Η Μήλος και η γεωθερμία
Ημερομηνία Friday, April 11 @ 10:32:56 UTC
Θέμα Μήλος


TO ΧΡΟΝΙΚΟ

ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ

 



1971 άρχισαν στη Μήλο  οι έρευνες του ΙΓΜΕ

1975-1976 Η ΔΕΗ πραγματοποιεί 2 γεωτρήσεις  μεγάλου βάθους

1981 ολοκληρώθηκαν 3 παραγωγικές γεωθερμικές γεωτρήσεις (από 1017 μέχρι 1380 μέτρα και 310° C). Οι έρευνες δείχνουν ότι το πεδίο της Μήλου μπορεί να δώσει 120MWe ηλεκτρικής ενέργειας.

1986 λειτουργεί πιλοτική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 2MWe. Από την αρχή λειτουργίας της παρουσιάζονται προβλήματα λόγω ύπαρξης θειούχων αλάτων βαρέων μετάλλων και πυριτικών.

1989 παύει οριστικά η λειτουργία της πιλοτικής μονάδας μετά από συνεχείς έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων  της περιοχής, λόγω της διαρροής υδρόθειου στην ατμόσφαιρα.

1993 γίνεται διάρρηξη του τοιχώματος στη μία γεωθερμική γεώτρηση με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη εκτόξευση μεγάλων ποσοτήτων γεωθερμικού ρευστού, όπου εκτός των ενώσεων βαρέων μετάλλων και  του υδρόθειου ανιχνεύθηκαν ενώσεις  αρσενικού.

Η αποκατάσταση (κλείσιμο της γεώτρησης)έγινε μετά από μήνες με την συνδρομή Ιταλών ειδικών.

Από το ατύχημα καταστράφηκε το φυτικό κεφάλαιο της περιοχής και οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από την γύρο περιοχή, ενώ η όλη αντίδραση κράτους και ΔΕΗ σε όλη την διάρκεια ήταν από αδιαφορία μέχρι υπεκφυγές και έλλειψη ενημέρωσης.

Η ένταση που έζησε η Μήλος ήταν πρωτόγνωρη και τραυματική.

Έκτοτε η ΔΕΗ συνεχίζει να σχεδιάζει επί χάρτου χωρίς την τεκμηριωμένη ενημέρωση των κατοίκων της Μήλου και πάντοτε αντιμετωπίζεται από τους Μηλιούς με χλευασμό.

Σήμερα, με την συμμετοχή της S&B, σχεδιάζουν πάλι ερήμην των κατοίκων, την εκμετάλλευση της γεωθερμίας , την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να γνωρίζουμε που θα χρησιμοποιηθεί. Υπάρχουν φόβοι για λειτουργία ηλεκτροβόρων βιομηχανιών, δεδομένου ότι για την πόντιση καλωδίου δεν  υπάρχει σχέδιο, αντίθετα στο όρος Προφήτης Ηλίας έχουν γίνει έρευνες  με την συμμετοχή της S&B και έχει βρεθεί χρυσός και οι μελέτες δείχνουν ότι η εκμετάλλευσης του είναι κοντά στα όρια της οικονομικά συμφέρουσας εξόρυξης. 

Οι κάτοικοι είναι σαφώς κατά της εκμετάλλευσης της γεωθερμίας γιατί γνωρίζουν

την αναπόφευκτη επιβάρυνση του ήδη επιβαρυμένου περιβάλλοντος της Μήλου, με τα αλμόλοιπα (λάσπη ) και τα αέρια, καθημερινά και ιδιαίτερα από τα ατυχήματα τα οποία είναι μέρος της λειτουργίας αυτών των μονάδων.
την ύπαρξη ένεκα της εκμετάλλευσης της γεωθερμίας μικροσεισμών (;) και καθιζήσεων.
Την δέσμευση εκτάσεων τόσο για την καθεαυτή εκμετάλλευση όσο και σαν απαξίωση λόγω γειτνίασης με τις γεωτρήσεις.
Από το παρελθόν, την απαράδεκτη συμπεριφορά της ΔΕΗ, την απουσία του κράτους.
Ότι η S&B θα καταστεί ουσιαστικά ο μοναδικός εργοδότης στη Μήλο και θα αυξήσει περαιτέρω ,την ήδη ασφυκτική της δύναμη για την κοινωνία του νησιού.
Ότι κάποιοι σχεδιάζουν το μέλλον της Μήλου χωρίς να ερωτηθούν οι Μηλιοί.
Ότι η Μήλος εξαιρέθηκε από τον σχεδιασμό για την τουριστική της ανάπτυξη (χωροταξικό ΥΠΕΧΩΔΕ)
Ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός έχει καταστρατηγηθεί και στις περιοχές NATURA επιτρέπεται να  λειτουργούν λατομεία και σκάλες φορτώσεων.
Ότι η Ζεφυρία (μεσαιωνική πρωτεύουσα της Μήλου) καταστράφηκε από άγνωστη αιτία, μέσα στη δυσοσμία του υδρόθειου.
Ενώ δεν γνωρίζουν,

Οποιοδήποτε όφελος για το νησί,
Τα σχέδια με βάση τα οποία θα γίνει η εκμετάλλευση
Τα σχέδια για την χρήση της  ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται.
Τι σημαίνει πρόοδος στην τεχνολογία εκμετάλλευσης γεωθερμικής ενέργειας την οποία άτυπα προπαγανδίζουν οι 2 εταιρίες.

 

Γεωθερμία με κηδεμόνα

Η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε, η γνωστή σε εμάς ΒΑΡΥΤΙΝΗ, είναι πάντα στο επίκεντρο των συζητήσεων που αφορούν κάθε τι στη Μήλο. Από την εύρεση εργασίας, το μοντέλο ανάπτυξης του νησιού, την ανάδειξη της πολιτικής εκπροσώπησης.
Η σχέση S&B και κοινωνίας έχει περάσει από πολλά στάδια και έχει καθορίσει τα πράγματα στη Μήλο, κυρίως προς το συμφέρον του ισχυρότερου των δύο, που πάντα ήταν και είναι η εταιρεία σαν συνέπεια και της έλλειψης στρατηγικής ανάπτυξης από τη πλευρά των πολιτικών δυνάμεων της Μήλου.

Αυτή η πολιτική κυριαρχία της εταιρίας έχει δημιουργήσει:
· σε άλλους καχυποψία για κάθε ενέργεια της που αφορά τη Μήλο, ακόμη και όσα από πρώτη ματιά φαίνονται θετικά (πχ συνεδριακό κέντρο) και τελικά σε αδρανοποίηση για τα κοινά της Μήλου, ή σε λογικές ευκαιριακής, ασυντόνιστης σύγκρουσης.

· Σε άλλους λογική υποταγής και πλήρους εξάρτησης, είτε λόγω εργασιακής σχέσης, είτε από άποψη «ρεαλισμού» (γιατί να τα βάλω με τον ισχυρό), είτε υποκύπτοντας εύκολα σε κάθε εκβιασμό της εταιρίας (απολύσεις αν..) και άρα σε αποχή ή εξαρτημένη δραστηριότητα.

· Σε άλλους σκεπτικισμό, από την πόλωση που συνεπάγονται οι παραπάνω θέσεις και από την αδυναμία χάραξης στρατηγικής ανάπτυξης ώστε η προίκα του υπεδάφους της Μήλου να μη καταντά φρένο για την ανάπτυξη της. Η κατάληξη συχνά πάλι είναι η παραίτηση, ή η εκτόνωση στο καφενείο και σε λίγες περιπτώσεις η πάλη για διέξοδο.
Η στάση της τρίτης ομάδας μοιάζει να είναι η πιο ρεαλιστική αφού αναζητά όρους για μια συνεργασία νησιού και εταιρίας προς όφελος και των δύο μερών όπως επιτάσσουν οι έξυπνες λύσεις πέρα από φανατισμούς και προκαταλήψεις.
Προφανώς σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η πολυσυζητημένη συνεργασία Δήμου Μήλου και S&B η οποία οδήγησε στην δημιουργία του ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ με στόχο:

· Η Μήλος να επωφεληθεί από την αποτελεσματικότητα και την οικονομική δυνατότητα της εταιρίας ώστε να γίνουν αναγκαία έργα υποδομής και να της επιστραφεί ελάχιστο μέρος των όσων έχει δώσει (θέλοντας και μη) τόσα χρόνια στην εταιρία.

· Η S&B μέσα και από μια θεσμική συνεργασία προσβλέπει στην καλύτερη σχέση με την κοινωνία της Μήλου για το δικό της συμφέρον.

Ενώ όμως για τη Μήλο το προσδοκώμενο είναι ο βιολογικός καθαρισμός (σαν τα περισσότερα έργα στη Μήλο χιλιοειπωμένο και στο χρόνο χαμένο)και πέραν τούτου άγνωστο τι, η εταιρία έτρεξε να εξαργυρώσει την συνεργασία με μια άλλη συνεργασία, αυτή με τη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ. Έτσι διαβάσαμε..
«Η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε., από τις μεγαλύτερες και πλέον μακρόβιες Ελληνικές μεταλλευτικές εταιρίες, διαθέτει εξειδικευμένη τεχνογνωσία στον εξορυκτικό τομέα, ανεπτυγμένη ήδη δραστηριότητα στη Μήλο, καθώς και μακρό ιστορικό συνεργασίας και κοινωνικής συνεισφοράς στο νησί. Με αυτά τα δεδομένα, έκρινε ότι θα μπορούσε να έχει ενεργό συμμετοχή στην ανάπτυξη του γεωθερμικού δυναμικού της Μήλου, το οποίο απαιτεί τεχνογνωσία ανάλογη με αυτή, που η εταιρία διαθέτει από τις δραστηριότητές της.» ΗΜΕΡΗΣΙΑ 21/11/2007

Και επίσης
«Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι σε τοπικό επίπεδο η αξιοποίηση της γεωθερμίας θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την περαιτέρω δυναμική ανάπτυξη και άλλων, πλην της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δραστηριοτήτων, όπως οικονομικότερη θέρμανση και ψύξη οικισμών και τουριστικών εγκαταστάσεων, γεωργικές καλλιέργειες σε θερμοκήπια, διαχείριση οικιστικών αποβλήτων κ.ά. Επίσης, θα συμβάλει θετικά στην προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου στη Μήλο με τη λειτουργία ιαματικών λουτρών κ.λπ.» ΕΘΝΟΣ 7/11/2007

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η εταιρία μας θεωρεί δικούς της, δεδομένους και χρησιμοποιεί σαν απόδειξη τον ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ και με «μακρό ιστορικό συνεργασίας και κοινωνικής συνεισφοράς στο νησί….. έκρινε ότι θα μπορούσε να έχει ενεργό συμμετοχή στην ανάπτυξη του γεωθερμικού δυναμικού της Μήλου». Δηλαδή στην πλάτη μας πετυχαίνει μια συνεργασία με πολλά προσδοκώμενα για αυτήν οφέλη.
Η ΔΕΗ πάλι στην S&B βρήκε τον κηδεμόνα μας ο οποίος θα μας συνετίσει, όπως προφανώς πιστεύει. Δηλαδή η S&B στη συνεργασία αυτή προσφέρει τη δυνατότητα χειραγώγησης της Μήλου και ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ, αφού άλλο νταμάρι και άλλο γεωθερμία, άλλο φόρτωση και άλλο φόρτιση.

Η S&B πάει και παραπέρα και προγραμματίζει πριν από εμάς για μας για την θέρμανση μας, την ψύξη μας, τα θερμοκήπια μας και τόσα άλλα ωραία σαν εξουσιοδοτημένη εκπρόσωπος της Μήλου. Θέλει και πιστεύει ότι έχει όλη τη Μήλο δική της και το λέει άκομψα, αλλά ευθαρσώς και δικαιώνει όσους υποπτεύονται κάθε ενέργειά της και θεωρούν περίπου προδότη όποιον Μηλιό τείνει χέρι συνεργασίας.
ΟΜΩΣ Η ΚΑΘΕ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ, ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΜΗΛΕΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ. Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΜΗΛΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ S&B ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΡΟΛΟ ΚΗΔΕΜΟΝΑ.

Δεν υπήρξε καμιά αντίδραση από κανένα για τη βουλιμική , προσβλητική συμπεριφορά της εταιρίας, όλα φυσιολογικά φαίνονται;;! ή μήπως υπάρχει φόβος ότι τώρα ο εκβιασμός θα είναι ή και την γεωθερμία ή δεν ενεργοποιείται ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ;

Αυτή η μη αντίδραση που εύκολα αποδίδεται στον πολιτικό ετεροκαθορισμό της κοινωνίας μας, δίνει άλλη μια φορά στην εταιρία το δικαίωμα να μη μας σέβεται και σπρώχνει και τους σκεπτικιστές της Μηλέικης κοινωνίας σε θέσεις αντιπαράθεσης με την εταιρία ή το χειρότερο σε παραίτηση.
Η ανάγκη ύπαρξης στρατηγικού σχεδιασμού και αυτόνομης πολιτικής απέναντι στις εταιρίες και στο κράτος είναι κραυγαλέα. Είναι κρίμα άλλα λιγότερο προικισμένα νησιά να είναι πολύ πιο αναπτυγμένα από την «προικισμένη Μήλο».
Εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση οι έγγραφες διαμαρτυρίες είναι αναγκαίες, αλλά αναποτελεσματικές. Απαιτείται ρήξη με το παρελθόν μας, θάρρος ανάληψης του πιθανού πρόσκαιρου κόστους για να ελέγξουμε το μέλλον μας.


Η ΜΑΧΗ της ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ

Η υπόθεση της εκμετάλλευσης της γεωθερμίας προχωρεί αρκετά γρήγορα, ίσως και βιαστικά.
Αγοράζονται εκτάσεις, μελετάται (σε προχωρημένο στάδιο) η ανάθεση σε εταιρία που έχει εμπειρία από την εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας στην Ισλανδία της μελέτης και κατασκευής τριών μονάδων, μετρούν τις διαθέσεις μας, προωθούν σχετικά δημοσιεύματα.
Αυτά από το αντίπαλο στρατόπεδο.
Από το δικό μας στρατόπεδο την καλύτερη δουλειά σε επίπεδο ενημέρωσης έχει κάνει η ΦΩΝΗ.
Δεν πρέπει να ησυχάζουμε και να περιμένουμε την ύστατη στιγμή, ήδη παίζεται το παιχνίδι των επιρροών, και είναι σημαντικό. Καμιά φορά ο πόλεμος κερδίζεται ή χάνεται πριν δοθεί καν μάχη.

--------------------------------------------------------------------
ΜΗΛΙΩΝ ΔΙΑΛΟΓΟΙ: http://miliondialogoi.blogspot.com/
Για ένα τεκμηριωμένο διάλογο για κάθε τι που αφορά τη Μήλο.

Η Μήλος είναι:
......Για το κράτος ένα νησί στα τόσα που δεν μπορεί να διαχειριστεί, και έτσι με ανακούφιση το παραδίδει στις εταιρίες για εκμετάλλευση, νίπτοντας τα αδέξια χέρια του
.....Για τις εταιρίες ιδανικός τόπος άντλησης κερδών, χωρίς ιδιαίτερες οχλήσεις
......Για εμάς που γεννηθήκαμε και φιλοδοξούμε και να πεθάνουμε εδώ, είναι ο κόσμος όλος και απαιτούμε να έχουμε τον πρώτο λόγο για το παρόν και το μέλλον του.
Ο διάλογος μας είναι ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσουμε την απελπισία του αφόρητου ρεαλισμού που μας έχουν φορέσει και να ανιχνέσουμε τις δυνατότητες μας, τι θέλουμε για αύριο, ποια τα όπλα μας, ποιους πόρους και από που και πως θα τους απαιτήσουμε.
Απαιτείται δικό μας, προσαρμοσμένο σχέδιο ανάπτυξης, από την κοινωνία για την ίδια και δέσμευση από όλους μας.

 







Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1814