιοπιστία ο παραβάτης της χωροταξίας και της κακοποίησης του περιβάλλοντος (με την ανέγερση κατοικίας σε ζώνη απόλυτης προστασίας) αυθαιρετούχος υπουργός θα εμφανιστεί σε λίγες ημέρες στη Βουλή για να υποστηρίξει τον χωροταξικό σχεδιασμό και το περιβάλλον; Είναι δυνατόν αυτός που (παρα)βιάζει το περιβάλλον και περιφρονεί τη χωροταξία, να εμφανίζεται στη Βουλή ως υπερασπιστής τους; Πιθανόν να εφαρμόσει τη γνωστή τακτική του, δηλαδή να στείλει στη Βουλή τον υφυπουργό του για να τον «ξελασπώσει». Τι γνώμη έχει για τον χωρο(α)τάκτη και κακοποιό του περιβάλλοντος υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ο επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε.; Επειδή ως «Νέστωρ» (κοινώς, «γάτα») της επικοινωνιακής πολιτικής είναι απαραίτητος στον πρωθυπουργό και επειδή «κραδαίνει» τη μάχαιρα της πίτας των δημόσιων έργων, νομιμοποιείται να αυθαιρετεί; Αν ναι, ο κάθε πολίτης που χτίζει αυθαίρετα και διώκεται γι' αυτό, δεν έχει παρά να επικαλείται τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για να «γλιτώσει».

Ελπίζουμε ο κ. εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να επιληφθεί του θέματος.

(πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/04/2008)Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1898