Τήνος: Δρόμων Ιστορίες
Ημερομηνία Monday, May 05 @ 17:12:04 UTC
Θέμα Τήνος


Του Γιώργου Κολλάρου


Ένα ζήτημα που συνεχώς ανακύπτει και συνήθως συνοδεύεται από προστριβές, είναι αυτό των διανοίξεων νέων αμαξιτών δρόμων. Στο παρελθόν με διάφορες αφορμές, έχουμε πολλές φορές ασχοληθεί με το ζήτημα. Ιδιαίτερα με τις πολλές διανοίξεις που έγιναν παράνομα, είτε από ΟΤΑ, είτε από ιδιώτες με την ανοχή (ή και συνενοχή) των ίδιων των ΟΤΑ. Γινόμαστε έκτοτε συνεχώς μάρτυρες και αποδέκτες καταγγελιών για ολοένα και περισσότερες παράνομες διανοίξεις, και μάλιστα τη στιγμή που, για κάποιες περιπτώσεις έχει ήδη κινηθεί η ποινική διαδικασία. Φαίνεται πως τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει αυτή την πρακτική, που είναι η αιτία για την καταστροφή πολλών παλιών λιθόστρωτων δρόμων και τοπίων μοναδικής ομορφιάς.

Στο φύλλο αυτό δημοσιεύονται δύο διαμαρτυρίες, μια της τοπικής επιτροπής Τήνου της Ελληνικής Εταιρείας για την προστασία του περιβάλλοντος, που αφορά τις περίεργες διανοίξεις που επιχειρεί η ΔΕΗ (!) και μια των κατοίκων του Καρκάδου για την διάνοιξη δρόμου χωρίς τη συναίνεσή τους, και μάλιστα με άλλη όδευση από αυτήν που είχε ζητήσει το τοπικό συμβούλιο της Καλλονής. Επίσης σε πρόσφατο φύλλο είχαμε δημοσιεύσει το έγγραφο της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Κυκλάδων προς το Επαρχιακό Συμβούλιο Τήνου και προς το Δημοτικό Συμβούλιο Εξωμβούργου, το οποίο υπέγραφε ο διευθυντής της, συμπατριώτης μας κ. Ιωάννης Αλβέρτης σχετικά με το "αμαρτωλό" τμήμα της οδού Κιόνια - Αγ. Μαρίνα, μπροστά και πέρα από το ξενοδοχείο Τήνος Μπητς. Το κοινό σημείο στις περιπτώσεις αυτές είναι οι περίεργες μεθοδεύσεις που χρησιμοποιούνται προκειμένου να παρακαμφθεί η νόμιμη διαδικασία διάνοιξης και να γίνει «η δουλειά» λαθραία και γρήγορα.

Στον Καρκάδο ζητούν την διάνοιξη του δρόμου Πάρλα - Μύλοι (Ζαζά Μύλοι) και το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει την διάνοιξη άλλου που, - κατά τους συντάκτες της διαμαρτυρίας-, δεν εξυπηρετεί το χωριό και καταστρέφει το περιβάλλον, με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση «κάποιων»!!!.

Ο εργολάβος της ΔΕΗ πάλι, ανέλαβε την καθαίρεση των ιστών που είχαν τοποθετηθεί από την εταιρεία, αλλά δεν ακολουθεί τις προσωρινές οδεύσεις που είχαν χρησιμοποιηθεί για την τοποθέτησή τους. Αντίθετα διανοίγει δρόμους, κατ' όνομα μεν προσωρινούς, στην πραγματικότητα όμως μονίμους.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και την περίπτωση των Κιονίων, όπου με συμπαιγνία Επαρχιακού συμβουλίου και δήμου Εξωμβούργου, επιχειρήθηκε η μετατροπή σε δρόμο της παραλίας στο Τήνος Μπήτς, η οποία όμως προσέκρουσε στην αντίδραση του διευθυντή της τεχνικής υπηρεσίας της Νομαρχίας, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι στο μέλλον θα γίνουμε μάρτυρες κι άλλων ανάλογων μεθοδεύσεων και κουτοπονηριών, προκειμένου κάποιοι με το «έτσι θέλω» να καταστρατηγήσουν τις νόμιμες διαδικασίες και να κάνουν όπως- όπως τη δουλειά τους. Και εκεί πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά.. .

---------------------------------------------------
Πηγή:Τηνιακή Ενδοχώρα, Απρίλιος 2008Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1875