Σε μικρόβιο αποδίδεται η εξαφάνιση μελισσών στην Ελλάδα
Ημερομηνία Friday, April 18 @ 11:30:25 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Στο μισό η παραγωγή μελιού
Σε μικρόβιο αποδίδεται η εξαφάνιση των μελισσών στην Ελλάδα

Οι θάνατοι των μελισσών που παρατηρούνται σε όλη την Ελλάδα δεν έχουν καμία σχέση με τη μυστηριώδη διαταραχή που πλήττει τα μελίσσια άλλων χωρών. Οφείλονται σε ένα πρωτόζωο που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2006 και διαδίδεται ανεξέλεγκτο, αναφέρουν ειδικοί στο Βήμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τον Α.Θρασυβούλου, καθηγητή του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας- Σηροτροφίας της Σχολής Γεωπονίας του ΑΠΘ, αιτία είναι το πρωτόζωο Νosema ceranae που προκαλεί τη νοζεμίαση και εμφανίζεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι μέλισσες που νοσούν δεν έχουν συμπτώματα και πεθαίνουν εκτός κυψέλης. Οπότε σταδιακά τα σμήνη εξαφανίζονται και η κυψέλη ερημώνει. «Θεραπεία δεν υπάρχει» επισημαίνει ο κ. Θρασυβούλου. «Εχουμε δοκιμάσει στο εργαστήριο ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει στην Ευρώπη, οτιδήποτε είναι φιλικό για τις μέλισσες, όπως το σκόρδο και άλλα σκευάσματα. Αλλά κανένα δεν ήταν αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση αυτής της νέας μορφής νοζεμίασης».

«Οι αιτίες είναι πολλές, σίγουρα όμως συνέβαλε και το Νosema ceranae» εκτιμά από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Γ. Κράγιας. Φέτος το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί τα μελίσσια της Πελοποννήσου, ενώ στο σύνολο της χώρας η ετήσια παραγωγή μειώθηκε στο μισό -από 15.000 τόνους σε 8.000 τόνους το 2007.

Το φαινόμενο δεν απειλεί μόνο την παραγωγή μελιού, αλλά και τη γεωργία, καθώς οι μέλισσες επικονιάζουν πολλά καλλιεργούμενα φυτά, όπως εσπεριδοειδή, μηλιές, ροδακινιές, κερασιές, καρυδιές, σόγια, σπαράγγια, μπρόκολα, σέλινα, αγγουριές κά.

Πάντως η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη σε άλλες χώρες, για παράδειγμα στις ΗΠΑ, όπου σε πολλές πολιτείες οι μέλισσες έχουν μειωθεί έως και κατά 90% λόγω της μυστηριώδους Διαταραχής Κατάρρευσης Αποικίας. Οι επιστήμονες δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμα τα αίτια αυτής της νέας διαταραχής.

Στην περίπτωση της νοζεμίασης, η μοναδική ουσία που αποδεικνύεται αποτελεσματική είναι η φουμακιλίνη, ένα αντιβιοτικό του οποίου η χρήση στη μελισσοκομεία απαγορεύεται βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. «Στην Ισπανία και στη Βρετανία πήραν την απόφαση να χορηγήσουν φουμακιλίνη στις άρρωστες μέλισσες. Οταν δεν υπάρχει εγκεκριμένο σκεύασμα για την αντιμετώπιση μιας ασθένειας η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στις αρμόδιες αρχές των χωρών να επιτρέψουν τη χορήγηση άλλων κτηνιατρικών φαρμάκων με ευθύνη των κτηνιάτρων» αναφέρει ο κ. Θρασυβούλου.

Η απόφαση είναι σίγουρα δύσκολη, δεδομένου ότι η φουμακιλίνη θα μπορούσε να περάσει στο μέλι.

Τα μελίσσια, εξάλλου, απειλούνται και από τη ρύπανση και την ανεξέλεγκτη χρήση γεωργικών φαρμάκων

πηγή: Newsroom ΔΟΛ, 16/04/08







Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1839