Εύβοια: στο επίκεντρο τα δάση και η αντιπυρική προστασία
Ημερομηνία Tuesday, April 29 @ 15:45:07 UTC
Θέμα Εύβοια


Μαντούδι,         19/04/2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΚΗΡΕΩΣ : ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ
ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ Η ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΞεπέρασε τις καλύτερες προσδοκίες η οργανωτική σύσκεψη για την αντιπυρική προστασία των δασών μας που διοργάνωσε ο Δήμος Κηρέως το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.

Η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου είχε κατακλιστεί από δημότες μέλη Δασικών και Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών του Δήμου Κηρέως, των Συλλόγων Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Προκοπίου και Πηλίου, του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Στροφυλιάς και δημότες εθελοντές από όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου μας. Παρών επίσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασοπυροσβεστών και Διασωστών Ψαχνών κ. Ραπτάκης.

Ήταν επίσης μαζί μας, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ευβοίας Πύραρχος Παναγιώτης Νίκας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιστιαίας κ. Γιώργος Πέγκας και ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου κ. Κώστας Ψαρρός. Συμμετείχαν επίσης ο Διευθυντής Δασών Ν. Ευβοίας Χαράλαμπος Θεοχάρης, οι  Δασάρχες Χαλκίδας Γιώργος Θαλασσινός και Λίμνης Γιάννης Τσαπρούνης, καθώς και ο Προϊστάμενος των ΠΣΕΑ της Νομαρχίας κ. Κώστας Τσιμπλής. Από τις συναρμόδιες υπηρεσίες ήταν ο Προϊστάμενος της ΔΕΗ Λίμνης κ. Γιάννης Χατζηγιάννης, ο επικεφαλής του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου κ. Γεράσιμος Αξαρλής και εκπρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος Μαντουδίου.
Παρόντες ήταν ακόμη ο κ. Στέλιος Παπαδόπουλος πρόεδρος της «Δαφνώντας ΑΕ» και ιδιοκτήτης μεγάλου δασοκτήματος στην περιοχή Κανδυλίου,  ο κ. Ι. Δελιβάνης βασικός μέτοχος της «Αφρόεσσα ΑΕ» και ο κ. Βλ. Αβέρωφ κάτοχος δασικής έκτασης στην Κήρινθο.
Ο Δήμαρχος Κηρέως αναφέρθηκε στις δυσοίωνες προβλέψεις των μετεωρολόγων για ένα δύσκολο καλοκαίρι και έθεσε πρωταρχικό στόχο του Δήμου μας, για την επόμενη περίοδο, την σωτηρία των δασών της περιοχής μας, καλώντας όλους πολίτες, εθελοντές και υπηρεσίες. σε συστράτευση και κινητοποίηση. «Καλούμαστε να συμπληρώσουμε τα τεράστια κενά του κράτους. Τα δάση μας είναι η ζωή μας και η προστασία τους μας αφορά όλους μας» δήλωσε, εξηγώντας παράλληλα ότι κρατικός μηχανισμός αδυνατεί από μόνος του να περιφρουρήσει και να σώσει το Δασικό μας πλούτο. Ο κ. Ενωτιάδης ανακοίνωσε ότι η αντιπροσωπεία αυτοκινήτων MAZDA δώρισε στο Δήμο Κηρέως ένα καινούργιο ευέλικτο πυροσβεστικό όχημα άμεσης επέμβασης, ενώ έχει την ενημέρωση ότι γνωστή Τράπεζα θα χορηγήσει στο Δήμο Κηρέως ένα ακόμη πυροσβεστικό. Τέλος ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τους Συλλόγους εθελοντικών πυροπροστασίας Προκοπίου και Πηλίου και έκανε έκκληση να δημιουργηθούν οργανωμένες ομάδες εθελοντών σε όλα τα Δημοτικά μας Διαμερίσματα.

Ο Διοικητής των  Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ευβοίας Πύραρχος Παναγιώτης Νίκας συνεχάρη το Δήμαρχο για την πρωτοβουλία του και παρουσίασε το γενικό σχεδιασμό της πυροσβεστικής στην περιοχή μας για το φετινό καλοκαίρι. Ζήτησε τη συνεργασία όλων και δήλωσε ότι η  Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι στη διάθεση του κάθε φορέα, συλλόγου και εθελοντικής ομάδας για εκπαίδευση και βοήθεια. Τόνισε ότι μόνο με το σωστό συντονισμό, τη συνεργασία και τη προσπάθεια όλων, θα αποφευχθούν οι τραγικές εικόνες του περσυνού καλοκαιριού. Στήριξε επίσης την πάγια θέση του Δήμου Κηρέως για μετατροπή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου σε αυτόνομη Πυροσβεστική Υπηρεσία, που σημαίνει περισσότερο μόνιμο προσωπικό, καλύτερο εξοπλισμό, μεγαλύτερες αρμοδιότητες

Ο Πρόεδρος της «Δαφνώντας ΑΕ» κ. Στέλιος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι δωρίζει δύο καινούργια πυροσβεστικά οχήματα στους Συλλόγους Δασοπυροσβεστών Προκοπίου και Ψαχνών αντίστοιχα. Επίσης η «Δαφνώντας ΑΕ» κατασκευάζει ελικοδρόμιο που μαζί με υδατοδεξαμενές του δασοκτήματος τίθεται στην διάθεση της πυροσβεστικής. Επίσης διαθέτει τα χωματουργικά της μηχανήματα για άμεση συντήρηση επικίνδυνων σημείων, σε δασικούς δρόμους υψηλής σημασίας.
Ο κ. Ι. Δεληβάννης ανακοίνωσε ότι στελεχώνει και θέτει στις υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου δυο ημιφορτηγά 4χ4 με επικαθήμενες δεξαμενές και αντλίες, ενώ ο κ. Αβέρωφ δήλωσε τη διάθεσή του να συμβάλει και αυτός στην αντιπυρική προστασία των Δασών της περιοχής μας.
Ο Πρόεδρος των εθελοντών Ψαχνών καλοσώρισε τους νέους Συλλόγους στο κίνημα του εθελοντισμού και τέθηκε στη διάθεσή τους για οποιαδήποτε βοήθεια και συνεργασία. «Διαλέξατε ένα δύσκολο αλλά όμορφο δρόμο, προσφοράς στο συνάνθρωπο και στη ζωή » είπε ο κ. Ραπτάκης ο οποίος συμπλήρωσε ότι ο Δήμος Κηρέως πρωτοπορεί με τέτοιες πρωτοβουλίες και δράσεις σωτήριες για τα δάση.

Όμως τη ζωντάνια στη σύσκεψη έδωσαν οι Σύλλογοι και οι εθελοντές δασοπυροσβέστες του Δήμου Κηρέως με τον ενθουσιασμό και τη διάθεσή τους για προσφορά. Οι εθελοντές έκαναν σημαντικές προτάσεις, επισήμαναν στις Υπηρεσίες τα προβλήματα και τα επικίνδυνα σημεία στα δάση μας, έκαναν κριτική στις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, δήλωσαν όμως παρόντες, μάχιμοι και κυρίως αποφασισμένοι να προστατέψουν τα δάση μας.
Στα υπόλοιπα Δημοτικά μας Διαμερίσματα, με ευθύνη του Δήμου και των τοπικών Δασικών Συνεταιρισμών και Συλλόγων θα καταρτιστούν κατάλογοι εθελοντών οι οποίοι θα διατεθούν στην πυροσβεστική για οργάνωση και συντονισμό.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Κηρέως ευχαρίστησε ξανά όλους τους παραβρισκόμενους και ανέλαβε με τον Διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου να συναντηθούν για να ελέγξουν και να σχεδιάσουν άμεσα τα όσα συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη, δηλαδή να καταρτίσουν οργανόγραμμα προγραμματισμού των εθελοντών, λίστα εθελοντών στα δημοτικά διαμερίσματα που δεν υπάρχουν Σύλλογοι Δασοπροστασίας, να καθορίσουν τις περιπολίες των εθελοντών στα δάση και το κυριότερο να ενημερώσουν το κοινό για τα μέτρα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας. Εξέφρασε την ελπίδα μια καλή θερινή περίοδο για τα δάση μας και προέτρεψε την σταδιακή ίδρυση νέων Συλλόγων εθελοντών δασοπυροσβεστών σε όλα τα Δημοτικά μας Διαμερίσματα.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΗΡΕΩΣΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1866