Κέρκυρα: για μια ολοκληρωμένη διαχείριση σκουπιδιών
Ημερομηνία Thursday, April 10 @ 14:57:04 UTC
Θέμα Νησιά


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η


Το περασμένο Σάββατο 05 Απρίλη 2008 και ώρα 18:00

στην τακτική συνέλευση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (Σ.Ε.Α.) κατά του ΧΥΤΑ στα Μισοράχια, συζητήθηκε ως αποκλειστικό θέμα η πρόταση της Ομάδας Ανακύκλωσης Απορριμμάτων (Ο.Α.Α.Λ.) για μία άμεση  και αποκεντρωμένη διαχείριση με ανακύκλωση στην πηγή και χωριστά κατά Δήμο.

Η συζήτηση διεξήχθη σε άριστες συνθήκες και με απόλυτα Δημοκρατικές διαδικασίες.

Κατά την ψηφοφορία που ακολούθησε η πρόταση της Ο.Α.Α.Λ.

Έτυχε μεγάλης αποδοχής, ως πλαίσιο αρχών επί των οποίων  θα επιδιωχθεί η άμεση διαχείριση των απορριμμάτων κατά Δήμο και σε όλο τον Νομό, έως ότου  εκπονηθεί ειδική επιστημονική μελέτη αποκεντρωμένης διαχείρισης.

Η πρόταση χαρακτηρίστηκε από την Ο.Α.Α.Λ. ως δυναμικά βελτιούμενη τόσο από παρατηρήσεις συμπολιτών μας όσο και κυρίως από την πρακτική της εφαρμογή.

Επισημάνθηκε η ανάγκη πλατειάς ενημέρωσης, πρώτιστα των συνδημοτών μας και στην συνέχεια όλων των πολιτών του νησιού και των αρμόδιων Αρχών, με σκοπό την παλλαϊκή αποδοχή και στήριξη.

Την ευθύνη ενημέρωσης και αποδοχής της προτεινόμενης λύσης ανέλαβε η Ο.Α.Α.Λ. ως μέλος της Σ.Ε.Α. κατά του ΧΥΤΑ στα Μισοράχια.

Κατόπιν αυτής της πολύ θετικής εξέλιξης, που αποτελεί σταθμό στον αγώνα όλων των Λευκιμμιωτών που αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο του ΧΥΤΑ  στα Μισοράχια, η Ο.Α.Α.Λ. ευχαριστεί όλους τους μετέχοντες στη εν λόγω συνεδρίαση της Σ.Ε.Α. και καλεί όλους τους Λευκιμμιώτες να βοηθήσουν στο έργο της, ώστε η λύση του προβλήματος των απορριμμάτων να αποτελέσει ένα ουσιαστικό δώρο από εμάς στις επόμενες γενιές. 

Η ΛΕΥΚΙΜΜΗ ΤΗΣ ΜΙΖΕΡΙΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
ΤΩΡΑ Η ΛΕΥΚΙΜΜΗ ΚΑΛΠΑΖΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Από την Ομάδα Ανακύκλωσης Απορριμμάτων Λευκίμμης
Τηλ. : 6974918444

..................................................................................................................

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΛΕΥΚΙΜΜΑΙΩΝ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Εμείς οι Λευκιμμαίοι Δημότες, ως άμεσα ενδιαφερόμενοι και θιγόμενοι από οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος των απορριμμάτων του τόπου μας, αποφασίσαμε να προτείνουμε την μόνη αποδεκτή ως άμεση και οριστική λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών του Δήμου μας και όλου του νησιού μας η οποία περιληπτικά είναι ή εξής:

1) Η διαχείριση των σκουπιδιών θα γίνει με ευθύνη του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων σε όλο τον Νομό και κάθε Δήμος θα διαχειρίζεται τα σκουπίδια του χωριστά.

2) Η διαχείριση του μεγαλύτερου όγκου των σκουπιδιών θα αρχίσει με διαλογή στην πηγή.

3) Παράλληλα με την διαλογή στην πηγή η διαλογή θα ολοκληρωθεί σε ειδικό στεγασμένο χώρο υψηλών προδιαγραφών (Διαλεχτήριο) σε κάθε Δήμο.

4) Η συμμετοχή των πολιτών στην διαλογή τόσο στην πηγή όσο και στο διαλεχτήριο θα είναι εθελοντική και θα στηρίζετε αποκλειστικά στο οικονομικό συμφέρον των συμμετεχόντων.

5) Οι Δημότες ανάλογα με τον βαθμό συμμετοχής τους θα χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες:

α- Όσους δεν επιθυμούν να διαλέξουν κατά είδος τα σκουπίδια τους. Αυτοί θα είναι οι μόνοι που θα πληρώνουν Δημοτικά Τέλη για την διαλογή των σκουπιδιών τους κατά το «Ο ριπαίνων πληρώνει».

β- Όσους διαλέγουν τα σκουπίδια τους σε οργανικά και ανόργανα. Αυτοί ούτε θα πληρώνουν, ούτε θα αμείβονται. Η κατηγορία αυτή θα είναι προσωρινή και μόνο για την προσαρμογή των πολιτών και

γ- Όσους θα διαχωρίζουν τα σκουπίδια τους κατά είδος (χαρτί, γυαλί, μέταλλα, οργανικά κ.λ.π.). Αυτοί θα μοιράζονται το χρηματικό ποσό από το επιβαλλόμενο Δημοτικό Τέλος στους πρώτους ανάλογα με την ποσότητα και την αξία των διαλεγμένων σκουπιδιών που παραδίδουν.

6)Από τα διαχωρισμένα υλικά της διαλογής στην πηγή και στο Διαλεκτήριο, τα οργανικά θα κομποστοποιούνται. Τα διαλεγμένα και το κομπόστ θα δημοπρατούνται και τα έσοδα θα καλύπτουν τον εκσυγχρονισμό της μεθόδου διαλογής και τις υπόλοιπες ανάγκες του Δήμου.

7) Τα υπολείμματα της διαλογής (5-15%) θα θάβονται σε μικρό ΧΥΤΥ ανά Δήμο, ή θα χρησιμεύουν στην κατασκευή λιμενικών ή άλλων εγγειοβελτιωτικών έργων.

8) Η μέθοδος απαιτεί ανακυκλώσιμες σακούλες διαφορετικού χρώματος, σύστημα ταυτοποίησης χρήστη (με scanner), ειδικό ηλεκτρονικό λογισμικό πρόγραμμα και επιστημονική μελέτη βελτίωσης.

Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ :

1) Έχει ταχύτατη εφαρμογή (το πολύ μία εβδομάδα). 

2) Κοστίζει ελάχιστα ενώ τα λειτουργικά έσοδα είναι σαφώς περισσότερα των εξόδων.

3) Δημιουργεί θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.

4) Κατανέμει απολύτως δίκαια τα βάρη και τα ωφελήματα της διαχείρισης απορριμμάτων.

5) Αποτελεί πάγια και οριστική λύση στο πρόβλημα διαχείρισης των σκουπιδιών.

Εμείς οι Λευκιμμαίοι Δημότες, δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι, και σε απόλυτη συνεργασία με κάθε ευαισθητοποιημένο Κερκυραίο, να μην επιτρέψουμε την συνέχιση των έργων και της λειτουργίας καμιάς χωματερής, κανενός ΧΥΤΑ, καμίας επιπλέον περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, καμίας επί πλέον ληστρικής εκμετάλλευσης του νησιού μας και των κατοίκων του.

ΔΕΝ ΘΑΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1799