Ταύγετος. Όχι ανεμογεννήτριες στους παραδοσιακούς οικισμούς
Ημερομηνία Sunday, March 26 @ 01:39:32 UTC
Θέμα Νησιά


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Από τους μυθικούς χρόνους ο Όλυμπος και ο Ταΰγετος είναι τα γνωστά βουνά της Ελλάδας και αναμφισβήτητα ο Ταΰγετος θεωρείται και από τα ωραιότερα του κόσμου.
Σε αυτό το βουνό λοιπόν, στην ομορφότερη, στην διαχρονικά ιερότερη και ίσως στην πλέον ιστορική περιοχή του, την περιοχή της Παναγίας της Γιάτρισσας, ο Δήμαρχος Σμύνους κ. Κουτρουβίδης και το Δημοτικό Συμβούλιο συναίνεσαν να γίνει μεγάλο βιομηχανικό «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ».
Ας σημειωθεί δε ότι από την Λακωνική και Μεσσηνιακή πλευρά του Ταΰγετου είναι ο μοναδικός Δήμος που το αποδέχθηκε.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
Είναι ένας καθαρά βιομηχανικός χώρος αποτελούμενος από τερατώδεις ανεμογεννήτριες με πυλώνες, ύψους 50-75 μέτρα με πτερωτή (έλικες) διαμέτρου 40μ. και με τελικό ύψος που φτάνει στα 70-95μ., όσο δηλαδή ένας ψηλός λόφος. Οι ανεμογεννήτριες θα συνδέονται με δρόμους συνολικού μήκους 15 χλμ. περίπου, απαραίτητο για τη διέλευση βαρέων οχημάτων. Σε κάθε ανεμογεννήτρια θα υπάρχει υποσταθμός για τη μεταφορά ρεύματος στον κεντρικό σταθμό και από εκεί δίκτυα υψηλής τάσης και που πυλώνες που θα φεύγουν για να συνδεθούν με τα κεντρικά δίκτυα της ΔΕΗ.
Επιπλέον στο χώρο θα γίνουν κι άλλες παρεμβάσεις, ώστε να τον παραμορφώσουν καθοριστικά. Και ο θόρυβος (βόμβος) είναι αισθητά ενοχλητικός και σε απόσταση 800μ.

Αυτός λοιπόν ο χώρος που σίγουρα θα αποτελέσει στο μέλλον πόλο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής καταστρέφεται. ΜΟΝΟ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ ΚΑΙ ΒΕΒΗΛΟΙ θα μπορούσαν να επιτελέσουν αυτό το ΑΝΟΣΙΟΥΡΓΗΜΑ.
Για τις επιπτώσεις στον άνθρωπο, στην πανίδα, χλωρίδα και στο μικροκλίμα της περιοχής οι γνώμες διίστανται και αυτό λόγω της ολιγόχρονης εφαρμογής τους. Από την διεθνή νομοθεσία απαγορεύεται η εγκατάσταςή τους σε βιότοπους, περάσματα πουλιών, αρχαιολογικούς χώρους, τοπία ιδιαιτέρου κάλλους, σε κατοικημένες περιοχές (σε απόσταση 500μ.) και σε θρησκευτικά μνημεία. Οι κάτοικοι περιοχών της Αγγλίας που ζουν δίπλα σε Αιολικά Πάρκα τα ονομάζουν ΚΤΗΝΩΔΕΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ.
Πρόσφατα, τον Ιανουάριο ο κ. Δήμαρχος προσκάλεσε στο Δημαρχείο τους Δημότες για να συζητήσουν και να ενημερωθούν από την κατασκευάστρια εταιρεία. Παρευρέθη πολύς κόσμος, εκπρόσωποι της εκκλησίας και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων που έλαβαν και το λόγο. Από τους παρόντες δημοτικούς συμβούλους, οι 5 τάχθηκαν «κατά» και ένας δεν έλαβε θέση. Στο τέλος της συζήτησης όλοι δια βοής αντιτάχθηκαν στη δημιουργία του Αιολικού Πάρκου.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΝ, ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
1.Πολιτιστικός Σύλλογος απανταχού Καστανιωτών «Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ»
2.Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Σελεγουδίου «ΑΡΠΥΤΕΣ»
3.Πολιτιστικός Σύλλογος ?γιο Νικολαϊτών Αθήνας
4.Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου Γυθείου Λακωνίας «ΜΠΑΡΔΟΥΝΙΑ»
5.Πολιτιστικός - Εξωραϊστικός - Μορφωτικός Σύλλογος «ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΛΟΥΡΙΑ»
6.Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Αρχοντικού Αθήνας «Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ»
7.Πολιτιστικός Σύλλογος ?ρνας Λακωνίας «Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ»
8.Σύλλογος απανταχού Αρνιωτών Λακωνίας «ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ»
9.Σύλλογος Γυθειατών Αττικής «Η ΚΡΑΝΑΗ»
10.Πολιτιστικός - Μορφωτικός Σύλλογος Γυθείου
11.Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ»- παρ/μα Γυθείου
12.Συλλογος Παραθεριστών Δάσους Βασιλικής Ταϋγέτου «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»

πηγή: http://www.mani.org.gr/

 

 


 5ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=185