ΚΑΛΛΙΣΤΩ, Περιβαλλοντικά μέτρα και διατήρηση της άγριας πανίδας
Ημερομηνία Thursday, May 15 @ 16:04:41 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΚΑΛΛΙΣΤΩ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                     14/05/2008                                         
ΓΕΩΡΓΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣΤην Παρασκευή 16 Μαΐου 2008 και ώρα 12:30 μ.μ., η ΚΑΛΛΙΣΤΩ διοργανώνει στο Ξενιτίδειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αριδαίας ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα και διατήρηση της άγριας πανίδας».  Στους ομιλητές θα περιλαμβάνονται εκπρόσωποι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την ΚΑΛΛΙΣΤΩ.


Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της περιοχής, των συνεταιρισμών, των υπαλλήλων των τοπικών δημόσιων υπηρεσιών αλλά και όλων των ενδιαφερόμενων πολιτών. Τα θέματα περιλαμβάνουν την παρουσίαση των νέων γεωργο-περιβαλλοντικών μέτρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τις αποζημιώσεις για καταστροφές στο αγροτικό και κτηνοτροφικό κεφάλαιο από μεγάλα σαρκοφάγα ζώα (λύκος, αρκούδα) και τα προληπτικά μέτρα για την ελαχιστοποίηση των ζημιών. Η Καλλιστώ εργάζεται με σκοπό τη διάδοση των μέτρων πρόληψης που σκοπό έχουν τη μείωση ή και αποτροπή των ζημιών στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο από τα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα.


Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης «Στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης σε περιοχές επαναποίκησης από την καφέ αρκούδα» που υλοποιείται από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ με την υποστήριξη του Δήμου Αριδαίας και της Περιβαλλοντικής Ομάδας Αριδαίας ΧΡΥΣΑΕΤΟΣ και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.


Η ευρύτερη ορεινή περιοχή της Αριδαίας (Όρη Βόρας, Τζένα, Πίνοβο και Πάικο) έχει σχετικά πρόσφατα επαναποικιστεί από την αρκούδα, με επακόλουθο την εμφάνιση ζημιών στην κτηνοτροφική και αγροτική παραγωγή. Το Σχέδιο Δράσης στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων σχετικά με την ομαλότερη δυνατή συμβίωσή τους με την αρκούδα (και τον λύκο) και την ενημέρωσή τους τόσο για τα νέα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα όσο και για τα μέτρα πρόληψης (ηλεκτροφόρες περιφράξεις, σκύλοι φύλαξης).


Μέσω του Σχεδίου Δράσης έχει ήδη διατεθεί ένας μικρός αριθμός ηλεκτροφόρων περιφράξεων σε μελισσοκόμους της περιοχής οι οποίοι έχουν πληγεί στο παρελθόν από επιθέσεις αρκούδας. Οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις εγκαταστάθηκαν πιλοτικά από παραγωγούς της περιοχής ως μέτρο πρόληψης κατά των ζημιών, ενώ η επιστημονική ομάδα της Καλλιστώς θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να καταγράφει τα αποτελέσματα της λειτουργίας τους.

Πληροφορίες:
Κεντρικά Γραφεία ΚΑΛΛΙΣΤΩ: 2310252530
Σπύρος Γαληνός, Περιβαλλοντολόγος: 6974737750
Κωνσταντίνος Γώδης, Βιολόγος: 6945-808645

 

Η περιβαλλοντική οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» σχεδιάζει και εφαρμόζει δράσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη συνύπαρξη του ανθρώπου με την άγρια ζωή. Αναπτύσσει δραστηριότητες και συνεργασίες στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και όλη τη ΝΑ Ευρώπη, εστιάζοντας στην διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων και γενικότερα της βιοποικιλότητας σε ορεινά, δασικά, παραποτάμια και άλλα χερσαία οικοσυστήματα.Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1891