Για τη Λάρυμνα πολίτες κατά του λιθάνθρακα
Ημερομηνία Friday, May 16 @ 15:33:40 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Δελτίο τύπου


Στην τελευταία ανανέωση (5/5/2008) του μητρώου θετικών γνωμοδοτήσεων της ΡΑΕ εμφανίζεται η ΔΕΗ ΑΕ να λαμβάνει θετική γνωμοδότηση για εγκατάσταση λιθανθρακικής μονάδας στη Λάρυμνα,  700 - 800 MW, σε απάντηση αίτησής της με αριθμό Γ3375. Η προηγούμενη αίτηση, με αριθμό Γ3374 αφορά αίτηση, πάλι της ΔΕΗ ΑΕ, για μονάδα φυσικού αερίου 850 MW, στη Μεγαλόπολη και εμφανίζεται να έχει υποβληθεί στις 17/12/2007. Όμως: σε όλες τις ανανεώσεις του αρχείου των αιτήσεων, προς τη ΡΑΕ (με τελευταία αυτή της 5/5/2008), εμφανίζεται η αίτηση για τη Μεγαλόπολη, ποτέ όμως η αίτηση για τη Λάρυμνα.
Και εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα:
• Υπάρχει η προαναφερόμενη αίτηση της ΔΕΗ και με ποια ημερομηνία έχει κατατεθεί;
• Αν ναι, γιατί δεν έχει δημοσιοποιηθεί; (και, απ' ότι φαίνεται, μιλάμε για διάστημα πολλών μηνών). Τι ήθελαν να αποφύγουν; Γιατί αυτή η διαδικασία απόκρυψης μιας επιδίωξης, που, σε τελευταία ανάλυση είναι γνωστή από το στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΗ;
• Αν, πάλι, δεν υπάρχει, πως δόθηκε η θετική γνωμοδότηση;
• Στο αρχείο των θετικών γνωμοδοτήσεων, η συγκεκριμένη γνωμοδότηση είναι η μόνη που δεν συνοδεύεται από τον αντίστοιχο αριθμό απόφασης της ΡΑΕ. Τι σημαίνει αυτό; Υπάρχει, πράγματι, απόφαση θετικής γνωμοδότησης ή μήπως, κάποιοι έσπευσαν να την προκαταλάβουν. Αν υπάρχει, γιατί δεν δημοσιεύεται;
• Οι δημόσιες εξαγγελίες της ΔΕΗ, για τη Λάρυμνα, κάνουν λόγο για συνεργατικό σχήμα με τη ΛΑΡΚΟ. Γιατί εμφανίζεται η αίτηση και η θετική γνωμοδότηση να αφορούν, αποκλειστικά, τη ΔΕΗ;
   Ότι και να συμβαίνει, τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι ο σχεδιασμός του ενεργειακού αύριο της χώρας, γίνεται με απαράδεκτους και αδιαφανείς όρους. Μακριά, και σε αντίθεση από την κοινωνία των πολιτών και τις πραγματικές της ανάγκες.
   Επιβεβαιώνουν, σε κάθε περίπτωση, το βασικό μήνυμα των δραστηριοτήτων της "εβδομάδας κατά του λιθάνθρακα, 12-18 Μαΐου", ότι η υπόθεση του λιθάνθρακα δεν έχει κλείσει (κάθε άλλο, μάλιστα) και ότι πρέπει να διευρυνθεί και να δράσει ακόμη πιο μαχητικά το πανελλαδικό μέτωπο κατά του λιθάνθρακα.

“Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”
Πανελλαδικό δίκτυο κινήσεων πολιτών
lithanthrakas.wordpress.com
lithanthrakas@gmail.com

 

Σημείωση:

Για να υπάρχει μια πληρέστερη εικόνα, προσθέτουμε ότι οι μόνες αναφορές που είχαν γίνει, μέχρι τώρα, (ή καλύτερα, αυτές που είχαν υποπέσει στην αντίληψή μας, παρακολουθώντας καθημερινά το θέμα), ήταν από τη ΔΕΗ:
 
1. Δελτίο τύπου 27/12/2007:

"Προετοιμάζονται οι φάκελοι που θα υποβληθούν σε ΡΑΕ/ΥΠΑΝ για τον καθορισμό των όρων και προϋποθέσεων των αδειών ηλεκτροπαραγωγής για τις λιγνιτικές μονάδες Φλώρινας και Πτολεμαΐδας, ισχύος 450 MW η κάθε μια, και ο φάκελος για τη χορήγηση αδειοδότησης της ανθρακικής μονάδας στη Λάρυμνα, ισχύος 700 - 800 MW"
 
2. Δελτίο τύπου 17/4/2008:

" Αναμένεται η θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ για τις άδειες των δύο λιγνιτικών Μονάδων στη Φλώρινα και στην Πτολεμαΐδα, και των δύο λιθανθρακικών στο Αλιβέρι και τη Λάρυμνα, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται τα σχετικά τεύχη των Διακηρύξεων"
χωρίς να γίνεται καμία αναφορά σε υποβολή αίτησης κλπ.
 
Βεβαίως, το κύριο ζήτημα είναι αυτή καθεαυτή η θετική γνωμοδότηση, αλλά και η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν νομίζουμε ότι πρέπει να περάσει απαρατήρητη.Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1896