Σάμος: καταστροφή παραδοσιακού μονοπατιού
Ημερομηνία Friday, April 04 @ 16:38:28 UTC
Θέμα Σάμος


ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΑΜΟΥ
TO ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ "ΣΤΗΝΕΙΑΣ", ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΑ ΠΛΕΟΝ ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΑ
ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙΑ  ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ!


ΘΕΜΑ: ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΕΤΡΙΝΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ
ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΗΝΕΙΑΣ-ΒΟΛΤΕΣ ΒΛΑΜΑΡΗΣ
 
Ο περιφερειακός δρόμος Βαθέος που κατασκευάζεται αυτό το καιρό, σε κάποιοσημείο στην περιοχή βόλτες Βλαμαρής, θα τέμνει το παλιό καλντερίμι που συνδέει το Βαθύ με τη περιοχή της Βλαμαρής.
Το καλντερίμι αυτό, που είναι από τα λίγα διασωθέντα στη περιοχή μας, χρησιμοποιείται από πολλούς ανθρώπους, ντόπιους αλλά και ξένους περιπατητές, και θα έπρεπε να προστατευτεί και να διατηρηθεί. Εκατοντάδες παιδιά χρησιμοποιούν αυτό το μονοπάτι στις σχολικές εκδρομές κάθε χρόνο. Ήδη η χρήση του από οχήματα έχει επιφέρει ζημιές σε μικρά τμήματα του.
Σήμερα οι μπουλντόζες έχουν φτάσει πια το καλντερίμι και διανοίγουν τη βουνοπλαγιά ακριβώς δίπλα.

Ζητάμε από τη Νομαρχία, το Δήμο και τις υπεύθυνες υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης να προστατέψουν, συντηρήσουν και να αναδείξουν αυτό το παλιό καλντερίμι και να ληφθούν μέτρα στο εξής να χρησιμοποιείται μόνο από πεζούς.

Αυτό το μονοπάτι, γνωστό και ως μονοπάτι του ρέματος της «Στήνειας» προσφέρει μια θαυμάσια και αναγκαία δίοδος των πεζών κατοίκων της πόλης μας στη φύση. Είναι ένα σημαντικό και χρήσιμο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και θα είναι κρίμα να καταστραφεί ή να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας τουμε τσιμέντο και άσφαλτο. Στο σημείο τομής του καλντεριμιού από το νέο περιφερειακό δρόμο, (πλησίον υπάρχει μικρό πέτρινο γεφύρι), ζητάμε να ελαχιστοποιηθεί η καταστροφή και να εξασφαλιστεί η εύκολη και ασφαλήςδιέλευση των πεζών.

Συγκεκριμένα προτείνουμε στο εν λόγω σημείο οπεριφερειακός να έχει ανάλογη κατασκευή και σήμανση που να αποτρέπει τη ταχεία διέλευση αυτοκινήτων και να προστατεύονται έτσι οι πεζοί. Ζητάμε άμεσα την ευαισθητοποίηση των παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησηςκαι των πολιτών σε αυτό θέμα.

ΟΙ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ ΦΤΑΣΑΝΕ ΣΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ!
ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΣΩΣΟΥΜΕ!

...............................................................................................................................

Η καταστροφή του γραφικού, πέτρινου μονοπατιού της Στήνιας ξεκίνησε. Δεν βλέπουμε όμως να γίνεται κάποια προσπάθεια διάσωσης των πέτρινων πλακών για την επαναχρησιμοποίησή τους, σύμφωνα και με τις σχετικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί. Μετά από τόσες διαμαρτυρίες και επιστολές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, συναντήσεις με το Δήμαρχο και τους αρμόδιους των Τεχνικών Υπηρεσιών και πλήθος αναφορών στα ΜΜΕ, δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη δήλωση και δέσμευση για τη διάσωση του μονοπατιού της Στήνιας. Γιατί; Δεν θα πρέπει να δοθεί μια επίσημη απάντηση και ενήμερωση των πολιτών; Γιατί στην εποχή της πληροφόρησης, της τεχνολογίας, της δημοκρατίας, πρέπει οι πολίτες της πόλης μας να υπομένουν τέτοιας παρωχημένης αντιμετώπισης;

Ο Δήμος Βαθέος πρέπει άμεσα να αναλάβει τη δημιουργία και επαρκή στελέχωση γραφείου τύπου και ενημέρωσης, που σκοπό θα έχει να ενημερώνει σωστά, έγκαιρα και με όλα τα υπάρχοντα μέσα (έντυπα και ηλεκτρονικά) του πολίτες για όλα τα θέματα των αρμοδιοτήτων του. Σε μία χώρα, στις αρχές του 21 ου αιώνα, είναι απαράδεκτη αυτή η υπάρχουσα κατάσταση πληροφόρησης και αντιμετώπισης του πολίτη.
 
 
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΑΜΟΥ
samos.wordpress.comΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1794