Κινητά, ασύρματα τηλέφωνα, laptop: πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία τους
Ημερομηνία Friday, April 04 @ 16:25:04 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Κινητά - Ασύρματα τηλέφωνα - Laptop.
Πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία τους;

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει στην υγεία μας η χρήση της ευρύτατα πια διαδεδομένης ασύρματης τεχνολογίας (κινητά και ασύρματα τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές).
Μπορεί το κινητό τηλέφωνο, για παράδειγμα, να άλλαξε τον τρόπο ζωής και δουλειάς δισεκατομμυρίων ανθρώπων, τους οποίους κατέστησε ανά πάσα ώρα και στιγμή εντοπίσιμους.
Όταν όμως πρωτοεμφανίστηκε στην αγορά, κανείς δεν φανταζόταν ότι η χρήση του θα ενοχοποιούνταν από μια σειρά ερευνών για πρόκληση ανεπανόρθωτων βλαβών στον ανθρώπινο οργανισμό.
Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις πολλών επιστημόνων, τα όρια που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που επιτρέπεται να εκπέμπουν οι ασύρματες συσκευές δεν παρέχουν ασφάλεια στους χρήστες και πρέπει να αναθεωρηθούν.

ΘΥΜΙΟΣ ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ: http://www.vita.gr/Ανησυχητική έρευνα: Τα κινητά σκοτώνουν περισσότερους από όσους το κάπνισμα
 
Τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να σκοτώσουν πολύ περισσότερους ανθρώπους από όσους το κάπνισμα ή ο αμίαντος. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ο πολυβραβευμένος Βρετανός νευροχειρουργός Βίνι Κουράνα, ενώ καλεί τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό της ακτινοβολίας.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Independent, ο καθηγητής υποστηρίζει πως πρέπει να αποφεύγουμε όσο μπορούμε τη χρήση των κινητών, καθώς μια δεκαετής χρήση του μπορεί να διπλασιάζει τις πιθανότητες για καρκίνο του εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης του Δρ Κουράνα, που έρχονται σε αντίθεση με άλλες μεγάλες έρευνες, έχουν δημοσιευτεί σε δικτυακό τόπο που απευθύνεται σε νευροχειρουργούς και βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της αξιολόγησης για επίσημη δημοσίευση σε επιστημονική επιθεώρηση.

Ο Δρ Κουράνα αναφέρει ότι καρκίνοι χρειάζονται τουλάχιστον μία δεκαετία για να αναπτυχθούν και το γεγονός αυτό ακυρώνει τις επίσημες διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των κινητών που βασίζονται σε προηγούμενες μελέτες, οι οποίες περιελάμβαναν λίγους, αν όχι κανέναν, ανθρώπους που είχαν χρησιμοποιήσει τα τηλέφωνα για τόσο μεγάλο διάστημα.

Ήδη, αρκετές χώρες-μέλη της ΕΕ προειδοποιούν για τη χρήση των κινητών, ιδιαίτερα στην περίπτωση των παιδιών. Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος έχει ζητήσει την όσο το δυνατό μικρότερη έκθεση στην ακτινοβολία των κινητών.

Μέχρι σήμερα, πάντως, οι περισσότερες επιδημιολογικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα δεν δείχνουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Περιορισμένες ενδείξεις αύξησης του ρίσκου υπάρχουν μόνο για το νεύρωμα του ακουστικού νεύρου, μια μορφή καλοήθους όγκους.

Ενδείξεις για τις βλαβερές συνέπειες των κινητών υπάρχουν κυρίως από μελέτες σε καλλιέργειες κυττάρων που εκτέθηκαν σε ακτινοβολία.

Οι περισσότεροι επιστήμονες πάντως συμφωνούν ότι τα κινητά δεν χρησιμοποιούνται ακόμα αρκετό χρόνο ώστε να έχουν γίνει ορατές όλες οι πιθανές παρενέργειές τους.

(πηγή: Newsroom ΔΟΛ, 31/03/08) Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1790