Κέρκυρα, έσκαβαν για ΧΥΤΑ και βρήκαν αρχαία
Ημερομηνία Friday, April 04 @ 16:04:49 UTC
Θέμα Νησιά


ΕΣΚΑΒΑΝ ΓΙΑ ΧΥΤΑ, ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ...ΠΝΙΓΟΥΝ ΚΑΙ ...ΣΚΟΝΤΑΨΑΝ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ!
Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας:

«Η δύναμη της εξουσίας κάνει τον άνθρωπο να νομίζει ότι είναι παντοδύναμος και ότι μπορεί να υποτάξει ακόμα και τα στοιχεία της φύσης
Ο Θεός, αγαπάει τον "κλέφτη", αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη. Παρ όλες τις διμοιρίες των Ματ, οι οποίες σταμάτησαν τους κατοίκους της Λευκίμμης, που σταματούσαν τις εργολαβίες, οι εργασίες σταμάτησαν και πάλι, ως θεία δίκη, για δύο σοβαρούς λόγους:
1) Καθώς η μπουλντόζα ξεκίνησε να σκάβει τον λάκκο για να δημιουργήσει τον χώρο ταφής απορριμμάτων, στα δύο μέτρα βάθος περίπου....»

αρ πρ. 181/2008 Κέρκυρα 31/03/2008

Δελτίο τύπου.

ΕΣΚΑΒΑΝ ΓΙΑ «ΧΥΤΑ», ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ …ΠΝΙΓΟΥΝ ΚΑΙ …ΣΚΟΝΤΑΨΑΝ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ!

Οι εξελίξεις σχετικά με την κατασκευή του ΧΥΤΑ στην περιοχή Μεσοράχια της Λευκίμμης στην νότια Κέρκυρα αποτελούν δικαίωση των όσων εφ εξαρχής υποστήριζαν ότι η περιοχή που επιλέχθηκε ήταν λάθος.

Μια μεγάλη πανέμορφη δασική περιοχή και ένα μεγάλο κομμάτι του αγέρωχου κερκυραϊκού ελαιώνα έπεσαν θύματα της μπουλντόζας και του περιβαλλοντικού φασισμού με τον οποίο διαχειρίζεται η τοπική αυτοδιοίκηση τα απορρίμματα της Κέρκυρας. Πως το επέτρεψε αυτό η Δασική υπηρεσία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, την στιγμή που ο ελαιώνας αποτελεί προστατευόμενο οικοσύστημα; Μετά την καταστροφή των οικοσυστημάτων του Τεμπλονίου στην κεντρική Κέρκυρα, με την κατάμαυρη λίμνη Μπρεντάνου, πάνω από τον μεγαλύτερο υδροφόρο ορίζοντα που εκτείνεται δε δύο δήμους, σειρά είχε το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον της νότιας Κέρκυρας.

Η δύναμη της εξουσίας κάνει τον άνθρωπο να νομίζει ότι είναι παντοδύναμος και ότι μπορεί να υποτάξει ακόμη και τα στοιχεία της φύσης.

Ο Θεός, αγαπάει τον κλέφτη, αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη.

Παρ όλες τις διμοιρίες των Ματ, οι οποίες σταμάτησαν τους κατοίκους που σταματούσαν τις εργολαβίες, οι εργασίες σταμάτησαν και πάλι, ως θεία δίκη, για δύο σημαντικούς λόγους:

1) Καθώς η μπουλντόζα ξεκίνησε να σκάβει τον λάκκο για να δημιουργήσει τον χώρο ταφής απορριμμάτων, στα δύο μέτρα βάθος περίπου, έπεσε σε φλέβα νερού το οποίο σχημάτισε μια λίμνη. ?δικα η δημοτική αρχή της Λευκίμμης προσπάθησε να πείσει τους πάντες ότι ήταν νερό της βροχής. Η λίμνη μεγάλωσε γιατί το νερό αναβλύζει. Έτσι, οι κάτοικοι έκαναν νέα κατάληψη του χώρου και απέκλεισαν την περιοχή, παρακάμπτοντας τα ματ. Έστησαν οδοφράγματα και σκηνές και από τότε φρουρούν τον χώρο, ώστε να μην κακοποιηθεί ακόμη περισσότερο.

2) Και σαν να μην έφτανε η εύρεση νερού, στην νοτιοανατολική πλευρά του χτήματος βρέθηκαν αρχαία. Οι εργασίες όμως δεν διακόπηκαν αμέσως, με αποτέλεσμα να μπαζωθεί ένα μεγάλο κομμάτι στα όρια του κτήματος, από το οποίο όμως, με την βοήθεια της βροχής, ήλθαν στην επιφάνεια κομμάτια από αμφορείς και πιθάρια που μοιάζουν να είναι αρχαιολογικής σημασίας, πράγμα που φαίνεται και από το πάχος και το χρώμα της αργίλου από το οποίο είναι φτιαγμένα.

Δικαιολογημένα η αρχαιολογική υπηρεσία διέταξε παύση των εργασιών. Κατά την γνώμη μας θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις κατά παντός υπευθύνου, διότι πιστεύουμε ότι κάτω από τον μπαζωμένο χώρο βρίσκονται πολλά περισσότερα θραύσματα σκευών. Το όλο σκηνικό δείχνει μιαν, κατά την γνώμη μας εγκληματική για τον ελληνικό πολιτισμό αδιαφορία, εκ μέρους των κατασκευαστών οι οποίοι θα έπρεπε να προβούν αμέσως σε παύση των εργασιών, αντί να αφήσουν τις μπουλντόζες να δημιουργήσουν λόφους στα όρια της περιοχής που προφανώς είναι γεμάτοι τέτοια θραύσματα. Συγχαίρουμε την αρχαιολογική υπηρεσία για την διακοπή των εργασιών που επέβαλε και ζητούμε την σε βάθος διερεύνηση του μπαζωμένου χώρου.

Γνωρίζαμε και είχαμε επανειλημμένα προειδοποιήσει για την ύπαρξη υδροφόρου ορίζοντα, μια και είχαμε επισκεφτεί και φωτογραφίσει την περιοχή και διαπιστώσαμε ότι το ποτάμι του Σωτήρα απέχει μόλις 180 μέτρα από τον επιλεχθέντα για την κατασκευή ΧΥΤΑ χώρο και υπάρχουν και άλλα ποτάμια γύρω από την περιοχή. Οι χάρτες του στρατού τους οποίους κατέχουμε, το δείχνουν επίσης, καθαρότατα. Παρόλα αυτά, οι «μελέτες» των «ειδικών» του συνδέσμου καθαριότητας το απέκρυψαν, όπως απέκρυψαν και την ύπαρξη πολλών κατοικιών, καθώς και μιας τουριστικά αναπτυγμένης περιοχής, την οποία, οι «ειδικοί», προκειμένου να κάνουν αυτοί την δουλειά τους, αψήφησαν, αδιαφορώντας για την υποβάθμιση της περιοχής και τους τόσους Λευκιμιώτες που θα έχαναν οι ίδιοι την δική τους δουλειά.

Η δυσοσμία του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, όταν βρέχει και έχει ελαφρό αεράκι, είναι έντονα αισθητή από τον δρόμο στο Λιβάδι του Ρόπα, έως και την Εθνική οδό Κέρκυρας Παλαιοκαστρίτσας, στο ύψος της περιοχής Γουβιών. Το εξασθενές χρώμιο ανιχνεύεται στην γύρω περιοχή σε μεγάλα ποσοστά. Αρκεί να δει κάνεις τις πρόσφατες φωτογραφίες του χώρου που αποψιλώθηκε για να δει καθαρά τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των ορίων ασφαλείας (πράγμα που αποκρύπτεται από τις «μελέτες») και να συνειδητοποιήσει την απειλή που εγκυμονεί αυτή η κατασκευή, την οποία επιμένουν οι «αρμόδιοι» ακόμα και σήμερα να κάνουν.

Από το στέλεχος της περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας Χρήστο Μηλίγγο, Γεωλόγο, έγιναν μετρήσεις με ειδικά εργαλεία για την αγωγιμότητα των στρωμάτων νερού που ανευρέθηκαν Σύντομα θα έχουμε περισσότερα στοιχεία για την κατάσταση του υπεδάφους και το μέγεθος του υδροφόρου ορίζοντα που ανευρέθηκε. Να σκεφτεί κανείς ότι οι «μελέτες» για την κατασκευή, έγιναν από κάποιους που δεν διαθέτουν τα ανάλογα εργαλεία μέτρησης της αγωγιμότητας (δηλαδή έγιναν εμπειρικά, το γνωρίζουμε καλά αυτό). Η εγκληματική προχειρότητα και η αδιαφορία προς το περιβάλλον είναι δύο κύρια χαρακτηριστικά του «Περιβαλλοντικού Φασισμού», με τον οποίο διαχειρίζεται τα σκουπίδια η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο αγώνας για τη διάσωση μιας πανέμορφης, κατοικημένης και παραγωγικής ζώνης της Λευκίμμης, αλλά και όλης της Κέρκυρας από την κατασκευή ενός ακόμη λανθασμένα χωροθετημένου ΧΥΤΑ, μπαίνει σε νέα τροχιά. Πρώτοι, οι ίδιοι οι κάτοικοι, έδωσαν μέχρι σήμερα με αυτοθυσία τον μεγάλο και δύσκολο αγώνα τους. Τώρα πια, όλοι οι υπόλοιποι Κερκυραίοι άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι είχαν δίκιο και ότι δεν το έκαναν απλά και μόνο για να «διώξουν τα σκουπίδια από την περιοχή τους ώστε να παν σε κάποια άλλη», όπως πολλοί τους κατηγόρησαν.

Τώρα όλοι οι Κερκυραίοι, αλλά και όλοι οι σύλλογοι, οφείλουν να σεβαστούν και να συμπαρασταθούν στον περιβαλλοντικό αγώνα που άρχισαν οι κάτοικοι της Λευκίμμης, το Αλεύχιμον και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία.

Για το Δ.Σ. της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κερκυρας

Δημήτρης Φαναριώτης
πρόεδρος
Όθωνας Παπαδάτος
γ.γραμματέας

Πηγή ΟικοΚέρκυρα


Σχετικά άρθρα:
Νερό αναβλύζει στη θέση που κατασκευάζεται ο ΧΥΤΑ
Πόσιμο νερό αποκάλυψε η χημική ανάλυση του νερού στο χώρο του ΧΥΤΑ
Ανασκαφική έρευνα στο ΧΥΤΑ Νότου
Από αρχαία τρόπαια σε ανεξέλεγκτες χωματερές
Διακοπή εργασιών στο ΧΥΤΑ Νότου
Βρέθηκαν αρχαία στον χώρο κατασκευής του ΧΥΤΑ Λευκίμμης?

------------------------------------------
http://xyta-lefkimis.blogspot.com/Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1786