Κλείνουν την Πολεοδομία στην Πλάκα
Ημερομηνία Thursday, April 10 @ 15:27:40 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΛΑΚΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ

03.04.2008Η  απομάκρυνση του Πολεοδομικού Γραφείου του Δήμου Αθηναίων από την Πλάκα άνοιξε το δρόμο για την χαλάρωση των ελέγχων  εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος που προστατεύει την περιοχή. Τώρα φεύγει και το Γραφείο του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Αυτό  θα οδηγήσει στην τελική αναίρεσή του Διατάγματος και στην υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου.

Η προστασία και η ανάδειξη της Πλάκας βασίστηκαν στην εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος   (αρχικό Π.Δ./30.9.82 σημερινό Π.Δ. 5.10.93)  περί χρήσεων γης. Για την  εφαρμογή και τον έλεγχο του πρωτοποριακού αυτού Π.Δ. ιδρύθηκε το Γραφείο Περιοχής Πλάκας το οποίο σύντομα εγκαταστάθηκε στη γειτονιά. Η φυσική παρουσία του εντεταλμένου οργάνου ελέγχου ανταποκρινόταν τόσο στην ιδιαιτερότητα της περιοχής όσο και στα σύγχρονα διοικητικά πρότυπα.
Με την δημιουργία  των πολεοδομικών υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, το Γραφείο Πλάκας  χωρίστηκε σε αυτό του Δήμου, που ανέλαβε τις πολεοδομικές αρμοδιότητες και αυτό του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  στο οποίο περιήλθε ότι αφορούσε τις χρήσεις γης.
Η πρώτη αυτή διάσπαση δημιούργησε μια αρχική δυσχέρεια στην εφαρμογή του Διατάγματος η οποία σύντομα ξεπεράστηκε με την στενή συνεργασία των δύο γραφείων τα οποία στεγάζονταν στο  κτίριο της οδού Κυρρήστου  6 στην Πλάκα.
Πρόσφατα, παρά τις διαμαρτυρίες των φορέων της Πλάκας, ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε στην απομάκρυνση του Πολεοδομικού  Γραφείου του από την  γειτονιά  για να το  συγχωνεύσει με τις υπόλοιπες υπηρεσίες  στην οδό Σωκράτους. 
Οι πληροφορίες μας είναι ότι σύντομα θα απομακρυνθεί και το Γραφείο Πλάκας του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  που προορίζεται να "εξαφανιστεί" και αυτό κάπου στο Υπουργείο.
Η Πλάκα απογυμνώνεται  από  τα θεσμικά όργανα ελέγχου και γίνεται πολύ πιο ευάλωτη στις συνεχείς, καθημερινές πιέσεις του κάθε οργανωμένου ή όχι συμφέροντος. Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας θεωρεί ότι  η απομάκρυνση των Γραφείων από την γειτονιά κυοφορεί κινδύνους ολίσθησης στο γνωστό αμαρτωλό παρελθόν και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την κατοικία, την υποβάθμιση της γειτονιάς  και την  καταστροφή του παραδοσιακού χαρακτήρα της.

Αναστασία Αριτζή
Τμήμα Επικοινωνίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Τηλ: 210 3225245, εσωτ. 8
Email: sepi@ellinikietairia.grΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1806