Τήνος: γιατί πρέπει η ΔΕΗ να καταστρέφει την ιστορία και τη μνήμη μας
Ημερομηνία Tuesday, April 15 @ 13:39:45 UTC
Θέμα Τήνος


EΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Για την προστασία του Περιβάλλοντος
και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
~~~
Τοπική Επιτροπή Τήνου

  Τήνος 09/04/2008Προς:

ΔΕΗ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ (ΓΔ/Μ)
Δυρραχίου 89 & Κηφισσού-ΡΟΣΙΝΙΟΛ, 104 43


ΘΕΜΑ: «KATAΣΤΡΟΓΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΕΥΣΗ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ»

Με χαρά πληροφορηθήκαμε από το Δελτίο Τύπου της Ένωσης Πολιτών Τήνου το γεγονός ότι μηχάνημα της ΔΕΗ έφτασε στην Τήνο για να απομακρύνει τους πυλώνες, δικαιώνοντας έτσι τους πολύχρονους αγώνες των πολιτών του νησιού. 

Όμως, τις τελευταίες ημέρες παρατηρήσαμε ότι οι διανοίξεις οδεύσεων που ξεκίνησαν ήδη σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα μπορούσαν με τίποτα να χαρακτηριστούν ως ‘προσωρινές’, όπως θα έπρεπε. Πιο συγκεκριμένα παρατηρήθηκε καταστροφή μονοπατιού στη θέση ‘Μαντηλινή’ (Μεγάλη Βόλτα)-(βλ.φωτο1). Παράλληλα καταγράφηκε άσκοπη διάνοιξη νέου δρόμου 1 περίπου χλμ προς τον Αγ.Νικόλαο στη λαγκαδιά Τριποτάμου για να φτάσει το μηχάνημα σε πυλώνα που απείχε μόλις μερικές δεκάδες μέτρα από τον ήδη υπάρχοντα χωματόδρομο που άνοιξε παράνομα τον Σεπτέμβριο του 2006 με ευθύνη των Αρχών (βλ.φωτο2). 

Οι πυλώνες σίγουρα πρέπει να απομακρυνθούν γιατί τοποθετήθηκαν αυθαίρετα αλλοιώνοντας το τοπίο του νησιού μας. Όμως πιστεύουμε πως ο Οργανισμός σας σε συνεργασία με τους ΟΤΑ θα πρέπει να εξασφαλίσει κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές για τη χάραξη και υλοποίηση των απαραίτητων οδεύσεων.

Αιτούμαστε οι προδιαγραφές αυτές να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Τα μηχανήματα να οδεύσουν απ’τις διαδρομές που ακολούθησαν και κατά την τοποθέτηση των πυλώνων για ελαχιστοποίηση των καταστροφών.
Να μην θιγούν μονοπάτια ή άλλα ανθρωπογενή στοιχεία του τοπίου.
Να αποκατασταθούν οι ζημιές που θα προκληθούν στις ξερολιθιές καθώς η κατάρρευση των  στοιχείων αυτών επιταχύνει και ενισχύει φαινόμενα διάβρωσης, για την αντιμετώπιση των οποίων σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρεωθούν οι ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων.
Να χαρτογραφηθεί και να παραδοθεί στους ΟΤΑ το δίκτυο οδεύσεων ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί ο τελικός έλεγχος αποκατάστασης των ζημιών.
 

Περιμένοντας τις δικές σας ενέργειες,
Για την Τοπική Επιτροπή Τήνου,
Ιωάννα Παπασταθοπούλου

 Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1833