Μεσόγειος SOS, ζητάμε βιώσιμη αλιεία και προστασία της θάλασσας
Ημερομηνία Friday, April 18 @ 11:23:59 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
 
Μαμάη 3, 10440, Αθήνα
Τηλ./Fax: 210 822 8795
Email: info@medsos.gr
Ιστοσελίδα: http://www.medsos.gr/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS εκφράζει τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν σήμερα οι παράκτιοι ψαράδες, με στόχο την ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης της 5ης Μαρτίου 2008 (ΦΕΚ 368, τεύχος 2ο) του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλ. Κοντού, που επιτρέπει την αλιεία με μηχανότρατες με χρήση συρόμενων εργαλείων βυθού σε απόσταση από την ακτή μικρότερη από αυτή που ορίζει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1967/2006. Η δραματική μείωση των ψαριών, ως αποτέλεσμα της ανυπαρξίας πολιτικής για τη βιώσιμη αλιεία και της συνεχούς ρύπανσης και υποβάθμισης της θάλασσας, οδηγεί όχι μόνο σε σοβαρή κρίση το θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και σε απελπιστική οικονομική κατάσταση τις πάνω από 32.000 οικογένειες παράκτιων αλιέων, που ζουν κυρίως σε νησιά και απομακρυσμένες παράκτιες περιοχές.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, MΟm-Εταιρία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Greenpeace και WWF Ελλάς είχαν εδώ και μέρες καλέσει με κοινή τους ανακοίνωση τον Υπουργό κ. Κόντο να προχωρήσει στην απόσυρση της υπουργικής απόφασης και την ουσιαστική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την αλιεία, καθώς και να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο με τους παράκτιους αλιείς, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους επιστημονικούς φορείς, με στόχο τη βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων και της βιοποικιλότητας, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και κατά συνέπεια μία βιώσιμη αλιεία, που εξασφαλίζει μακροχρόνια την ευημερία των αλιέων.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, πρόεδρος ΔΣ του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS: «Στην οριακή κατάσταση που έχει φτάσει τόσο η θαλάσσια βιοποικιλότητα, όσο και το επάγγελμα του παράκτιου ψαρά, είναι η ώρα για μια κοινή προσπάθεια παράκτιων ψαράδων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και κοινωνίας των πολιτών, για να προωθηθεί στη χώρα μας μια σοβαρή πολιτική, που να περιλαμβάνει δεσμεύσεις και δέσμη μέτρων για βιώσιμη αλιεία και προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας». Ας προλάβουμε έστω και στο παρά πέντε τη μεγάλη οικολογική κρίση, που μετατρέπεται τώρα και σε οικονομική και κοινωνική. 

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS προσκαλεί τους υποστηρικτές και τα μέλη του να συνεργαστούν με τους συλλόγους παράκτιας αλιείας σε κάθε περιοχή, στο πλαίσιο μιας μεγάλης κινητοποίησης σε εθνικό επίπεδο, ώστε να προωθηθεί επιτέλους μια σοβαρή πολιτική, που θα διασφαλίζει τον πλούτο της θάλασσας μακροχρόνια, καθώς και ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τους παράκτιους ψαράδες. Η επιβίωση των παράκτιων ψαράδων εξαρτάται από την αποκατάσταση του πλούτου της θάλασσας. Μαζί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών, πρέπει και μπορούν να παίξουν τώρα σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να αντιστραφούν οι τάσεις μείωσης της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και των ιχθυ-αποθεμάτων.  
 

Για περισσότερες πληροφορίες:

?ννα Κοντολέων
Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Τηλ: 210 8228795 - 6974 829523, Φαξ: 210 8253435
E-mail: annako@medsos.grΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1837