Σύρος: στου Αμερικάνου μια λεηλατημένη παραλία
Ημερομηνία Friday, April 04 @ 16:43:11 UTC
Θέμα Σύρος


Σύρος - Στου Αμερικάνου, μια λεηλατημένη παραλία...
Της Ευγενίας ΚόλλιαΣτις 9 Μαρτίου 2008 μια παρέα γεμάτη κέφι αποφάσισε να περπατήσει στο μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία Γριά Σπηλιά, στα Γράμματα.
Η παραλία αυτή έχει σήμερα αυτήν τη μορφή επειδή ένας πεισματάρης άνθρωπος πίστεψε σε μια ουτοπία. Ο Τζων Πήρσον πριν 50 και… χρόνια, πίστεψε ότι θα μπορούσε να φτιάξει μια μικρή όαση στην άνυδρη Σύρο και μάλιστα πάνω σε μια παραλία. Για πολλά χρόνια φύτευε και πότιζε ένα-ένα εκατοντάδες δέντρα, απ` τα οποία πολλά κατάφεραν να επιζήσουν μέχρι και σήμερα. 
Σήμερα, όμως οι άνθρωποι δεν πιστεύουν σε ουτοπίες, ούτε ακόμα κι αν τις δουν μπροστά τους. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγήσει κανείς το θέαμα που αντίκρισε η παρέα όταν έφτασε στην παραλία.

Αντίσκηνα σκισμένα, παραδαρμένα από τον αέρα να χάσκουν. Γκαζάκια, μπαταρίες, σπασμένα γυαλιά, διάσπαρτα παντού. Πλαστικά όλων των ειδών όπου φτάνει το μάτι σου. Η παρέα απόρησε. Η παρέα αγανάκτησε. Η παρέα έφυγε πριν της ώρας της…

Δεν το περίμενα ότι το e-mail που έστειλα μέσα στην αγανάκτηση μου θα είχε τέτοια απήχηση.
Δέχτηκα πάρα πολλά e-mails με προτάσεις για άμεση δράση. Πολλοί εξέφρασαν την επιθυμία να βοηθήσουν στον καθαρισμό. Δεν ξέρω αν ο καθαρισμός είναι η λύση, γιατί αυτό άλλωστε το είχαμε κάνει και στο παρελθόν (διδάσκω ελληνικά σε μετανάστες στη Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης και με τους μαθητές έχουμε κάνει ήδη 3 καθαρισμούς).

Ανάμεσα σ` αυτούς που προσφέρθηκαν είναι μια περιβαλλοντική ομάδα φοιτητών, που τώρα συστήνεται, και η οικολογική οργάνωση Innaturenet.
Θα `ταν καλό να συζητηθεί απ` όλους τους ενδιαφερόμενους το πως μπορούμε να προστατεύσουμε τις βόρειες παραλίες της Σύρου.
H συζήτηση θα μπορούσε να γίνει την ημέρα του καθαρισμού.
Χρονικά το βλέπω μετά το Πάσχα.

Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν μπορούν να στείλουν ένα mail στο ηλεκτρ. περιοδικό "Εύπλοια".

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πατήστε εδώ για να μάθετε ποιος ήταν ο ΑμερικάνοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1795