Τήνος - Ανάδειξη δικτύου περιηγητικών διαδρομών
Ημερομηνία Tuesday, April 15 @ 13:45:18 UTC
Θέμα Τήνος


ΑΝΑΠΛΑΣΗ - ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΡIΗΓΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ
Tου Τάσου Αναστασίου
Προϊστάμενου Πολιτισμού Νομ. Κυκλάδων


Κατά το τετράμηνο Νοεμβρίου 2007 - Φεβρουαρίου 2008 πραγματοποιήθηκαν δράσεις αποκατάστασης και ανάδειξης του δικτύου παλαιών υπαίθριων δρόμων και μονοπατιών της Τήνου στις περιφέρειες Δήμου Τήνου και Κοινότητας Πανόρμου. Οι δράσεις αυτές είναι αποτέλεσμα σύναψης αντίστοιχων προγραμματικών Συμβάσεων από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων με τους παραπάνω Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την εποπτεία εκτέλεσης των εργασιών έχουν Κοινές Επιτροπές, όπου συμμετέχουν τα μέλη του Επαρχιακού Συμβουλίου Τήνου.
Το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη και οι μέχρι τώρα εργασίες περιλαμβάνουν:

Στην περιφέρεια ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ:
Διαδρομή Δυό Χωριά - Μανταλού - Φανερωμένη Κουναρές - ?γιος Σώστης:
 Έγινε καθαρισμός - αποκατάσταση διέλευσης στο τμήμα Φανερωμένη - Κουναρές - ?γιος Σώστης. Εκκρεμούν αντίστοιχες εργασίες στα υπόλοιπα τμήματα της διαδρομής, στο εναλλακτικό τμήμα Κουναρές - Κλωσσού - Αγία Βαρβάρα, καθώς και εργασίες σηματοδότησης στο σύνολο του δικτύου αυτού.

Διαδρομή Μονή Κεχροβουνίου - Μουντάδος - Σμπεράδος - Τριπόταμος:
 Έγινε καθαρισμός - αποκατάσταση διέλευσης στο σύνoλo σχεδόν της Διαδρομής.

Στην περιφέρεια ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΑΝΟΡΜΟΥ:
Διαδρομή Ιστέρνια - Βερναρδάδος - Πύργος - [Πάνορμος - Κυρα-Ξένη] - Μαρλάς - Μαμάδος:
 Έγινε καθαρισμός - αποκατάσταση διέλευσης στο τμήμα Πύργος - Πάνορμος. Εκκρεμούν αντίστοιχες εργασίες στα υπόλοιπα τμήματα της Διαδρομής και σηματοδότηση. Επίσης, εκκρεμεί διερεύνηση πεδίου στην περιοχή Μαρλάς - Προφήτης Ηλίας - Κορκοκύλας - Καστρί -Ισμαήλ, για την οριοθέτηση και αποτύπωση νέων Διαδρομών.
Διαδρομή Μονή Καταπολιανής - Πλατειά - Πύργος: Έγινε καθαρισμός - αποκατάσταση διέλευσης στο τμήμα Κέντρο Μαρμάρου - Πύργος. Εκκρεμούν αντίστοιχες εργασίες στα υπόλοιπα τμήματα της Διαδρομής και σηματοδότηση.

Στην περιφέρεια ΔΗΜΟΥ ΕΞΩΜΒΟΥΡΓΟΥ, πρόκειται άμεσα να υλοποιηθούν στα πλαίσια εφαρμογής αντίστοιχης προγραμματικής Σύμβασης, οι ακόλουθες δράσεις:
-Διαδρομή Φαλατάδος - [Μυρσίνη] - Μαγγανάρι - Πλατύ - Ακτή Λειβάδας: Καθαρισμός - αποκατάσταση και οριοθέτηση διέλευσης στο τμήμα Πλατύ - Ακτή Λειβάδας. Συμπλήρωση σηματοδότησης κατά μήκος του συνόλου της Διαδρομής.
-Διαδρομές Στενή - Ποταμιά - Μαρούλη - Λυχναφτιά και Μυρσίνη - Προφ. Ηλίας - Κορυφή Τσικνιά: Καθαρισμός - αποκατάσταση και οριοθέτηση διέλευσης των 2 διαδρομών στο σύνολό τους. Σηματοδότηση.
Ο προϋπολογισμός για τις παραπάνω δράσεις είναι συνολικά 30.000 ευρώ.
Εκτός από τις παραπάνω χρηματοδοτούμενες από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δράσεις, μέσα στο 2008 θα εκτελεστούν εργασίες στο υπόλοιπο δίκτυο επιλεγμένων μονοπατιών περιφέρειας Δήμου Εξωμβούργου, ο οποίος θα συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή για συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Συμπληρωματικές επίσης εργασίες στην περιφέρεια του ίδιου Δήμου θα γίνουν κατά τη θερινή περίοδο, στα πλαίσια του προγράμματος «Εθελοντικές Δράσεις Νέων για τη Συντήρηση και Αποκατάσταση του Δικτύου Μονοπατιών», που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοιν. Προστασίας.
Οι προδιαγραφές των υπό υλοποίηση ενεργειών προβλέπονται σε σχετικές μελέτες ή τεχνικές εκθέσεις. Η ετήσια συντήρηση και προστασία  του Δικτύου Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος του νησιού αποτελεί πλέον την αυτονόητη υποχρέωση και των τριών Ο.Τ.Α., προκειμένου να διαφυλαχθεί η φυσιογνωμία και να αναδειχθεί η εναλλακτική προοπτική ανάπτυξης της τηνιακής υπαίθρου. Στην κατεύθυνση αυτή, η υποστήριξη των υπηρεσιών του Επαρχείου και του Τμήματος Πολιτισμού της Ν.Α.Κ. θα είναι μόνιμη και διαρκής.

Πηγή: τηνιακή ΕΝΔΟΧΩΡΑ, Μάρτιος 2008Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1834